До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 найцікавіших виставок для довгих вихідних

Довгі вихідні — чудовий привід встигнути те, на що бракувало часу раніше. До прикладу, пройтися улюбленими музеями й галереями — або вирушити на кілька днів до Одеси (не забудьте прочитати наш гід Одесою), а разом і побувати на виставці, яка відкривається в Художньому музеї до 60-ти річчя художника Олександра Ройтбурда. Ми зібрали для вас невеликий гід виставками на найближчі вихідні.

"Рой. До шістдесятиріччя Олександра Ройтбурда"

З 16 жовтня по 31 грудня в Одеському художньому музеї

Реклама

До 60-річчя художника в Одесі відкривається виставка Олександра Ройтбурда — своєрідний тизер великого проєкту, запланованого на 2022 рік одразу в чотирьох містах: Києві, Одесі, Львові та Дніпрі. На виставці буде представлено 28 живописних робіт Ройтбурда, відеоарт, інсталяції та близько 70 архівних світлин із сімейної та приватних колекцій. Виставка робить акцент на ранньому періоді творчості, 1980-1990-х, коли Олександр не лише пробував себе в різних напрямках мистецтва, а й займався активним формуванням одеського та всеукраїнського художнього середовища.

"Футуромарення"

З 15 жовтня по 31 грудня в Мистецькому Арсеналі

Велика виставка, присвячена яскравій авангардній течії — футуризму. Проєкт простежує шлях футуризму від "інфікування" ідеями нового мистецтва в 1910-х в Одесі, Києві, Херсоні, Миколаєві до закріплення його в Харкові в 1920-х стараннями Михайля Семенка. Виставка в Арсеналі — наймасштабний проєкт, присвячений футуризму, який коли-небудь показували в Україні. На ній представлені майже пів тисячі експонатів. Це твори з 19 державних музеїв, архівів, бібліотек і 8 приватних колекцій, архівні документи, світлини, ігрові та хронікальні фільми. Зокрема, це єдині збережені в Україні супрематичні вишивки Ніни Генке-Меллер, а також твори Давида Бурлюка, Вадима Меллера, Олександра Богомазова, Василя Єрмілова.

Київське бієнале "Союзники"

З 16 жовтня по 14 листопада в Будинку кіно

Київське бієнале цьогоріч присвячене Східній Європі. У програмі — виставки перформанси й дискусії. Так, у межах бієнале відкриваються відразу три виставки: "Союзники" (куратори Альянс східноєвропейських бієнале), "Транспериферійний рух: Глобальна Східна Європа та Глобальний Південь", а також "Простір процвітання". Наймасштабніша перша: в ній беруть участь художники з Франції, Німеччини, Чехії, Латвії. Україну представляють Мишко Бочкарьов і Микола Карабіновіч.

"На акваторії заводу купатися було заборонено"

У центрі сучасного мистецтва М17 з 23 вересня до 24 жовтня

"На акваторії заводу купатися було заборонено" — масштабна презентація робіт художників, які в останні роки працювали на території колишнього Одеського судноремонтного заводу СРЗ-2, перетворивши простір колишнього заводу на унікальний культурний кластер. Серед учасників виставки — фотографи, скульптори, архітектори, музиканти; всі вони "оселилися" на ЗЗР, де створюють незалежні від будь-яких інституцій мистецькі проєкти. "Головна ідея виставки — показати трансформацію, те, як за пів року з розвалених, сирих, обдертих приміщень створили майстерні, які не хотілося залишати, — розповідає одна з учасниць проєкту, за сумісництвом кураторка Жанна Кадирова. — Я бачу СРЗ все ж як завод, який виробляє художні образи, музичні перформанси, вечірки, лабораторні експерименти. Цей настрій ми й хотіли передати у виставковому просторі М17".

"Неназвані форми"

З 15 жовтня по 13 листопада в Щербенко Арт Центрі

У Щербенко Арт Центрі проходить перша в Україні персональна виставка Ольги Антонової, яка живе й працює в Цюріху. У галері можна побачити графіку, аудіо інсталяцію і скульптуру. Творчість Антонової — приклад сучасного мистецтва на перетині жанрів. Графіка й живопис завжди стають основою для написання поетичної прози, яка згодом трансформується в аудіороботи і часто доповнюється скульптурою. А скульптури входять у діалог з образами з графіки й живопису.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.