До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Перший погляд: виставка Габрієль Шанель у Парижі

1 жовтня після дворічної реконструкції відкрився один з найзнаменитіших музеїв моди — Palais Galliera. Перша виставка в оновленому музеї — Gabrielle Chanel, Manifeste de mode ("Габрієль Шанель. Маніфест моди").

Фото: © The Richard Avedon Foundation

30 000 костюмів (це одна з найбільших у світі колекцій костюмів XVIII століття), 35 000 аксесуарів і 85 000 світлин і документів — ось уже понад 40 років музей Гальєра є одним з найважливіших модних музеїв у світі. 2018 року музей закрили й упродовж двох років під патронатом Дому Chanel тут тривала робота над масштабною виставкою, присвяченою Габрієль Шанель. За ці два роки в музеї не тільки підготували безпрецедентну виставку, а й відреставрували його, зокрема, з’явилися нові підземні простори площею понад 670 м², які створив архітектор Домінік Брард.

Реклама
Модель у костюмі Chanel, Vogue UK, жовтень 1955 рік. Фото © Henry Clarke, Musée Galliera / Adagp, Paris 2020

"Ми відкриваємося масштабною ретроспективою, присвяченою Габрієль Шанель, — кажуть у музеї. — Жінці, яка прийшла з нізвідки, але створила імперію — Дім Chanel, яким згодом керував геній Карл Лагерфельд. ​​Вільнолюбна, романтична, людяна... Шанель була справжньою визволителькою жінок і прожила тисячу життів як палка нонконформістка".

Виставка складається з 10 секцій і містить понад 350 експонатів, створених у період з 1910 по 1970 рік. Це речі з архівів Palais Galliera, лондонського Музею Вікторії й Альберта, Музею де Янга в Сан-Франциско та інших інституцій. Можна буде побачити на виставці й найперші речі, які створила Шанель: солом’яні капелюхи й флакони для парфумів Chanel № 5.

Parfum N ° 5, 1921 рік, фото © Julien T. Hamon

Модний дім Chanel вклав близько семи мільйонів євро в реконструкцію Palais Galliera, де тепер розміщується салон з вигравіюваним на стіні ім’ям Gabrielle Chanel. "Щойно ми вирішили брати участь у реконструкції, нам захотілося зробити й виставку. Але передусім для Парижа дуже важливо отримати такий розкішний музей, — каже Бруно Павловскі, президент fashion-напрямку Chanel, в інтерв’ю Vogue UK. За його словами, ідея полягала в тому, щоб під час підготування виставки зосередитися тільки на біографії й житті Габрієль Шанель. "Вона працювала до 1971-го року. Це було до Карла Лагерфельда, до Chanel, який ви знаєте сьогодні. Я думаю, це дуже важливо побачити — для бренду дуже важливо знати свої засади".

Коко Шанель у 1930-му році, фото © Ministère de la Culture — Médiathèque de l’Architecture et du Patrimoine, Dist. RMN-Grand Palais / André Kertesz
Дороті й Маленька Бара в костюмі священника, Vogue, жовтень 1960, фото © William Klein

Дізнатися більше про створення виставки можна з відео:

ВиставкаGabrielle Chanel, Manifest de mode триватиме в музеї Гальєра з 1 жовтня 2020 року по 14 березня 2021

За матеріалами Vogue Paris

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.