До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Мистецтво в маси: 9 найцікавіших виставок 2019 року

Виставка-блокбастер Леонардо да Вінчі, ретроспектива культового модного фотографа Тіма Волкера і фотографії Дори Маар, що увійшла в історію як "муза Пабло Піккассо" в центрі Помпіду: Vogue.ua зібрав 9 виставок, заради яких цього року варто вирушити хоч на край світу.

"Крістіан Діор: Дизайнер мрій"

З 2 лютого до 14 липня в музеї Вікторії і Альберта

Реклама

З Парижа в Лондон переїжджає виставка "Крістіан Діор: Дизайнер мрій": 200 предметів одягу, ілюстрації, фотографії, фільми і парфуми. Лондонська виставка побудована на фактах, які зібрали паризькі куратори, але її концепція значно перероблена. З'явився новий розділ – відносини Dior і Англії: найвідоміші британські клієнти (включно з принцесою Маргарет), англійські сади і лайнери, які так любив Діор, а також історія першого лондонського бутіка, відкритого 1952 року.

"Мепплторп зараз"

З 25 січня в музеї Гуггенхайма

Одна з головних виставок року – ретроспектива Роберта Мепплторпа, який назавжди змінив сучасну моду і фотографію. Її підготували до 30-річчя від дня його смерті. На ній наявна найбільша публічна колекція фотографій Мепплторпа – 200 знімків, отриманих 1993 року від фонду фотографа. Виставку розділили на дві частини. Перша занурює в 1970-ті – час, іконою якого був і сам Роберт, і його муза Патті Сміт. Перші поляроїди і колажі, замовлення для Esquire та Time, портрети друзів – Дебори Гарріс, Енді Воргола, пізніше – Річарда Гіра і Арнольда Шварценеггера, хроніки нью-йоркської БДСМ-спільноти. Одна з найважливіших робіт цього періоду – обкладинка альбому Horses Патті Сміт, представленого 1975 року. "До зйомки ми майже не готувалися. Я обіцяла Роберту одягнути чисту білу сорочку, він – знайти приміщення", – пише Сміт у своїй книзі. Знімали в пентгаусі їхнього друга Сема Вагстаффа у Грінвіч-Віллидж: Патті Сміт в білосніжній сорочці і накинутому на плече улюбленому жакеті, на тлі білої стіни. Мепплторп зробив 12 кадрів, на 8-му сказав "є!". Сьогодні це фото – класика світової фотографії та один з найкращих жіночих портретів – у постійній колекції Tate.

"Рестроспектива Доротеї Таннінг"

З 27 лютого до 9 червня в Tate Modern, Лондон

Великі фігури з шерсті, сюрреалістичні автопортрети, ескізи театральних костюмів і декорацій – Тейт Модерн відкриває ретроспективу художниці Доротеї Таннінг, першу після її смерті 2012 року. В Лондон привезуть роботи Таннінг зі всього світу: з паризького центру Помпіду, нью-йоркского Мома і приватних колекцій.

"Swinging London"

З 8 лютого до 2 червня в Музеї моди і текстилю

"Лондон – найбільше "свінгуюче" місто у світі", – говорила редактор французького Vogue, Діана Вріланд. На початку 1960-х "свінгуючий" став синонімом слова "модний": так називали культурний і соціальний вибух, який стався в Лондоні в ці роки як реакція на підйом економіки після війни. Моду, мистецтво і дизайн тих років досліджує на виставці Swinging London Музей моди і текстилю в Лондоні, що ставить в центр уваги дизайнера Мері Куант, винахідницю міні-спідниць і одну з творців фірмового стилю групи Rolling Stones. На виставці покажуть не тільки образи, створені Мері Куант, а й меблі, текстиль, кераміку і скульптуру головних художників епохи.

"Кемп: Записки про моду"

З 6 травня в нью-йоркському музеї Метрополітен

"Кемп: Записки про моду" – саме так називатиметься нова виставка музею Метрополітен, яка відкриється в Нью-Йорку 6 травня 2019 року. Назва апелює до есе письменниці і філософа Сьюзан Зонтаг "Нотатки про кемп". У ньому Зонтаг міркує про любов до неприродного: театральності і штучності, манірності і схожості до жінки (в негативному сенсі). "Це так резонує з тим, що ми зараз маємо в культурних і політичних сферах, що я смакую великий резонанс", – розповідає Ендрю Болтон. Серед експонатів – роботи Енді Воргола, Жан-Поля Готьє, Джона Гальяно, Жана де Кастельбажака, Тома Брауна.

"Дора Маар"

З 5 червня до 29 липня в центрі Помпіду

Дора Маар була успішною художницею, фотографом, активісткою і акторкою, але для широкої аудиторії відома, перш за все, як "муза" Пабло Пікассо. Дора Маар починала як асистентка художника Мана Рея, а вже 1935 року відкрила в Парижі власну фотостудію і займалася сюрреалістичною фотографією. Після розриву з Пікассо 1945 року у Маар настав складний, але, при цьому, дуже продуктивний період: вона малювала, знімала, писала книги, але багато хто відкрив її тільки в кінці 1990-х, після смерті художниці. Висвітлити особистість Дори Маар планує центр Помпіду – куратори зосередяться на фотоекспериментах Маар.

Леонардо да Вінчі

З 24 жовтня до 24 лютого в Луврі

З нагоди 500-річчя від дня смерті Леонардо да Вінчі Лувр готує виставку, черги на яку складно навіть уявити. "Наша мета – зібрати найбільшу кількість робіт да Вінчі, наскільки це можливо", – розповідає директор Лувру, Жан-Люк Мартінез. Це 5 робіт з колекцій музею, 22 малюнки, а також записки та ескізи, які зберуть з усього світу – в тому числі і з колекції королеви Єлизавети II. З чуток, в Луврі також покажуть "Спасителя світу" – найгучнішу роботу художника, яку вважали втраченою, але 2017 року її продали за 400 мільйонів доларів, що зробило її найдорожчою картиною в історії.

"Ретроспектива Тіма Волкера"

З 21 вересня в музеї Вікторії і Альберта

Велику виставку казкаря і винахідника Тіма Волкера цієї осені проведе Музей Вікторії і Альберта. Найкращі зйомки фотографа за останні 20 років для Vogue, W, Love Magazine і модних брендів, інсталяції та фільми – в музеї кажуть, що виставка буде мультимедійною і занурить глядача у світ божевільних фантазій Волкера. Також спеціально для цього проекту Тім Волкер підготував серію фотографій, натхнених колекцією музею.

"Караваджо і Берніні"

З 15 жовтня до 19 січня 2020 у віденському Музеї історії мистецтв

Після виставки-блокбастера про Пітера Брейгеля-старшого, квитки на яку були заброньовані на місяць вперед, віденський Музей історії мистецтв не збирається брати пауз – і готує 2019 року ще один потенційний блокбастер. У жовтні відкриють виставку "Караваджо & Берніні" – масштабне дослідження епохи бароко і двох її геніїв – італійців Мікеланджело Буонарроті Караваджо і Лоренцо Берніні. За межами Італії у Відні розміщена найбільша колекція Караваджо у світі; на виставці ж покажуть всього 60 робіт – 30 полотен Караваджо і 30 скульптур Берніні. Готують проект спільно з амстердамським музеєм Rijksmuseum, куди експозиція переїде 2020 року.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.