До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Фонд Cartier покаже в Парижі виставку про дерева

12 липня в паризькому фонді Cartier відкривають виставку "Дерева" – вона об'єднає п'ятдесят художників, ботаніків і філософів з усього світу.

З 1994 року в Парижі на бульварі Распай працює фонд Cartier. Його збудував знаменитий архітектор Жан Нувель, і це особлива будівля: скляний палац у зеленому лісі. Символічно, що саме деревам присвячує свою нову виставку фонд. Вона лаконічно називається Trees: Cartier запросив до співпраці півсотні митців з Латинської Америки, Європи, Сполучених Штатів, Ірану, а також корінних громад Парагваю і племен індіанців Йаном, які живуть у серці лісів Амазонки.

Реклама
Фонд Cartier

Чому дерева? Все просто, дерева – одні з найдавніших живих організмів на планеті. Появу першого викопного лісу датують 385 мільйонів років тому, а в цілому рослинний світ становить 82,5 відсотки біомаси на Землі. Люди, з іншого боку, на планеті всього лише 300 000 років і представляють тільки 0,01 відсотка біологічної маси.

Серед учасників – знаменита кінорежисер Аньєс Варда, яка померла цього року: ще рік тому режисер зняла стрічку для цієї виставки; ботанік Стефано Манкузо, який зробив вокальну інсталяцію – вона дає голос деревам. Художник і фермер Фабріс Гайбер посадив близько 300 000 насінь дерев у своїй долині Вандея на заході Франції і тепер пропонує поетичне і особисте спостереження за рослинним світом у своїх картинах.

Окремо слід сказати і про місце, де відбувається виставка. Її продовженням стає сад Фонду Картьє, який 1994 року створив художник Лотар Баумгартен. Публіка зможе прогулятися крізь дерева, серед яких, наприклад, росте величний ліванський кедр, який Шатобріан посадив 1823 року. Ці дерева надихнули Жана Нувеля створити архітектуру Фонду – прозору, мінімалістичну, живу. "Виставка "Дерева" відновлює дерево на тому місці, з якого його свого часу вигнали через наш антропоцентризм", – кажуть куратори проекту.

Виставка триватиме з 12 липня до 10 листопада в Парижі.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.