До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Підсумки року: куратор Юлія Поліщук про те, як це – організувати виставку "Україна в моді"

Напередодні Нового року куратор Юлія Поліщук ділиться підсумками 2018-го і розповідає, як це – організувати виставку "Україна в моді", присвячену п'ятиріччю журналу Vogue UA.

Головне досягнення 2018 року

Головне, що сталося в моєму професійному житті 2018 року – виставка "Україна в моді", присвячена п'ятиріччю Vogue UA. Весь рік минув за роботою над нею, а редакція журналу стала для мене другою сім'єю. Це був мій перший досвід в ролі куратора такого масштабного проекту. В результаті ми побудували не просто експозицію, але і майданчик для проведення інших виставок в Києві – це оновлена галерея "Лавра". Здається, ми зробили навіть більше, ніж могли мріяти.

Реклама
Було складно?

Виставка "Україна в моді" – важливий етап мого професійного росту. До цього я п'ять років робила великі виставки в Лондоні – але, звичайно, не настільки. Мені пощастило працювати і вчитися у кращих з кращих: це Найджел Герст (тоді директор Saatchi gallery) і Олександр Соловйов, куратор Мистецького Арсеналу. Ось якраз досвіду організації, менеджменту і навіть того, як правильно побудувати галерею, я навчилася у Найджела, адже сам він проектував більше 25 років тому Саатчі. Коли я вперше почула про виставку від видавця Олени Чернової і бренд-менеджера Vogue, Олени Добринської, відразу знала, що все вдасться, і ми зможемо побудувати новий простір.

Головним завданням було представити сучасній молодій Україні виставку робіт такої же молодої і крутої команди, показати, що в Києві команда Vogue створює свій абсолютно оригінальний продукт. Всі зйомки, всі обкладинки і не тільки – редакція робить сама. Але найголовніше для мене завдання полягало в тому, щоб перенести всю роботу редакції за 5 років у простір галереї та створити діалог між роботами. Складність була у виборі матеріалу для виставки, так як зробив журнал багато, і хотілося показати найкращий. Але мені пощастило працювати з арт-директором Vogue, Сергієм Ковальовим – він дуже допоміг з вибором. Сергій знає кожну зйомку, пам'ятає кожне фото в будь-якому з номерів Vogue.

Ми довго вели переговори з київськими музеями і зробити висновок, що доведеться будувати самим. І ось тоді я зрозуміла, що переді мною – вже не просто завдання побудувати експозицію, але і створити простір. Це був для мене найголовніший challenge, до цього я працювала з галереями, де є все. Тому спочатку було страшно. І я дуже добре пам'ятаю той момент, коли ми їхали з співкуратором виставки Танею Соловей зі студії, де робили 3D друк, і вона сказала: "Юля, ти розумієш, що ми будуємо простір, який стане для міста прекрасним майданчиком?". Таня стала моїм абсолютним soulmatе в цьому проекті.

Було багато складнощів, коли здавалося, що все може рухнути. Наприклад, коли вже щосили тривав монтаж, за день до виставки, вимкнули світло. Не просто вимкнули – трапилася аварія. Залишались лічені години до відкриття, але жодна людина в той момент не пішла з майданчика – і ми все зробили.

Протягом року мені довелося закрити кілька своїх проектів. Вже через півроку роботи я зрозуміла, що мені доведеться відмовитися від ще одного великого проекту в Лондоні і в Україні, а також я не справлялася з роботою у своєму просторі в Києві. У березні я пішла з усіх соцмереж, а в липні закрила свою галерею. Але виставка Vogue виявилася важливішою: ми зробили новий простір, вже кілька виставок відбулось на майданчику, що ми створили. Vogue, Front pictures, YoDeezen, Mercedes-Benz – спасибі всім партнерам і колегам, з якими разом ми зробили це.

Люди року

Видавець Vogue Олена Чернова, бренд-менеджер журналу Олена Добринська, fashion-редактор і співкуратор виставки Таня Соловей, арт-директор Сергій Ковальов, куратор Олександр Соловйов. За цей рік ми прожили з ними маленьке життя.

Художник року

З українських – це Маша Куликовська. Ми з Машею зробили не один проект, ми ризикнули одного разу в Лондоні, і у нас все вдалось. Мені подобається, як Маша розвивається і підкорює світ. Відкрию секрет, ми з нею готуємо вже наступний проект, який відбудеться в Лондоні 2019 року. І це будуть нові скульптури, створені з дуже технологічних матеріалів майбутнього.

Із західних художників – американська художниця Jenny Holzer. Мені подобається, як вона працює з публічним простором.

I wish

Я бажаю собі яскравих знайомств і співпраці з людьми, з якими дихаєш одним подихом і йдеш до кінця, як би не було складно. А журналу – процвітання, сил і натхнення. Вже ні для кого не таємниця, як створювати мистецтво в моді. А ось створювати мистецтво в глянці – це і є для мене журнал Vogue UA.

<b>Юля Полищук</b>

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.