До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Чиста абстракція: що потрібно знати про нову виставку в Фонді Louis Vuitton

У паризькому Фонді Louis Vuitton показують роботи наших сучасників Герхарда Ріхтера і Джоан Мітчелл – разом з картинами Ван Гога і Сезанна.

Герхард Ріхтер, "20.2.08", 2008. Колекція Фонду Louis Vuitton, Париж

Як передати реальність живопису і чи можна довіряти своєму враженню від побаченого? Чому реалістичність – насправді обман, а абстрактне мистецтво – найчесніше? Про це з 1960-х років розмірковує у своїй творчості німецький художник Герхард Ріхтер. Його абстрактні сірі полотна і псевдофотографічні картини – наприклад, "Ема. Оголена на сходах", написана з фотографії власної дружини, – на аукціонах продають в середньому по 20 млн доларів.

Реклама
Будівля Фонда – скляний шедевр авторства Френка Гері

Ріхтер – одна з центральних фігур нової виставки в паризькому Фонді Louis Vuitton, присвяченої абстрактному живопису. Виставка досліджує період з 1960-х до наших днів і займає три поверхи центру мистецтва і терасу. Курує її зірка французького мистецького світу, директор Фонду Сюзанна Паже, яка багато в чому вплинула на смаки власника LVMH Бернара Арно, відомого колекціонера творів сучасного мистецтва, серед фаворитів якого той же Ріхтер.

Сюзанна Паже радить починати огляд з робіт американки Джоан Мітчелл. Ці дев'ять полотен, написаних з 1976 до 1989 року, ніколи раніше не виставляли – при цьому, каже Паже, це "найкраще з абстрактного експресіонізму: велика форма, щедрі мазки, чисті кольори".

Beauvius, Джоан Мітчелл, 1986

Паралельно з виставкою "Бачення живопису" в мистецькому центрі відкривають великий проект, присвячений колекції британського промисловця і мецената Семюеля Курто. Це теж живопис, але імпресіоністичний – збір включає 110 робіт Гогена, Сезанна, Ван Гога, Моне, Матісса і Модільяні. За задумом кураторів, дивитися "старе" і "нове" мистецтво варто обов'язково разом.

Робота художниці Яеї Кусами

До 26 серпня, A Vision for Painting, Фонд Louis Vuitton, Париж.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.