До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

10 фільмів Netflix, які було номіновано на премію "Оскар"

Цього року церемонія нагородження лауреатів премії "Оскар" відбудеться набагато пізніше, ніж зазвичай — 25 квітня. А це означає, що маємо час підготуватися — і згадати 10 прекрасних фільмів Netflix, які було номіновано на "Оскара" за останні роки. Серед них — "Шлюбна історія" зі Скарлетт Йоганссон і Адамом Драйвером, "Ірландець" Скорсезе і "Рома" Альфонсо Куарона.

"Шлюбна історія"
"Що сталося, міс Сімон?", 2015

Талановитий документальний фільм про легендарну джазову співачку Ніну Сімон, яка була не тільки видатною артисткою, а й громадською активісткою. Саме на цьому наголошує Ліз Гарбус у фільмі, ґрунтованому на архівних кадрах із Сімон та інтерв’ю з її сучасниками. У 2016 році фільм "Що трапилося, міс Сімон?" був номінований на "Оскара" в категорії "Найкращий документальний фільм". Після перегляду стрічки неможливо не захоплюватися силою пісень Ніни Сімон і силою її характеру.

Реклама
"Баллада Бастера Скраггса", 2017

Кіноальманах братів Коенів — це шість химерних історій, які об’єднує тема Дикого Заходу. Кожна з новел сповнена стрілянини, гонитви за золотом і невдалих пограбувань. У 2018 році фільм номінували на "Оскара" в трьох категоріях — за найкращий сценарій, костюми й самобутній саундтрек.

"13-та", 2016

Активістка Анджела Девіс, письменниці Джелані Кобб і Мішель Александер — лише деякі з героїв цієї стрічки Ави Дюверней. Вони кидають світло на складну тему історичного расизму в системі кримінального правосуддя США. Масштабне й докладне розслідування, яке було номіновано на "Оскара" в категорії "Найкращий документальний фільм".

"Ферма „Мадбаунд"", 2017

Історична драма, події якої відбуваються в сільській місцевості Міссісіпі після Другої світової війни. Режисерка "Ферми „Мадбаунд"" Ді Ріс стала першою темношкірою жінкою, яку номінували на "Оскара" за найкращий сценарій, а Рейчел Моррісон — першою жінкою, яку висунули на премію за найкращу операторську роботу. Мері Джей Блайдж також отримала схвалення кіноакадеміків за роль другого плану й саундтрек Mighty River.

"Рома", 2018

"Рома" — гарний чорно-білий фільм Альфонсо Куарона, події якого відбуваються в рідному місті режисера, Мехіко. Куарон працював над проєктом щонайменше десятиліття — він не тільки зрежисував його, а й самостійно зняв як оператор, а також написав сценарій і спродюсував. Це сімейна сага про 1970-ті в Мехіко: глава сімейства, лікар, рідко буває вдома, мати виховує чотирьох дітей, а допомагає їй у цьому служниця з Індії. Життя героїв змінюють студентські заворушення 1971 року, коли солдати розстрілюють студентів. Ця трагедія реально відбулася в Мехіко в 70-ті й дістала назву "Мексиканська різанина в Корпус-Крісті". У 2019 стрічка здобула 10 номінацій на премію "Оскар" — і в підсумку забрала три статуетки: за найкращу режисуру, найкращу роботу оператора і найкращий фільм іноземною мовою.

"Грань демократії", 2019

Поєднуючи в межах одного фільму прийоми журналістики й документального кіно, режисерка Петра Коста розповідає про складне політичне минуле Бразилії й про те, як воно впливає на її сім’ю. Через історію власної родини Коста висвітлює масштабні питання — демократії, миру і війни та складного шляху, який проходить її рідна країна, намагаючись позбутися військової диктатури.

"Ірландець", 2019

"Ірландець" — гучна гангстерська драма Мартіна Скорсезе. Головні ролі у фільмі виконали Аль Пачино, Роберт де Ніро й Боббі Каннавале. "Ірландець" — погляд Мартіна Скорсезе на тему гангстерів, яка червоною лінією проходить через усе XX століття. Головний герой фільму, якого грає де Ніро, — американець Френк Ширан на прізвисько "Ірландець", який знищив двадцять п’ять гангстерів, зокрема й знаменитого Джиммі Гоффа (Аль Пачино). "Ірландець" був номінований на "Оскара" в 10 категоріях, але не отримав, на жаль, жодної.

"Американська фабрика", 2019

"У цьому документальному фільмі розповідається про те, як китайська компанія відроджує закритий завод в Огайо, намагаючись дати робочі місця тисячам безробітних. Але зіткнення культур загрожує покласти край американській мрії", — так звучить синопсис цього фільму. "Американська фабрика" — це докладне режисерське дослідження проблеми, за яке його автори, Джулія Райхерт і Стівен Богнар, здобули премію "Оскар" в категорії "Найкращий документальний фільм".

"Шлюбна історія", 2019

Гостра драма про розлучення — останній проєкт Ноа Баумбаха для Netflix. Скарлетт Йоганссон і Адам Драйвер грають пару, яка в процесі розлучення бореться за право опіки над сином і міркує про сформовані взаємини. Фільм став одним з фаворитів церемонії "Оскар" у 2020 році й дістав п’ять номінацій. У результаті статуетку отримала Лора Дерн, яка зіграла нахабну юристку героїні Йоганссон — у номінації "Найкраща актриса другого плану".

"Два Папи", 2019

Драма Фернандо Мейреллеса — захопливе й відверте зображення передавання влади в католицькій церкві. Ентоні Гопкінс грає сивого Папу Бенедикта, а Джонатан Прайс — його ідеалістичного наступника Папу Франциска. Обох акторів торік номіновано на премію "Оскар".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.