До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Якою буде виставка, присвячена Майклу Джексону

У Національній портретній галереї Лондона відкривається масштабна виставка, присвячена Майклу Джексону: Michael Jackson: On the Wall ("Майкл Джексон: на стіні").

У своєму знаменитому інтерв'ю 1993 року Опра Вінфрі запитала Майкла Джексона, чи відбілював він шкіру. "Ні", – відповів Джексон. "І чому це так важливо? Наприклад, я прихильник Мікеланджело. Якби у мене був шанс поговорити з ним, я хотів би знати, що надихнуло його стати тим, ким він є, а не про те, з ким він гуляв минулої ночі або чому він вирішив посидіти на сонці", – відповів поп-король . Ці слова через 25 років цитує директор Національної портретної галереї Ніколас Куллінан, коли розповідає про Майкла Джексона і про виставку "На стіні", яка в липні відкривається в Лондоні.

Реклама
Портрет Майкла Джексона авторства Енді Ворхола, 1984

29 серпня цього року Джексону могло виповнитися 60 років. На виставці представлені близько 100 творів мистецтва, що зображують його численні грані. Автори цих картин – найзнаменитіші художники нашого часу, від Енді Ворхола до Грейсона Перрі. "З тих пір як Енді Ворхол вперше використав його образ 1982 року, Джексон став зображуваною фігурою світу культури, яку відображали провідні сучасні художники", – так пояснюють куратори свою концепцію.

"Ця виставка – не спроба розібрати чиєсь життя і характер. Ця виставка про нього, як про художника", – розповідає Нікола Куллінан про настрій експозиції. "Наш герой – той хлопець, що виріс в бідному районі Гарі, штат Індіана, в будинку з двома спальнями з вісьмома братами і сестрами, і якому вдалося подолати немислиме".

"Освітлювальний шлях", Девід Лашапель, 1998

Художники і фотографи нашого часу дуже люблять зображувати Джексона. "Будь-кого, хто вирізняється, виставляють на посміховисько, пояснює свій інтерес до фігури музиканта художник Меггі Хемблінг, яка створила одну з головних картин на виставці. "Чому Майкл Джексон не повинен змінювати колір своєї шкіри і одягатися так, як йому подобається? Ця екзотична душа, яку переслідували і неправильно розуміли. Ця виставка – відмінний спосіб вшанувати музиканта і реабілітувати його: як ікону, героя, і незвичайну людину", – продовжує художниця.

Портрет короля Філіппа II (Майкл Джексон),Кьянде Вайлі, 2010

Куратори розповідають, що одне з важливих завдань виставки – дослідити роль Майкла Джексона в сучасному мистецтві і показати, як багато світових художників і зараз надихається музикантом. У Лондоні виставка працюватиме до кінця жовтня, а вже в листопаді відкриється в паризькому Гран-Пале.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.