До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

У Мілані відкрилася виставка коштовностей Van Cleef & Arpels: Time, Nature, Love

"Легкість, швидкість, точність, візуальність і множинність" – за цими темами виокремила 400 ювелірних прикрас, годинників і дорогоцінних предметів Van Cleef & Arpels кураторка виставки Альба Капельєрі. Професор, викладачка курсу ювелірного дизайну в Міланському технічному університеті, Альба взяла ці цінності з книжки італійського письменника Італо Кальвіно "Шість заміток для наступного тисячоліття".

"Ми відразу виявили, що деякі з формулювань вже нерозривно пов'язані з характером Дому Van Cleef & Arpels: у своїх майстернях ми часто говоримо про точність і легкість стосовно виробів", – коментує президент і креативний директор Ніколя Бос.

Реклама

Великим відкриттям виставки стануть не прикраси, а дорогоцінні речі, створені в перші декади існування Дому, від моменту заснування 1906 року. "Вони розширюють уявлення про красу, мистецтво, ручну роботу та талант", – каже Альба Капельєрі про ювелірні кунштюки. Зокрема, представлять дамський несесер-менадьєр з відділеннями для пудрениці, запальнички, косметички, черепахового гребеня і футляра для пігулок авторства Шарля Арпельса 1933 року, пудреницю 1945 року Arc de Triomphe з інкрустованими коштовним камінням фігурками двох дам на тлі вигравіюваного пейзажу Єлисейських полів, а також мініатюрні пташині клітки і яхти.

Такий фокус – впізнаваний почерк куратора виставки Альби Капельєрі, яка любить шукати і знаходити ознаки часу в ювелірних виробах. Предмети звичного вжитку, зроблені з упередженістю ювелірних прикрас, естетизація побуту – прикмета стилю ар-деко, з яким Van Cleef & Arpels пов'язує чимало артистичних проривів.

Це і брошка Circle 1931 року – виріб тривимірний, доповнений прихованою застібкою і типовими для ар-деко архітектурними деталями. І секретний годинник-браслет Ludo з циферблатом, який ховається за двома дверцятами з пружинним механізмом. Він прикрашений деталями з сапфірами в невидимій закріпці – технології, яку Дім представив у 1930-х. І, зрозуміло, улюблена прикраса куратора вставки – кольє Zip. На винахід ювелірного механізму блискавки знадобилось близько 20 років, прикраса побачила світ у 1950-х як трансформер – кольє можна носити ще і як браслет. На міланській виставці представлена модель 1951 року із класичним набором "великої четвірки" каменів: сапфірами, смарагдами, рубінами і діамантами.

Виставка Van Cleef & Arpels: Time, Nature, Love. Мілан, Палаццо Реале, з 30 листопада 2019 року до 23 лютого 2020 року.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.