До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Єва Герцигова, Карен Елсон та інші топ-моделі в новій книзі Олени Ємчук

Нова книга Mabel, Betty & Bette українського фотографа Олени Ємчук нівелює принципи модної фотографії та досліджує категорію ідеалу.

Мейбел, Бетті і Бет вигадані героїні. Олена Ємчук вигадала їх сім років тому і склала історію про кожну, помістивши героїнь в сюрреалістичний світ. В ошатних сукнях або в нижній білизні, з укладанням у стилі "старого Голлівуду", дівчата з'являються в найнесподіваніших місцях: на підземній парковці в Брукліні, занедбаному дитячому майданчику в Одесі, в офісі великої корпорації в Лондоні або на кухні бістро в нью-йоркському Чайна-тауні де вони наче інопланетяни. У ролі Мейбел, Бетті і Бет подруги Олени Ємчук: Єва Герцигова, Карен Елсон, Керолін Мерфі, Крісті Тарлінгтон й інші моделі, змінені до невпізнання.

Реклама

Українка Олена Ємчук переїхала з Києва до Нью-Йорка більше 40 років тому. У Штатах закінчила школу дизайну Parsons і з 1997 року працює як fashion-фотограф. Символічно, що її новий проєкт Mabel, Betty & Bette абсолютний антипод відносно будь-якої модної історії, яку завжди планує і знімає годинами команда професіоналів. "90 відсотків світлин, які ви бачите у книзі, зроблені спонтанно, розповідає Ємчук телефонною розмовою з Нью-Йорка. Я просто дзвонила Крісті або Єві, або іншим, а вони відповідали: окей, у мене є дві години на четвер. Не було особливої ​​підготовки. З кимось ми просто їхали в Чайна-таун, гуляли і, побачивши бістро з класним інтер'єром, заходили і запитували: можна, ми познімаємо у вас хвилин двадцять? З нами не було ані асистентів, ані візажистів, все відбувалося вкрай швидко мені хотілося, щоб у мить зйомки почувалися дивно і незручно".

Ємчук каже, що навмисно зробила знаменитих моделей майже невпізнанними. В цьому є іронія: фотограф, понад двадцять років працює в жанрі модної фотографії, стверджує, що, по суті, професійні моделі "перевертні", які мало коли показують свої справжні обличчя. Саме цей факт змусив Ємчук замислитися про те, як формуються ідеали в модному світі, наскільки гнучким стало поняття ідентичності в XXI столітті, і перетворити Mabel, Betty & Bette на дослідження її невловимої природи. Вперше Олена представила проєкт у вигляді виставки в музеї Dallas Contemporary в 2019 році.

"Всі ми хоча б раз у житті прокидалися і не розуміли, де є. Вдома, у своєму ліжку? Чи в готелі? Чи в паралельній реальності? У проєкті Mabel, Betty & Bette я фіксую саме цю мить, коли героїні начебто тільки прокидаються. Вони немов перебувають на перетині паралельних всесвітів; на їхніх обличчях — тривога і сумнів, які супроводжують мить поміж сном і неспанням".

Стилістика зйомок і образи моделей навіяні Голлівудом 1950-60-х років. "Це все з моїх дитячих спогадів. Я зростала в 1970-х у Києві. Думаю, у всіх нас вдома тоді були листівки зі світлинами тодішніх кінозірок Бріжит Бардо, Софі Лорен, Елізабет Тейлор. Для мене дев'ятирічної вони були ідеалом жіночої краси: жінки на знімках так відрізнялися від моїх мами і бабусі! Але коли я приїхала в Нью-Йорк і вже підлітком стала запоєм дивитися кіно на мене чекало розчарування. З’ясувалося, ці актриси часто грали таких собі Barbie, безвольних персонажів. Окрім хіба що Елізабет Тейлор їй завжди діставалися сильні ролі. Цей контраст між яскравою зовнішністю і тим, який меседж вони несли в кіно, мене вразив"

Проєкт Mabel, Betty & Bette стосується ще однієї теми: що стоїть за ідеальним, на думку громадськості, образом жінки? Це питання давно непокоїло Ємчук, для якої багато героїнь її зйомок, успішні моделі і актриси, стали подругами і з якими вона, за її власним зізнанням, може поговорити відверто про особисте життя, дітей, страхи. "Я люблю фотографувати жінок, вони нескінченно захопливі для мене. Я поважаю їх і за допомогою фотографії завжди намагаюся показати силу, індивідуальність і красу навіть у такому неглянцевому проєкті, як Mabel, Betty & Bette, який запитує: а як же громадськість уявляє собі ідеальну жінку? Може, це взагалі міраж?.."

Книга Mabel, Betty & Bette вийшла в німецькому видавництві Kominek

Текст: Дарія Слободяник

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.