До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

В Україні презентували гру про художницю Аллу Горську

Одна з найвідоміших українських художниць Алла Горська стала героїнею онлайн-гри. Ініціатор цього проєкту — Український інститут, що розробив серію інтерактивних новел "60. Втрачені скарби" про українок, які вплинули на культуру й мистецтво в 1960-ті роки. Героїнями проєкту стали художниці Алла Горська, Галина Зубченко, Галина Севрук, Людмила Семикіна та дизайнерка Любов Панченко. Незвичну онлайн-гру про кожну з героїнь зняла студія УАніма.

Широкій аудиторії Алла Горська знайома ближче, ніж інші українські художники. Переважно завдяки монументальним мозаїкам, які вона робила в співавторстві із чоловіком, художником Віктором Зарецьким на сході країни. Найвідоміша публічна робота Горської — величезне панно "Стяг перемоги", створене наприкінці 1960-х для музею "Молода гвардія" в Краснодоні (нині Сорокине). Над ним Горська працювала разом із Зарецьким і Володимиром Смирновим. Ескіз мозаїки через більш як 50 років, у 2016, став фактичним символом виставки українських шістдесятників, яка пройшла в NAMU, а згодом — обкладинкою однойменної книги, яка вийшла у видавництві "Основи".

Реклама
Ескіз до мозаїки "Стяг перемоги"

Навколо художниці часто гуртувалися художники, яких тепер ми знаємо як шістдесятників. Її непокоїла доля тих, хто зазнав переслідувань і репресій з боку влади, вона однією з перших підписувала листи на знак протесту, підтримувала політв’язнів і їхні сім’ї. Аллу Горську двічі вилучали зі Спілки художників, за нею стежили агенти КДБ, але вона не визнавала обмежень у творчості, свободі слова й думки.

"Соняшники"

Прем’єра ігор проходить у межах HeForShe Arts Week — щорічного тижня, який організовує ООН Жінки в Україні. За словами авторів проєкту, такі артігри розробляють на основі досліджень, роботи з архівами, серії інтерв’ю з художницями і їхніми сім’ями. Кожна гра унікальна й створена в іншій стилістиці.

Пограти можна за посиланням.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.