До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що дивитися на Kyiv Art Week 2019

З 20 до 26 травня в Києві вже вчетверте відбудеться фестиваль сучасного мистецтва Kyiv Art Week 2019. Напередодні разом з куратором Євгенією Березницьким Vogue.ua вибрав найцікавіші події фестивалю, а також обговорив, як змінився Kyiv Art Week за чотири роки.

Робота Тетяни Малиновської (ЄрміловЦентр)

Куратор Kyiv Art Week мислить стратегічно – напевно, в тому числі і це допомогло команді Євгенія Березницького за три роки перетворити локальний ярмарок у подію, яку не соромно порекомендувати іноземним гостям. Завдання Київського тижня мистецтва не тільки показати в місті десяток нових виставок або зібрати художню вечірку в одному місці. Євгеній Березницький каже, що важливо "донести, що культурний продукт може бути монетизованим, а мистецтво буває доступним". Але не тільки це. Амбіції Березницького більші і сягають далі суто ярмарку – він хоче перетворити Київ в умовний "новий Берлін", показати, що сюди можна і потрібно приїжджати за мистецтвом. Звучить романтично, але цілком реально. Цього року, каже він, "посилилася присутність нових гравців": йдеться, перш за все, про галереї, які приїжджають, щоб взяти участь в ярмарку в БЦ "Торонто". Цього року це майже 40 галерей: Serge Sorokko Gallery з Сан-Франциско, Galerie Stanislas Bourgen з Парижа, Sabsay з Копенгагена, e-Silkart з Пекіна й інші. Активізувалися і українські (львівські, харківські) галереї. Децентралізація, якою вона є. Наприклад, велику виставку і цікавих художників везе на ярмарок харківський ЄрміловЦентр, одна з найсильніших українських галерей.

Реклама
Євгеній Березницький

Ще одна стратегія кураторів Kyiv Art Week – не гнатися за зірками, а віддавати перевагу нішевому "продукту". "Минули часи супермоделей і минули часи супергалерей. Хороші художники стали більш доступними, а тренди задають нішеві галереї", – говорить Євгеній. Проте, без імен не обійтися. 21 травня на фасаді Київського медичного університету свій перформанс покаже італійський художник Крістіан Фагороллі, учасник Documenta-13 і 54-ої Венеційської бієнале. Фагороллі працює з новими медіа та наукою, а в Києві покаже свій "науковий" відеопроект про зв'язки нервової системи головного мозку.

Робота Крістіана Фагороллі

Ще один важливий перформанс покажуть 22 травня на Володимирському ринку. Це кураторський проект Барбари Пивоварської, яка 2017 року відповідала за польський павільйон на бієнале у Венеції. Разом з художниками з Великобританії, Польщі та Франції вона покаже site-specific виставку Footnote 11, яка аналізує міську архітектуру і урбаністику. Символічно, що місцем презентації цього проекту в Києві стане квартал класичного радянського модернізму.

Добре підготувалися до виставки і українські галереї. Так, Bereznitsky Art Foundation покаже скульптурний проект Олександра Сухоліта, а за підтримки галереї Марини Щербенко відбудеться виставка Володимира Сая. Цікавий проект готує відомий український куратор Наталія Філоненко, яка в кінці 80-х була біля витоків сучасного українського мистецтва. Разом з арт-симпозіумом BIRUCHIY вона представить виставку, присвячену неошаманізму і містичним практикам у різних культурах. Серед учасників цієї виставки: Ксенія Гнилицька, Володимир Будніков, Альбіна Ялоза.

Робота Артема Волокітіна (Zenko Gallery)

Коли будете в БЦ "Торонто", окрему увагу варто спрямувати на кураторський проект "Твій портрет" Олега Соснова. Це роботи українських і західних художників, присвячені портрету. Особливо цінний цей проект сьогодні, коли всі критики і філософи говорять про кризу самоідентичності. На виставці покажуть роботи з особистої колекції Олега Соснова – це портрети авторства Кирила Проценка, Нікіти Кравцова, Романа Мініна, Олександра Богомазова.

Робота Сергія Корнієвського (галерея РА)

Одна з ключових подій Kуiv Art Week – відкриття нового арт-простору на Ярвалу, в двох кроках від Золотих воріт. Для тих, хто скаже, що в Києві останнім часом таких просторів відкрилося багато – ні, не багато. Чим більше – тим вища конкуренція і кращий продукт, який вони представляють. Простір Set розмістився в будівлі початку ХХ століття, зразу навпроти Будинку актора, вхід у нього вінчають урочисті каріатиди, а всередині – просто, вільно і стильно. Його куратор – Маша Вторушина, співзасновник Kyiv Art Week. Крім неї тут працюватиме ціла рада кураторів з усього світу – так творці центру планують забезпечити його незалежність. Простір відкриє 24 травня перформанс швейцарської художниці Маріан Голленштайн, яка працює на стику театру, моди і мистецтва.

Такий вигляд має новий простір Set

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.