До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 цікавих фактів про ярмарок Art Basel в Гонконзі

Наприкінці березня в Гонконзі вшосте відбувся один з головних ярмарків сучасного мистецтва – Art Basel. Олександр Бланар з аукціонного дому Phillips спеціально для Vogue.ua підвів підсумки ярмарки.

Азіатський ринок мистецтва сьогодні один з найцікавіших. Місцеві колекціонери люблять витрачати гроші на хороше мистецтво, постійно відкриваються нові музеї, не тільки в Гонконзі, але і по всьому Китаю. Гонконгський ярмарок молодший, ніж Art Basel в Маямі, що відбувається в грудні, і набагато молодший червневого Art Basel в самому Базелі. Але саме тому організатори намагаються зробити його максимально цікавим, в галереї привозять знакові роботи, а колекціонери і арт-дилери не відпочивають ні секунди.

Реклама

2018 року на ярмарку представили 248 галерей з 32 країн світу, а відвідало його за 5 днів понад 80 000 людей. І якщо в Маямі або Базель їдуть люди, яким більше цікаві вечірки та знайомства зі знаменитостями, то в Гонконзі більше людей, які щиро цікавляться мистецтвом і готові його купувати.

Найдорожчі роботи на Art Basel
Робота Віллема де Кунінга

Про те, що Гонконг відвідують в основному люди, які готові купувати і купують дорогі роботи, свідчать продажі галерей на ярмарку. У першу годину vip-відкриття 27 березня колекціонер придбав у галереї роботу Віллема де Кунінга за 35 млн доларів. Як розповідає Бретт Горві, співзасновник галереї, "це був фантастичний тиждень на ярмарку для команди галереї". "Ми були заздалегідь оптимістично налаштовані щодо Гонконгу, але як тільки все почалося, приємно здивувалися пристрасті і залученості серед колекціонерів".

Стенд галереї Gagosian

Галерея Gagosian продала частину робіт зі стенду ще до відкриття ярмарку – настільки сильними були роботи, серед яких кілька Пікассо, Джон Карріна, а також колаборація Такасі Муракамі і Вірджіла Абло за 275 000 фунтів.

Індійські галереї повертаються на арт-ринок
Робота Субодх Гупта в галереї Arario
Робота Аніша Капура на стенді галереї Kamel Mennour

Ми знаємо не так багато індійських художників на світовій арт-сцені: Аніш Капур, якого більше прийнято вважати британським художником, і Субодх Гупта, який створює інсталяції з металевого кухонного начиння. Але директор ярмарку в Гонконзі зазначає, що цього року збільшилася кількість індійських арт-дилерів – вони активно розглядають і купують для своїх клієнтів. Серед учасників три індійські галереї: Tarq, яку відкрили в Мумбаях 4 роки тому, Sakshi, теж з Мумбаїв, і Espace з Делі. Як пише TheArtnewspaper, що січневий IndiaArtFair може похвалитися відмінними продажами, а галеристи відзначають появу молодих колекціонерів, які поки купують не дороге мистецтво. Але це здоровий показник: поява молодих колекціонерів призводить до розвитку ринку і появи таких же молодих художників.

Вольфганг Тільманс – головна зірка ярмарку
Роботи Вольфганга Тільманса (фото – davidzwirner.com)

Всі дні ярмарку в Гонконзі минули під прапором німецького фотографа Вольфганга Тільманса. У понеділок галерея Девіда Цвірнера відкрила у своєму новому просторі в Гонконзі виставку Тільманса, у вівторок там же, на терасі останнього поверху було практично неможливо потрапити на вечірку на честь Тільманса і Джеффа Кунса. Гості намагалися прорватися крізь охорону або шляхом обману проникнути в ліфти, але пожежна безпека не дозволяла запустити всіх бажаючих і запрошених. В середу вдень Тільманс радісно підписував каталоги до нової виставки, а також свої вінілові платівки. Вночі в модному барі Cassio він грав діджей-сет.

Роботи Джеффа Кунса на стенді галереї David Zwirner

Навіть Джефф Кунс, чиї нові роботи виставили на стенді David Zwirner, не викликав такої великої уваги. І навіть фотосесія Джеффа Кунса на тлі його ж робіт не допомогла побити популярність Тільманса. Цю виставку можна вважати дебютною для Тільманса в Китаї – 2012 року він в перший і останній раз брав участь в груповому шоу в Шанхаї.

Міжнародні аукціонні будинки продовжують зміцнювати свої позиції в Азії

За день до початку ярмарку аукціонний будинок Phillips відкрив свою першу і постійну галерею в Гонконзі виставкою "HongKong.Spotlight.Now". На виставці-продажу були представлені роботи Олександра Кольдера, Марка Шагала, Гельмута Ньютона і багатьох інших. Тут же було декілька кімнат для ювелірних прикрас і колекційних годинників.

Робота Марка Шагала

А в останні дні аукціонний будинок Sotheby's провів кілька торгів в Гонконзі, які стали другими найуспішнішими торгами для Sotheby's в Гонконзі за їх історію. На серії аукціонів представили трохи більше 1700 робіт одного колекціонера, продали всі. А після, у форматі званої вечері, провели аукціон колекційних вин.

Інсталяції
Робота Шінджі Охмакі
Робота тайванського художника Чоу Ю-Ченга

На ArtBasel є секція Encounters, де виставляються великі інсталяції, які не помістили на стенди галерей. Цього року секція включала в себе 12 робіт, з яких 9 були створені спеціально для ярмарку. Якщо ви стежите за ярмарком в Instagram, то ці об'єкти ви не могли пропустити. Тут і плаває в повітрі напівпрозора тканина 8 метрів на 6,5 метрів художника Шінджі Охмак, крутиться кухонне начиння Субодх Гупти, перфоманс від тайванського художника Чоу Ю-Ченг, де протягом всього дня чоловік натирав білосніжні гігантські тарілки, гігантський дерев'яний човен від японця Тошікатцу Ендо. Секція, яка однозначно вражає всіх і вся.

Фото: прес-служба ArtBasel

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.