До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

У Лондоні відкривається імерсивна виставка Яеї Кусами

Цього року в Лондоні є рідкісний шанс побачити дві роботи культової японської художниці Яеї Кусами.

Яеї Кусама – одна з найбільш ексцентричних і яскравих художниць у сучасному мистецтві. "Жінка з помаранчевим волоссям", як часто пише про неї преса, зробила своє мистецтво одою кольору, геометрії і фантазії. Гігантські гарбузи в горошок, барвисті картини, пейзажі з нав'язливими лініями і крапками – її роботи легко впізнати з першого погляду, де б вони не були: на вулицях Нью-Йорка, в паризькому Фонді Louis Vuitton, нью-йоркському MoMa.

Реклама

"Дзеркальна кімната "Нескінченність" (Infinity Rooms) – найвідоміша робота Яеї Кусами і одна з найпопулярніших інсталяцій в сучасному мистецтві. Першу інсталяцію японська художниця створила ще 1965 року: тоді вона заповнила дзеркальну кімнату величезними об'єктами в горошок, а завдяки дзеркалам у кімнаті створювалася ілюзія нескінченності. Критики називають "Дзеркальну кімнату" нав'язливою роботою: в ній втілені галюцинації Кусами, які вона відчувала з дитинства. 1960-і, коли була створена ця інсталяція, стали перехідним етапом для Яеї: вона переїхала з Японії в Штати, де почала займатися не лише живописом, але скульптурою і дизайном одягу, так швидко завоювала популярність як лідер авангардного руху в мистецтві.

11 травня в лондонському Tate Modern розпочнеться виставка, на якій покажуть дві "Дзеркальні кімнати" Кусами. Виставка присвячена не лише історії створення найвідомішої інсталяції художниці, а й тому, як ця робота вплинула на сучасне мистецтво. До Лондона інсталяція переїжджає з паризького Фонду Louis Vuitton Foundation, де її показували торік.

Виставка Yayoi Kusama: Infinity Rooms відбудеться з 11 травня 2020-го до 9 травня 2021-го в Tate Modern у Лондоні.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.