До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Фріда і мода: що потрібно знати про виставку Фріди Кало в Лондоні

На виставці в музеї Вікторії і Альберта в Лондоні можна дізнатися все про улюблений одяг, косметику і аксесуари знаменитої художниці.

Після смерті Фріди Кало 1954 року її чоловік, мексиканський художник Дієго Рівера, замкнув всі її речі у ванній їх будинку La Casa Azul в Мехіко і заповів відкрити сховище тільки через 15 років після його смерті. Сталося це, правда, майже на 30 років пізніше – 2004 року. Історикам знадобилося чотири роки, щоб систематизувати 6000 фотографій, 12 000 документів і 300 знайдених предметів. Деякі з них вперше покинули межі Мексики, щоб стати частиною експозиції "Фріда Кало: Створення себе" в музеї Вікторії і Альберта в Лондоні.

Реклама

"Це перший раз в історії, коли на виставці сукні Фріди показують одночасно з її картинами. Стиль Фріди – невід'ємна частина її історії, так само, як її мистецтво", – розповідає куратор виставки Цирцея Хенестроза. Від суконь з рідного міста Тіхуана і вражаючих головних уборів, до корсетів і протеза художниці – все це було продовженням художнього стилю Фріди.

Виставка починається зі знайомства з раннім життям Кало – ми дізнаємося про її батька-німця і матір-мексиканку, і про дві ключові події, які визначили її життя і характер: захворювання на поліомієліт у віці шести років і нещасний випадок в 18 років. Друге "ознаменувало початок її кар'єри як дивного художника, але також стало точкою відліку погіршення її здоров'я", – розповідає куратор виставки.

Відчуття подвійності – центральна тема ретроспективи, яка начебто показує глядачеві "дві Фріди" – як громадянин двох країн, Німеччини і Мексики, вона відчувала, що коріння її сім'ї таки в Мексиці, але особисте життя привело її в Америку. Існувала прірва між харизматичною "знаменитістю", яку любили камери, і самотністю, яку відчувала Фріда Кало. "Я думаю, що вона почувалась немов "розірваною", – зазначає другий куратор Клер Вілкокс.

Ряд автопортретів її батька підкреслює його безпосередній вплив на стиль Кало в портретному живописі. Потім ретроспектива переходить в кімнату з цікавими ящиками і шафами, які являють собою дерев'яні конструкції, що імітують ліжка. Хворобливе ложе Кало було для неї і притулком, і сценою. Мати Фріди розмістила дзеркало над ліжком, щоб її дочка могла малювати своє відображення. Замість мольберта був гіпс її корсета, який став для художниці тривимірним полотном. "Вона сховає себе від життя, але відкриє себе мистецтву", – пояснює Цирцея Хенестроза.

Відносини Кало з модою складаються разом з її політичними поглядами. "Коли вона вперше зустріла Дієго Рівера, вона носила "комуністичні" червоні сорочки і прості спідниці, – розповідають куратори. "Перше зображення, на якому ми бачимо її в довгій сукні – це її весільний портрет. Я думаю, що саме вільна Америка (Фріда вийшла заміж 1929 року і жила в США в 1930-1934 роках), допомогла їй створити свою унікальну особистість".

"Я малюю себе тому, що я занадто часто залишаюся одна"

Моду Фріда Кало полюбила ще в рідній Тіхуані. Її захоплювало те, як одягаються яскраві жінки в матріархальних товариствах Оахаки, тому що "це були гордовиті дами, які мали гідність". Її відданість своєму мексиканському корінню помітна в стилі одягу. На речах є плями чорнила, опіки від сигарет, а також фарба і пігментні бризки. Наприклад, на улюбленому нефритовому намисті художниці можна побачити плями зеленої фарби.

Пізніше Кало трохи змінила стиль: мода Тіхуани змішалася з речами з Європи і Америки, художниця почала користуватися американською косметикою і вінтажними прикрасами. Останні Кало використовувала для того, щоб відвернути увагу сторонніх від свого протеза. Що стосується косметики, то відомо, що Фріда любила макіяж і завжди мала ефектний вигляд, але косметики у неї було небагато. В її кімнаті, яка довго була замкнена, знайшли тільки банку крему Pond's, малинові рум'яни і губну помаду Revlon, а ще – лаки для нігтів і кілька флаконів з парфумами. Цікаво, що в її косметичці також знайшли засоби для брів, яким художниця приділяла багато уваги: ​​чорний олівець Revlon і засіб для росту волосся Talika.

"Успіх не застав її за життя, але вона і не прагнула його. Одного разу Кало сказала: "Я малюю себе тому, що я занадто часто залишаюся одна". Тим не менш, вона завжди була кимось. Вона харизматична, незвичайна і неймовірно захоплива особистість, яку ми все ще намагаємося пізнати", – розповідає Клер Вілкокс.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.