До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 найцікавіших виставок листопада в Києві

Нова галерея на Подолі, велика ретроспектива Марії Куліковської і провокативний проєкт художниці Ніни Мурашкіної — усе це на нас чекає в листопаді.

"Від акції до перформативної скульптури. Марія Куліковська"

У Щербенко Арт Центрі з 6 листопада по 12 грудня

Реклама

Ретроспектива однієї з найяскравіших і сміливих українських художниць Марії Куліковської, яка присвячена її знаковим перформансам. Наскрізною ниткою через ці перформанси проходить рефлексія про ситуацію в рідному для Марії Криму; дослідження територіальних кордонів і індивідуальних кордонів через створення і руйнування зліпків самої себе; позиція жінки в цьому конфлікті і соціумі взагалі, її свобода і обмеження. На виставці можна буде побачити і документацію протестної акції Куліковської з українським прапором біля входу в Ермітаж у 2014 році, і тілесний перформанс з мильними скульптурами для артномера Vogue UA, і фіксацію проєкту "Пліт Крим" — у пам'ять про людей, які після анексії Криму втратили рідний дім. "Це презентація виконаної роботи і спроба проаналізувати, чи дало це результат, чи потрібно це суспільству?, — говорить Куліковська. — Чи не перетворилося все на маргінальне висловлювання? Ця виставка — також заява про існування політичного перформансу в Україні, який часто через відсутність сформованої культурної дипломатії і політики ігнорується владою".

"Чуттєвий приборкувач"

В Mironova foundation з 5 листопада

Спільна виставка художниці Ніни Мурашкіної і скульптора Володимира Сая. Чуттєвість — дійсно, перше, що спадає на думку при спогляданні живопису Ніни Мурашкіної: в центрі її іронічних робіт завжди знаходиться ефектна femme fatale, оточена сюрреалістичними мотивами — птахами, тваринами і дивакуватими квітами. На виставці художниця покаже тондо — свої фірмові живописні роботи круглої форми, а також кераміку. Скульптурні об'єкти Володимира Сая доповнюють емоційне висловлювання Ніни Мурашкіної. Класичні жіночі бюсти в його виконанні іронічно обіграють канони краси.

Semi Alive

В The Naked Room з 25 листопада по 13 січня

Художник Денис Саліванов працює на стику жанрів: живопису, цифрових медіа, відео і звуку. Для першої персональної виставки він звертається винятково до живопису — не випадково. "Творчість Дениса Саліванова різних років об'єднує один і той же герой — знеособлений everyman, втілення сучасної людини, — каже кураторка Єлизавета Герман. — Точніше, втілення того, що від нього залишиться, якщо відшарувати будь-які ідентичності — гендерну, соціальну, культурну. Якщо припустити, що ця людина відмовиться також від мислення, необхідності сумніватися і запитувати себе й інших — вона перетвориться на зразкового біоробота. Ця серія — результат багаторічних спостережень за жителями Львівської площі, де розташована майстерня художника. Колись, через сусідство з художньою академією, це місце завжди було центром богемного життя. Але в останні роки тут дедалі більше офісів і працівників, що покірно обслуговують системи, і ніхто з них не піддає сумніву ці системи. Ці офісні працівники видаються художнику напівживими. За допомогою сучасних технологій вони здатні знаходитися в будь-якій точці планети, крім власного тіла".

Hi! It's me

У галереї "22" з 11 листопада по 2 грудня

На Подолі, в приміщенні тату-студії "22" відкривається нова галерея. На чолі нового артпростору — кураторка Pinchuk Art Centre Ксенія Малих і критикиня Валерія Шиллер. Перша виставка присвячена любові і ненависті до себе: це міркування про способи сприйняття самого себе, наприклад, про ту точку, де стикається власне поняття про себе і образ, в якому нас сприймають інші. Учасники — Юлія Бєляєва. Катерина Лібкінд, Катерина Берлова, Ілля Чернишевський.

Виставка фіналістів Huawei Next Image 2020

У Kooperativ з 10 по 30 листопада

Huawei Next Image 2020 року — міжнародний фотоконкурс, який щороку проводить компанія Huawei. Учасники надсилають роботи в жанрі мобільної фотографії та присвячені дослідженню природи людини. В цьому році компанія отримала рекордну кількість заявок: учасники з понад 120 країн представили на конкурс мільйон робіт, присвячених актуальним темам: гендерна нерівність, захист навколишнього середовища і соціальні питання. У Києві покажуть виставку фіналістів конкурсу — серед них і українські фотографи.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.