До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Україна — у фокусі уваги артярмарки viennacontemporary

З 8 до 10 вересня у Відні відбудеться ярмарка сучасного мистецтва viennacontemporary, однією з головних тем якої стане війна росії проти України. Українська програма дістала назву Statement Ukraine. Вона складається з трьох частин: це виставка "The Cockerel with Black Wings: A Recovered Heirloom", дискусія "Українська культура на шляху до ЄС", та презентація NFT-колекції українського мистецтва.

Відкриття ключової події української програми — виставки з участю 13 українських та міжнародних митців відбудеться 7 вересня. В межах проєкту, який курує Катерина Філюк, художники досліджують тему війни. Виставка, розповідають організатори, висвітлює проблеми втрачених чи потенційних реліквій і різноманітних суспільних відносин, які в них закладені. Серед учасників — Kinder Album, Юрій Пікуль, Андрій та Лія Достлєви, Олена Субач, Олекса Манн.

Реклама

Відкриттю виставки передуватиме панельна дискусія "Українська культура на шляху до ЄС" з участю провідних діячів України, Австрії та Європи. Серед них — Генеральний секретар Міністерства закордонних справ Петер Лаунскі-Тіфенталь, міністр культури України Олександр Ткаченко, українська письменниця Тетяна Малярчук та інші.

Впродовж артярмарки презентують і колекцію NFT-мистецтва: це вісім мистецьких творів авторства відомих сучасних українських митців у співпраці із сучасними криптозірками. Галла Мірріса, одна з учасниць проєкту, каже: "Ми об’єднали криптомистецтво з фізичним мистецтвом, щоб надати кращої видимості ситуації в Україні. Війна не може знищити мистецтво/культуру, тому що митці боротимуться проти війни, створюючи мистецтво".

Організатори програми Statement Ukraine — Борис Ондрейчка, художній керівник viennacontemporary, та Яна Барінова, колишня директорка Департаменту культури КМДА, яка нині працює спеціалістом з розвитку у viennacontemporary та є менеджеркою проєктів European Policies and Ukraine в ERSTE Foundation.

У межах viennacontemporary також можна побачити роботи українського художника Павла Макова, що цьогоріч представляв Україну на бієнале у Венеції. У Відні роботи Павла Макова експонуватиме київська галерея The Naked Room.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.