До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

У Мадриді відкрили виставку "Баленсіаґа та іспанський живопис"

18 червня в мадридському музеї Тіссена-Борнеміси відкрилася виставка "Баленсіаґа та іспанський живопис". За лаштунки заглянув Vogue.ua.

Головне завдання виставки – показати зв'язок творчості Крістобаля Баленсіаґи, найбільш шанованого і впливового іспанського модельєра всіх часів, з традицією іспанського живопису XVI-XX століть. Саме тому в залах мадридського музею розкішні скульптурні сукні Balenciaga сусідять з роботами художників Ель Греко, Бартоломе Мурілло, Габріела де ла Корте, Родріго де Вілландрано, привезених у Мадрид з ключових іспанських музеїв.

Реклама

Баленсіаґа був дизайнером-революціонером. Його образи вирізнялися простими силуетами, так він пропонував альтернативу вузькій талії і пишним спідницям стилю new look жінкам у післявоєнній Європі. На ці прості і в той же час складні силуети і образи дизайнера постійно надихала іспанська культура. Наприклад, повітряний шлейф сукні танцівниці фламенко був виражений у воланах на деяких сукнях Balenciaga; блискучий костюм тореадора отримав відображення у вишивці на куртці болеро, тоді як численні оксамитові вбрання відсилають до естетики придворних суконь Габсбургів. Баленсіаґа постійно вивчав історію мистецтва, відроджував історичні предмети одягу і переосмислював їх у сучасній манері.

Куратор виставки Елой Мартінес де ла Пера також працював над експозицією Юбера де Живанши 2014-2015 років і виставкою "Крістобаль Баленсіаґа" в Гетарії 2017-18 років. Для своєї виставки про Баленсіаґу та іспанський живопис Елой отримав видатні роботи з мадридського музею Прадо і Музею образотворчих мистецтв Більбао, а також з приватних колекцій і в колишніх іспанських клієнтів Баленсіаґи.

Виставка працюватиме в музеї Тіссена-Борнеміси до 22 вересня 2019 року.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.