До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що треба знати про нову галерею Forsa Gallery

У київському готелі Hyatt Regency відкрилася нова галерея. Forsa Gallery — стильний і затишний простір; галерея, що репрезентує українських художників і співпрацює із західними колекціонерами. Серед художників, з якими працює галерея, — багато яскравих молодих імен: Володимир Манжос, Марія Куліковська, Юлія Бєляєва.

Про те, як відкрити галерею в розпал пандемії і про те, які українські художники особливо цінуються за кордоном, vogue.ua розповіла її кураторка Аліса Нанавова.

Forsa gallery

Як це — відкривати нову галерею в розпал пандемії, за часів загальної невизначеності? Якою ти бачиш її перспективи?

Forsa Gallery засновано ще до локдауну, просто в іншому форматі. Я експериментувала з просторами, навчалася в бізнес-школах задля розбудови системного підходу у сфері галерейної справи. Пандемія дала змогу зосередитися на пошуку нового простору, не відвертаючи уваги на міжнародні та численні офлайнові проєкти. Тож, у моєму випадку, пандемія мені навіть допомогла пришвидшитися у втіленні власних планів. А тепер ми з командою плануємо відкриття галереї за кордоном — приємно, що багато хто з партнерів зацікавлений у співпраці завдяки моїй експертизі й репутації.

Реклама

На яких художників і яке мистецтво робитимете ставку?

Спершу я планувала зробити вузьке позиціювання. Мені імпонують приклади галерей за кордоном, які спеціалізуються тільки на графіці або на безпредметному мистецтві. Але з огляду на специфіку українського артринку й багаторічну дружбу з багатьма художниками, у результаті ми вирішили представляти як роботи метрів, так і молодих українських художників, які вже встигли зарекомендувати себе на міжнародній арені.

Кураторка Аліса Нанавова

Ваша галерея працює на території готелю — це означає, що орієнтуватиметеся на західного клієнта?

Мені дуже хочеться популяризувати українське мистецтво не тільки на міжнародній арені, а й усередині країни. З кожним днем ​​ми отримуємо дедалі більше запитів щодо інвестування в сучасне українське мистецтво, створення приватних і корпоративних колекцій. Найнеоціненніший досвід — бути провідником у світі мистецтва, говорити мовою бізнесу, доносити цінність і ділитися своєю закоханістю в мистецтво.

Зрозуміло, серед наших колекціонерів є й міжнародні колекціонери зі США, Європи, Азії. За підсумками проєктів у Відні, Базелі й Брюсселі вже сформувалося спільне бачення щодо вподобань міжнародних колекціонерів — здебільшого вони цікавляться роботами молодих художників, доходять кожної деталі, вивчають біографії та портфоліо художників.

Forsa gallery

У Києві багато галерей. У чому унікальність вашої?

Головна наша відмінність від колег у тому, що ми створили клуб при галереї й ціле community. При клубі ми проводимо лекції, вечори, зустрічі з художниками, воркшопи, походи в майстерні, плануємо їздити на preview артярмарків. Я бачу свою місію у формуванні нашої спільноти, створенні пулу колекціонерів для наших художників, а також забезпеченні художників усім потрібним. Здорово, коли мої друзі й оточення поступово й досить органічно знайомляться із сучасним мистецтвом, закохуються в роботи й художників, і потім вже самі ініціюють проєкти й колаборації.

Я чула від артдилерів, що, як не дивно, обсяг продажу творів мистецтва не зменшився в період пандемії. Люди й далі інвестують у мистецтво. Як думаєш, чому?

Це правда, артринок у період локдауну був стабільний. На це є причини. По-перше, люди залишилися у власних домівках, мистецтво прекрасно впоралося із запитом на красу, враження й задоволення. По-друге, звільнився час і фінанси, з огляду на меншу кількість витрат на покупки й подорожі, тому з’явилася велика кількість нових колекціонерів, готових інвестувати.

Forsa gallery

Чи розвиваєте онлайновий напрям, чи продаєте роботи онлайн і якщо так, то хто купує? Це переважно закордонні клієнти?

Поки ми фокусуємося на офлайновому продажі. На мій погляд, усі вже дуже втомилися від онлайнових виставок. Зрозуміло, у певний момент, деякі сайти й застосунки відіграли важливу роль для художників і колекціонерів, але здебільшого онлайновий продаж відбувається в сегменті до 5000 доларів.

Forsa gallery

Розкажи, хто з українських художників має попит за кордоном і чому саме вони, на твій погляд.

Іноді від іноземних колекціонерів приходить конкретний запит на роботи Марчука або Криволапа. Але частіше міжнародні колекціонери купують у нас роботи молодих художників, що брали участь у численних міжнародних проєктах, — з упізнаваним стилем, із соціальним складником, темою, яку висвітлює художник у своїх роботах. Зрозуміло, відіграють роль публікації про художника англійською. У разі з молодими, намагаємося презентувати, донести цінність, ознайомити. Приємно, що я можу впливати на такі важливі процеси, як наявність робіт українських художників у міжнародних колекціях. Серед наших художників особливо популярні Юлія Бєляєва, Марія Куліковська, Роман Михайлов, Володимир Манжос.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.