До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

7 найкращих екранізацій сучасної літератури на Netflix

На Hulu прямо зараз можна побачити захопливий серіал "Нормальні люди" — екранізацію однойменного бестселера ірландської письменниці Саллі Руні. Тим часом Vogue.ua вибрав ще сім прикладів, коли на телебаченні блискуче екранізують сучасну літературу — насолоджуйтеся!

"Картковий будинок"

Цілих шість років на Netflix виходив прекрасний серіал про життя Білого дому "Картковий будинок". Серіал отримав кілька премій "Еммі" і "Золотий Глобус" і став новою віхою в кар’єрі талановитого актора Кевіна Спейсі (яка затьмарилася скандалом про сексуальні домагання), а його ключова героїня Клер Андревуд — дружина президента США, а потім і безпосередньо президент Штатів — ідеально втілила на екрані образ сучасної залізної леді. В основі серіалу знаменита книжка британського консервативного політика й журналіста Майкла Доббса. Цікаво, що першу частину роману "Картковий будинок" про амбітного політика Френсіса він опублікував у далекому 1989 році, але бестселером номер один книга стала набагато пізніше, коли у 2013 її екранізував Netflix (є також раніша екранізація каналу BBC). Доббс — послідовник традицій великої літератури, тож почитати роман буде цікаво незалежно від того, чи дивилися ви серіал.

Реклама
"Видозмінений вуглець"

"Видозмінений вуглець" — найвідоміший роман майстра наукової фантастики Річарда Моргана. Книга вийшла 2002 року, отримала престижну премію Філіпа Діка як найкращий роман (премію дають найважливішим науково-фантастичним книгам) і була номінована на премію Артура Кларка. Події цієї утопії відбуваються у XXV столітті, де технології повністю змінили життя людини: тепер люди можуть з легкістю переносити свою оцифровану, немов комп’ютерний файл, свідомість з одного тіла в інше, просто міняючи оболонку. Однойменний серіал вийшов два роки тому, а над сценарієм працювала Лаета Калогредіс — сценаристка фільму "Термінатор: Генезис" і "Аеліта: Бойовий ангел". Дуже стильний серіал напевно сподобається прихильникам кіберпанківської естетики.

"Останнє, чого він хотів"

Екранізація однойменного роману Джоан Дідіон — редакторки американського Vogue, ікони стилю, голлівудської сценаристки й видатної письменниці. Роман вийшов 1996 року й став першим за 12 років великим твором Дідіон, а 2020 року на Netflix вийшла екранізація. Події фільму розгортаються у 80-ті, коли журналістка Washington Post Олена Макмехон (її грає Енн Гетевей) дізнається, що її батько (Віллем Дефо), який нині при смерті, був постачальником зброї на службі в США. Олена змушена взяти обов’язки батька на себе й опиняється втягненою в політичні хитросплетіння, що призвели до знаменитого скандалу "Іран-контрас".

"Неортодоксальна"

Здається, нам ніколи не набридне писати про новий серіал Netflix "Неортодоксальна", який вийшов у квітні й уже встиг потрапити в десятку найпопулярніших шоу стримінгової платформи та отримав 92 бали в рейтингу Rotten Tomatoes. Успіх серіалу пов’язаний насамперед з потужною життєвою історією в його основі. "Неортодоксальна" знято за книгою мемуарів Дебори Фельдман, що вийшла друком у 2012 році й наробила чимало галасу. 33-річна Дебора дійсно зросла в хасидській громаді у Вільямсбергу в Нью-Йорку, а, покинувши її, випустила відвертий роман "Неортодоксальна: скандальна відмова від моїх хасидських коренів". Ідеться про найвідомішу у світі хасидську комуну Сатмар, яка існує з 1905 року і сьогодні налічує приблизно 100 тисяч осіб. Про те, як знімався серіал, можна прочитати в інтерв’ю виконавиці головної ролі Шири Хаас.

"Енн"

"Енн із Зелених Дахів" — знаменитий роман письменниці Люсі Мод Монтгомері, класика англійської літератури. Люсі Монтгомері увійшла в історію як людина, що придумала чарівну рудоволосу дівчинку-сироту Енн Ширлі й присвятила їй цілих вісім книг, що виходили з 1908 по 1921 роки. Книга розповідає про пригоди 13-річної Енн, яка випадково потрапляє на виховання до самотніх брата й сестри Метью й Марілли Катбертів. Екранізували роман безліч разів, остання версія — серіал "Енн" (Anne with an E) вийшов на Netflix у 2017 році. У головній ролі — чарівна 18-річна актриса з Канади Емібет Макналті, а вибрали її з 20 000 кандидаток.

"Всім хлопцям, яких я любила раніше"

Американська письменниця Дженні Ган пише захопливі книги про підлітків і складнощі дорослішання. Найзнаменитіший її цикл, трилогія "Цього літа я стала гарною", кілька років тому стала бестселером за версією New York Times. Рік тому Netflix екранізували роман Ган "Всім хлопцям, яких я любила" — про дівчину, яка пише любовні листи хлопцям у школі, але не надсилає їх. Але одного разу листи знаходить її молодша сестра... Фільм має дуже високий рейтинг на Rotten Tomatoes — 97%, і стрічка отримала кілька премій MTV Video Music Awards, зокрема, за найкращий поцілунок у кіно.

"13 причин чому"

Ще одна підліткова драма в нашому списку — жанр, що нині шалено популярний (варто тільки згадати успіх серіалу "Статеве виховання"). "13 причин чому" порушує одну з найактуальніших тем сьогодні — булінг і насилля, фізичне й сексуальне зокрема, у середовищі підлітків. Його героїня Ганна Бейкер вкорочує собі віку після того, як її зґвалтували в школі, а перед смертю записує 13 касет з відео, кожне з яких пояснює причину її загибелі. "Тринадцять причин чому" — екранізація однойменного роману Джея Ешера 2007, що миттєво здобула армію шанувальників серед підлітків у всьому світі й потрапила до списку бестселерів New York Times. Продюсером серіалу стала співачка й актриса Селена Гомес.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.