До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 важливих музеїв, присвячених темам війни та пам’яті

18 травня світ відзначає Міжнародний день музеїв. У цей день пропонуємо згадати найважливіші музеї у світі, що присвячені темам війни та пам’яті – та допомагають осягнути минуле, щоб ніколи не повторювати помилок у майбутньому.

"Музей історії польських евреїв", Варшава

Один з найцікавіших музеїв у нашій добірці присвячений історії польських євреїв. POLIN відкрився у 2014 році у Варшаві та репрезентує 1000 років життя євреїв на польських землях. Як кажуть у музеї, це "місце зустрічей і діалогу між тими, хто бажає дослідити минуле та сучасну єврейську культуру, тими, хто прагне зробити висновки про майбутнє з польсько-єврейської історії, і, нарешті, тими, хто готовий протистояти стереотипам, ксенофобії та націоналістичним упередженням, які загрожують сучасному суспільству". Основна виставка, розміщена у 8 залах, розповідає, як потрапили до Польщі та як Польща стала центром єврейської діаспори

Реклама
"Військово-історичний музей", Відень

Якщо ви цікавитесь історією та військовою справою, то цей віденський музей – абсолютний must visit. Військово-історичний музей будувався з 1850 по 1857 рік, а його колекції дають вичерпне уявлення про розвиток австрійської армії з початку XVII століття й до сьогодні. Колекція представляє зброю, броню, танки, літаки, уніформу, прапори, картини, медалі та почесні знаки, світлини, документи – все це дає змогу зрозуміти, як формується міцна армія будь-якої держави. У віденському музею міститься одна з найважливіших колекцій гармат у світі – вона налічує 550 об’єктів.

"Топографія терору", Берлін

Один з найпопулярніших музеїв Берліна щороку відвідує понад мільйон глядачів. Музей "Топографія терору" розміщується в історично дуже непростому місці. З 1933 по 1945 роки тут були штаб-квартири організацій націонал-соціалістичного терору: таємна державна поліція "гестапо" з власною в’язницею, імперське управління СС, служба безпеки СС. Наразі цей музей – приклад того, як держава має працювати зі складними темами. Музей розповідає про діяльність поліції Третього рейху, а також їхні злочини, скоєні на території Європи. Поряд з демонстрацією системи терору, експозиція розповідає про різні соціальні й етнічні групи, які стали жертвами нацистського режиму.

"Будинок Інвалідів", Париж

Один з найвідоміших у світі музеїв, Дім інвалідів, розповідає про славетну історію Франції. Цікаво, що спочатку на цих територіях розміщувався притулок для солдатів-ветеранів, заснований за часів правління Людовіка XIV. У колекції музею – військові експонати від пізнього середньовіччя до Другої світової війни, які розповідають, як війни призвели до "виготовлення деяких незабутніх артефактів".

"Голоси мирних", Україна

Музей "Голоса Мирных" — найбільша у світі колекція історій мирних, що постраждали від війни Росії проти України. Неймовірно важливий для сьогоднішньої України проєкт, започаткований фондом Ріната Ахметова та покликаний задокументувати історії українців, долі яких назавжди змінило російське вторгнення. З перших днів війни у 2014 році Фонд Ріната Ахметова розвернув Гуманітарний Штаб "Поможем", щоб запобігти гуманітарній катастрофі на Донбасі. У результаті діяльності штабу було врятовано 3,5 млн людей. Багато з цих людей поділилися з Фондом своїми історіями. Читати й слухати їх складно, але дуже важливо.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.