До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Турбулентність: виставка Ширін Нешат про гендерну нерівність

В Ізоляції відкривається нова виставка Ширін Нешат "Турбулентність". Захід присвячений темі гендерної нерівності та триватиме з 4 квітня до 16 червня.

Ширін Нешат, кадр відео Turbulent, 2000 © Shirin Neshat

За відеоінсталяцію "Турбулентність" американська художниця іранського походження Ширін Нешат отримала Золотого Лева на XLVIII Венеційській бієнале 1999 року. Інсталяція складається з двох екранів: на одному чоловік виконує перську пісню про кохання перед повним залом, на іншому жінка мовчки дивиться на порожні стільці аудиторії, а потім заходиться піснею без слів. Екрани наче показують дві версії того, що відбувається, через прозові метафори зображують культурні коди Ірану: чоловікам дозволені публічні прояви, тоді як жінкам дозволена безмовна відсутність у соціальній площині.

Реклама
Ширін Нешат, кадр відео Turbulent, 2000 © Shirin Neshat

Становище жінки в суспільствах з нерівними правами, культурна ідентичність в епоху турбулентності – одні з головних тем творчості Ширін Нешат. У 17 років вона переїхала з Ірану в США вивчати історію мистецтва, але стала нев'їзною в країну після Ісламської революції 1979 року, і змогла потрапити на батьківщину тільки через 13 років. Бути голосом свого народу, але при цьому перебувати далеко від дому, – так художниця сформулювала свою вимушену позицію під час виступу на TEDWomen 2010 року. Свій досвід вона реалізовує в різних медіа: фотографії (її новаторська серія "Жінки Аллаха" принесла їй міжнародну популярність в 1990-х), відеоінсталяції, художніх фільмах ("Жінки без чоловіків", який отримав Срібного Лева Венеційського кінофестивалю 2009-го, покажуть в Ізоляції у межах виставки).

Ширін Нешат, кадр відео Turbulent, 2000 © Shirin Neshat

Проект транслює тему гендерної нерівності за допомогою образів культури Близького Сходу. Незважаючи на це, він здається актуальним і своєчасним для України – переконані куратори фонду Ізоляція, які привезли роботу за підтримки фонду Faurschou Foundation. Під виставку Ізоляція запускає паралельну програму з лекціями про гендер у моді і мистецтві, а також проект у соцмережах. З гештегом #beingAWoman, #бутиЖінкою, #Turbulent_BeingAWoman #Турбулентність_БутиЖінкою користувачам пропонують поділитися історіями про стереотипи про жінок. Їх зберуть на екрані, розташованому в просторі виставки, для публічного перегляду.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.