До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 українських музеїв, у яких варто побувати цього літа

Неможливість поїхати на виставку в Париж або Лондон через карантин, з одного боку, засмучує, а з іншого — мотивує до винахідливості. Останні дні літа можемо присвятити дослідженню культури своєї країни, а Vogue.ua в цьому допоможе.

Одеський художній музей

Що дивитися: Зінаїда Серебрякова, Микола Пимоненко, Олександр Мурашко

Реклама
"Автопортрет у костюмі Пєро", Зінаїда Серебрякова, 1911 рік
Прекрасне південне місто, Одеса популярна серед мандрівників улітку, і хотілося б, щоб Художній музей на Софіївській був для них вагомою точкою притягання. Розкішна сама по собі будівля музею (і залитий сонцем двір із численними одеськими кішками): це класичний палац, збудований у 20-х роках XIX століття, його першою власницею була графиня Ольга Потоцька. У постійній колекції Одеського музею — Зінаїда Серебрякова, Микола Пимоменко, Олександр Мурашко, Архип Куїнджі, Костянтин Сомов; крім того — сучасні одеські художники, наприклад, Василь Рябченко.
Пархомівський художній музей

Що дивитися: Казимира Малевича й не тільки

"Супрематизм № 65", Казимир Малевич, 1915

Пархомівка — скромне село на кілька тисяч осіб у Харківській області. Знамените тим, що тут підлітком жив Казимир Малевич (художник прожив у Пархомівці п’ять років). Попри те, що село зовсім невелике, тут є прекрасний художній музей — один з найкращих в Україні з погляду колекції. У музеї можна побачити роботи Василя Кандинського, Тараса Шевченка, Олександра Бенуа, Івана Айвазовського та "Супрематизм № 65" Малевича. Але це далеко не все: є гравюри італійських художників XVIII століття, а найцікавіше — українська вишивка й кераміка, характерні для Пархомівського району й Слобожанщини загалом, і українська порцеляна XVIII—XIX століть. Відстань від Києва до Пархомівки — усього 370 кілометрів.

Харківський художній музей

Що дивитися: Василь Єрмилов

Ескіз до пачки цигарок "Українка", Василь Єрмилов, 1925

Художник-авангардист Василь Єрмилов був неймовірно мультижанровим: малював ескізи для паковання цигарок і сірників, рекламні афіші, оформляв книги й журнали, робив монументальні настінні розписи будівель у Харкові. Одна з важливих робіт для розуміння його творчості міститься в Харківському художньому музеї — це ескіз до пачки цигарок "Українка", на якій зображена Катерина, героїня однойменної поеми Тараса Шевченка. За цією роботою особливо помітно, що у 20-ті роки на Єрмилова дуже впливали традиції сільського мистецтва з його пишністю й бароковістю. Крім Єрмилова, до колекції музею входять роботи Айвазовського, Кустодієва, Зінаїди Серебрякової.

Львівська галерея мистецтв імені Б. Г. Возницького

Що дивитися: Іоан Пінзель

Іоан Георгій Пінзель, "Ангел", 1752—1755. Львівська галерея мистецтв ім. Б. Г. Возницького

Тим, хто звик щорічно наприкінці червня вирушати до Львова на джазовий фестиваль з купою вбрання у валізі, цьогоріч напевно буде сумно — фестиваль через пандемію коронавірусу перенесли на наступний рік. Проте коли карантин закінчиться, до Львова варто поїхати — наприклад, щоб побувати в галереї мистецтв, де зберігається колекція знаменитого українського скульптора XVIII століття Іоана Пінзеля, який багато працював на Галичині. У книзі "65 українських шедеврів. Визнані й неявні" її авторка Діана Клочко захопливо розповідає, як у 60-ті роки тодішній директор Львівської галереї Борис Возницький особисто об’їжджав на своєму мотоциклі маленькі села Галичини й збирав роботи Пінзеля з тих костелів і церков, які підлягали знищенню через радянську антирелігійну кампанію. Завдяки йому нині можемо побачити унікальну барокову скульптуру Пінзеля у Львові — "Жертвування", створену в 1760 році.

Хмельницький обласний художній музей

Що дивитися: Леопольд Левицький, Олександр Мурашко

Робота Миколи Гроха

Якщо цього літа поїдете на Південний Буг, то внесіть до вашого маршруту Хмельницький художній музей — це must visit. Насамперед тут блискуча колекція сучасного українського мистецтва — від графіка Леопольда Левицького до Тетяни Яблонської, Петра Гончара, Марка Гейка й Марії Примаченко. Тут влаштовують цікаві кураторські проєкти, один з останніх — виставка про жінок в українському мистецтві й про те, як часто несправедливо применшували їхню роль в історії. І обов’язково підпишіться на сторінку Хмельницького музею у фейсбуці — щодня музей публікує невеликі історії про колекції й художників, і це варто почитати.


Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.