До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що потрібно знати про виставку "Чорний командир" у межах Kyiv Art Week

З 20 до 26 травня в Києві триватиме виставка "Чорний командир" у межах Kyiv Art Week.

Координатор виставки "Чорний командир", Андрій Сігунцов документує різні погляди на культовий пам'ятник Миколі Щорсу, що найбільше з київських монументів зазнав вандалізму. Це єдиний кінний монумент у місті, який потрапляє під закон про декомунізацію, але захищений від демонтажу як об'єкт культурної спадщини. Цей відкритий 1954 року пам'ятник – 2008-го підірвали, а 2016 року закрили прапором України, але це ніяк не захистило його від руйнування: через рік невідомі зрізали копито коня.

Реклама

В експозиції виставки "Чорний командир" у Музеї історії Києва представлені цікаві архівні матеріали, на зразок першого і єдиного скульптурного ескіза пам'ятника 1953 року, який надала родина скульптора Михайла Лисенка, 10-хвилинного відео Олександра Довженка "Щорс" 1939 року (з нього почалася канонізація героя), і документальних свідчень створення міфу про "легендарного переможця".

Значна частина експозиції – це результат рефлексії сучасних художників, які переосмислюють пам'ятник у контексті декомунізації. Наприклад, спільна робота DECKommunismus Вови Воротньова і фотографа Михайла Бочкарьова – серія з 10 фотографій молодих скейтерів на тлі радянських пам'ятників Києва, поведінка яких зрозуміло показує відсутність інтересу до монументальної пропаганди минулого. Також Воротньов зробив графічну роботу "Щось": зображення пам'ятника без копита доповнене шрифтовим стилем з фільму Довженка і елементами оформлення пива "Бердичів". Виконане в естетиці стрит-арту, полотно Данила Манжоса "Без назви 1, 12,13" – про суперечливість переосмислення минулого.

"Чорний командир", Музей історії Києва, 20-26 травня.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.