До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що потрібно знати про новий музей Франсуа Піно в Парижі

Бізнесмен і меценат Франсуа Піно відкриває в центрі Парижа власний музей Bourse de Commerce — Pinault Collection

15 років — саме стільки знадобилося Франсуа Піно, президенту холдингу Kering і власнику аукціонного дому Christie's, щоб створити музей у Парижі. Багато часу пішло на перемовини з мерією міста, і ще три роки власне на роботи. На замовлення Піно лауреат Прітцкерівської премії архітектор Тадао Андо реконструював будівлю торгової біржі на rue de Viarmes, за 500 метрів від Лувру.

Реклама

У центр історичної будівлі-ротонди XVIII століття з куполом, через який проникає природне світло, Андо вмонтував гігантський бетонний циліндр. Це дало змогу збільшити площу нового музею, але не тільки. "Всі компоненти архітектури — форма, купол, контрольована наявність світла — покликані відвернути відвідувачів від повсякденного життя, щоб вони могли відчути себе тут і зараз", — каже архітектор.

84-річний Піно — один з найпалкіших колекціонерів у світі. Його колекція налічує 5000 творів мистецтва авторства провідних художників XX і XXI століть, від Пікассо і Мондріана до Джеффа Кунса. Піно вже має два музеї у Венеції — у Палаццо Грассі та в будівлі колишньої митниці Пунта-делла-Догана.

Яка саме частина "зіркової" колекції дістане прописку в Парижі, команда Bourse de Commerce поки не розголошує, але, найімовірніше, тут відбуватимуться найамбітніші виставки. Це підтверджує сама архітектоніка нового музею. Всі 6800 м2 Bourse de Commerce — модульний простір. Він розділений на зали площею від 100 до 600 м2, які можна об’єднувати в єдине ціле. За словами директора музею Мартіна Бетено, це дасть змогу втілити безпрецедентні за своїм масштабом проєкти.

Відкриття Bourse de Commerce — Pinault Collection заплановано на 21 січня

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.