До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Все, що потрібно знати про виставку The Met "Про час: мода і тривалість"

Відкладена через пандемію COVID-19 виставка Інституту костюма "Про час: мода і тривалість", яка мала відкритися 4 травня 2020 року, нарешті відкриє свої двері для публіки 29 жовтня — майже пів року по тому. У такий спосіб стався один з найтриваліших періодів підготування за весь час виставок Інституту костюма. Іронія для шоу, тема якого — час і своєчасність.

Iris Van Herpen Haute Couture осінь-зима 2012/2013 і бальна сукня Чарльза Джеймса 1951 року

Це перевернуте уявлення про час розігрується із шедеврів колекції Метрополітен-музею. Виставка, присвячена 150-річному ювілею закладу, представлена ​​двома хронологічними лініями: повністю чорного одягу і "примарної оповіді" від Вірджинії Вулф, роман якої "Орландо" слугує головною духовною підпорою виставки. Перша тимчасова шкала — лінійна й охоплює період з 1870 по 2020 рік, за допомогою неї куратор Ендрю Болтон підкреслює ідеї про "ефемерність, старіння і прогрес моди". Друга оповідь стосується "руйнувань" предметів одягу, розміщених відразу за тими, що містяться за лінійною шкалою часу, які проводять паралелі в силуетах, матеріалах і філософії різних епох.

Реклама
Перший погляд на виставку "Про час: мода і тривалість"

Перший експонат виставки — метушлива траурна сукня 1870-х поряд з пишною вечірньою сукнею Ельзи Скіапареллі 1939 року. Потім бачимо "сукню принцеси" із заниженою талією і торсом, натхнену стилем принцеси Данії Олександри поруч зі знаменитою спідницею Alexander McQueen — обидва предмети одягу підкреслюють наддовгий торс радикально різними способами. Такі пари розігруються в затемненій першій галереї виставки: маленька чорна сукня Chanel поряд з моделями Нормана Норелла і Вірджила Абло, а також Жанни Ланвен і Джонатана Андерсона для Loewe, і моделями 1957 року Юбера де Живанші з вузькою талією. Сукня без бретельок з квітчастою вишивкою прикрашає силует Рафа Сімонса 2013 року для Dior. Однак поверніть за ріг після цього дуету, і час повернеться назад.

Перший погляд на виставку "Про час: мода і тривалість"

Друга галерея музею являє собою повністю дзеркальну кімнату, експозиція в якій стартує з експонатів 1958 року, але увагу глядачів привернуть речі на десять років молодші. 1968 рік представляють пластикова мінісукня Paco Rabanne (у поєднанні з образом Noir Kei Ninomiya 2012 року) і сукня на змійці Руді Гернрайха (у парі з Alaïa 2003 року). Paco Rabanne вишуканий і сексуальний, зроблений з пластикових дисків, тоді як модель Гернрайха закриває тіло від щиколотки до зап’ястка.

Первый взгляд на выставку Перший погляд на виставку "Про час: мода і тривалість"

Шалена й хаотична історія моди з 1960-х по теперішній час розкривається в другій галереї. Болтон називає оповідь цієї галереї "ахронологічною, фрагментарною, нелінійною". Свідчення тому — образи, вибрані для представлення 1994 року: відома й відверта сукня зі шпильками Джанні Версаче, обтисле трикотажне полотно Аззедіна Алаї, плісована сукня Іссея Міяке з мультяшними параболічними лініями, прозора сукня Вів’єн Вествуд з м’якою підкладкою, а також чудова сукня з драпіруванням Джона Гальяно. Всі вони по-своєму підкреслюють тіло, але не показують єдності форми, як, скажімо, New Look Крістіана Діора визначав фасон своєї епохи.

Перший погляд на виставку "Про час: мода і тривалість"

Такі тенденції підкреслюють той факт, що галузь чітко усвідомлює проблему перевиробництва й надмірного споживання, і все ж залишатися в бізнесі означає йти шляхом дедалі більшого, більшого, більшого. Цю ідею проілюстровано, можливо, ненавмисне, із залученням дизайнерів, про яких історія забула почасти через їхнє небажання грати в ігри моди: сукня Lamine Kouyaté поруч із ансамблем Стівена Берроуза 1975 року.

Перший погляд на виставку "Про час: мода і тривалість"

Останній образ у шоу, на відміну від всіх інших, білий. Сукню Viktor & Rolf з переробленого клаптикового шиття підвішено, як ангела, прямо перед виходом, з німбом з мережива й світла навколо голови манекена. Болтон каже, що кутюрний образ слугує ознакою надії на ідеї стійкості, спільності та єдності, які змінять моду майбутнього. Чи станеться це? Час покаже.

Сукня Viktor & Rolf

За матеріалами vogue.com

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.