До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Під Києвом згорів музей з картинами Марії Примаченко

П’ятий день триває російська агресія на території України – за ці нескінченні дні ворог завдав безліч ударів по різних об’єктах інфраструктури. Розбомблено аеропорти й мости, житлові будинки і навіть літак "Мрія" – один із найбільших у світі. Починає наша країна втрачати і предмети своєї культурної спадщини – у ніч на 28 лютого ворог знищив історико-краєзнавчий музей у селі Іванків на Київщині. У ньому були роботи української народної художниці Марії Примаченко.

Про це повідомила дослідниця Устина Стефанчук. На своїй сторінці у Facebook вона написала: "Що дивуватися, у вас руйнація в крові, вся ваша історія – це історія грабежу та терору". У музеї було 25 робіт художниці.

Реклама
Марія Примаченко

Нагадаємо, що Марія Примаченко – одна з найяскравіших представниць українського мистецтва, яка народилася на Київщині 112 років тому. Роботи Марії зачаровують неймовірно доброю фантазією, точним, своєрідним колоритом і таємничою майстерністю. Як у наповненому кризами і війнами XX столітті художниця знайшла стільки яскравих барв? Чуттєві і невимушені, її картини – це самовираження підсвідомого, обрамлене в дитячу форму, яка ніколи в її творчості не була покинутою.

Вона надихалася вишивками і навколишнім середовищем, вона була селянкою, яка обожнювала Україну й ніколи не покидала рідного дому. Навіть під час аварії на ЧАЕС, коли рідне село потрапило під 30-кілометрову зону евакуації, вона залишилася із сином і намалювала картину, на якій корова в бахілах їсть отруєну радіацією траву. Більше про життя художниці читайте в матеріалі "Що треба знати про художницю Марію Примаченко".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.