До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Культурний напрямок: головні виставки цієї весни

Найбільша в історії виставка Рембрандта, улюблені темношкірі моделі Сезанна і Матісса, завжди актуальний Девід Гокні і кітч у моді в Метрополітен-музеї – найкращі весняні виставки у великому гіді Vogue.ua.

A Vision for Painting

До 26 серпня у Фонді Louis Vuitton, Париж

Реклама

Німецький художник Герхард Ріхтер – одна з центральних фігур нової виставки в паризькому Фонді Louis Vuitton, що присвячена абстрактному живопису. І одна з найдорожчих. Його абстрактні сірі полотна і псевдофотографічні картини – наприклад, "Ема. Оголена на сходах", написана з фотографії власної дружини, – на аукціонах продають у середньому по 20 мільйонів доларів.

Виставка досліджує період з 1960-х до наших днів і займає три поверхи арт-центру і терасу. Координує її зірка французького арт-світу, директор фонду Сюзанна Паже, яка багато в чому вплинула на смаки власника LVMH, Бернара Арно, відомого колекціонера творів сучасного мистецтва, серед фаворитів якого той же Ріхтер. Сюзанна Паже радить починати огляд з робіт американки Джоан Мітчелл. Ці дев'ять полотен, написаних з 1976 до 1989 року, ніколи раніше не виставляли – при цьому, каже Паже, це "найкраще з абстрактного експресіонізму: велика форма, щедрі мазки, чисті кольори".

Марк Ротко

З 12 березня до 30 червня в Віденському музеї історії мистецтв

Минулого року Віденський музей історії мистецтв зібрав у своїх стінах десятки тисяч шанувальників Брейгеля, а цього року підготував ще один блокбастер – першу в Австрії ретроспективу Марка Ротко. Ротко – один з найдорожчих і найбільш цікавих художників ХХ століття, представник абстрактного експресіонізму, який пройшов цікавий шлях від фігуративу в 1930-х до радикальних форм у 1960-і. Роботи Ротко на виставку везли з усього світу: Нью-Йорка, Вашингтона, Берна, Базеля, а головна її цінність в тому, що покажуть портрети з сімейної колекції Ротко. Консультантом виставки став син художника Крістофер Ротко.

"Мері Куант"

З 6 квітня в музеї Вікторії і Альберта, Лондон

Цього року іконі стилю і дизайнеру Мері Куант виповнилося 85 років. На честь ювілею велику ретроспективу Куант підготував музей Вікторії і Альберта. Куант пов'язують з появою міні-спідниці як такої. Суперкороткі спідниці і сукні були фірмовим знаком дизайнера ще з кінця 1950-х, коли вона відкрила свій перший магазин з назвою Bazaar у лондонському районі Челсі 1955 року. "Насправді, міні-спідниці винайшла не я – їх придумали дівчата на вулицях", – говорила дизайнер. На виставці покажуть 200 предметів одягу та аксесуарів, від міні-спідниць і шортів до кольорових колготок, в тому числі і речі з особистого архіву дизайнера.

"Гокні-Ван Гог: Радість природи"

З 1 березня до 29 травня в музеї Ван Гога в Амстердамі

Ті, хто знайомий з роботами Девіда Гокні, напевно не раз помічали, що з Ван Гогом у них багато спільного: природа як тема і джерело натхнення, яскраві кольори, об'єм і особлива перспектива. "Вінсент Ван Гог змушує вас дивитися на світ навколо пильніше. Він міг написати все, що завгодно і зробити це цікавим", – каже Гокні про свого улюбленого художника. Hockney – Van Gogh: The Joy of Nature ("Гокні-Ван Гог: Радість природи") – виставка, присвячена взаємозв'язку Ван Гога і Девіда Гокні – найдорожчого сучасного художника.

"Всі Рембрандти"

З 15 лютого до 10 червня в Рейксмузеум, Амстердам

Rembrandt van Rijn, Self-portrait (circa 1628). Courtesy the Rijksmuseum

Найбільша виставка робіт нідерландського художника Рембрандта відкрилася в лютому в Амстердамі. Вона присвячена 350-річчю від дня смерті художника і вперше зібрала в одному музеї так багато Рембрандта: 22 живописних полотна, 60 малюнків і 300 офортів, велику частину яких жодного разу не демонстрували публіці. Покажуть і картину "Нічна варта" 1642 року – одну з найвідоміших робіт Рембрандта, яка перебуває у зборах Рейксмузеума. До речі, це хороший шанс побачити "Нічну варту" – вже в липні, відразу після закінчення виставки, картина вирушить на реставрацію. Спостерігати за нею можна буде "в прямому ефірі" – для реставрації в музеї побудували спеціальний скляний павільйон.

Feast of Fools. Bruegel

З 7 квітня до 28 липня у Gaasbeek Castle

У мальовничому старовинному замку Гаасек за півгодини їзди від Брюсселя цієї весни відкривають потенційну виставку-блокбастер, присвячену Пітеру Брейгелю і його спадщині. У замку покажуть роботи 10 сучасних художників, які у своїй творчості звертаються до Брейгеля. Серед них найнесподіваніші імена – наприклад, німецька театральна трупа Ріміні Протокол, а також Франц Вест, Марсель Бродхарс й інші. Виставка іронічно називається "Бенкет дурнів" і, зокрема, досліджує "велике непорозуміння" або великий міф про Брейгеля – чому художника стереотипно сприймають як "співака" фламандських селян, хрусткої "чепурної" зими і кукурудзяних полів.

Black models

З 26 березня до 21 липня в музеї д'Орсе

1794 рік – важлива дата для європейського суспільства: того року у Франції скасували рабство. Ця дата – точка відліку виставки Black models ("Темношкірі моделі") в паризькому музеї д'Орсе. Вона присвячена тому, як в роботах європейських художників виражені расові питання, але, перш за все, досліджує відносини "художник-модель". У фокусі виставки – улюблені темношкірі моделі Матісса, Моне і Сезанна.

"Кемп: записки про моду"

З 6 травня у музеї Метрополітен

<b>Кэмп выставка</b>

"Кемп: записки про моду" – нова виставка музею Метрополітен, яку представлять у Нью-Йорку 6 травня. Назва апелює до есе письменниці і філософа Сьюзан Зонтаґ "Нотатки про кемп". У ньому Зонтаґ міркує про любов до неприродного: театральність і штучність, манірність і подібність до жінки. "Це так резонує з тим, що ми зараз переживаємо в культурних і політичних сферах, що я смакую великий резонанс", – говорить Ендрю Болтон. Серед експонатів: роботи Вірджила Абло, Алессандро Мікеле, Жан-Поля Готьє, Джона Гальяно, Жана де Кастельбажака, Тома Брауна.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.