До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Найцікавіші нові виставки в Києві

Гарні новини для тих, хто скучив за культурними подіями: у Києві відновили роботу музеї та галереї. Ми зібрали найцікавіші виставки, які будуть відкриті впродовж найближчого місяця. Насолоджуйтеся сучасним мистецтвом, але пам’ятайте, що робити це потрібно з дотриманням всіх рекомендацій МОЗу.

"Сто днів самотності"

З 3 липня по 31 серпня в Kooperativ

Реклама
Робота Люсі Іванової

"Сто днів самотності" — спільна ініціатива агентства Port.agency, журналу Vogue UA і простору Kooperativ. Виставка створена за мотивами проєкту Vogue UA "Картина світу", опублікованого в номері травень-червень 2020. У ньому — світовідчуття українських художників, фотографів, дизайнерів під час пандемії. Кожен зі співавторів хотів передати в одному зображенні свої почуття — дуже різні й інтимні. Рефлексії про час, проведений в ізоляції, у художників глибоко особисті, але їх об’єднує відчуття життя, що не зупинилося. Так, Маша Рева й Іван Грабко застрягли в Мексиці, але й там за браком звичних полотен відшукали матеріали для творчості — "продукти" місцевого ландшафту: рибальські сітки, камені й знайдене на пляжі сміття. У виставці беруть участь Маша Рева, Іван Грабко, Люся Іванова, Марія Куликівська, Дар’я Кольцова, Антон Логов та інші художники.

"Play. Pause. Stop"

З 15 липня по 19 серпня в Naked Room

"Мистецтво Аліни Копиці переносить нас у світ абсолютної розкутості, секс-позитивності й грайливості. Тут немає місця сорому, закидам або гендерним обмеженням. Аліна не провокує, не створює навмисну напругу — вона просто ділиться власними спостереженнями в спосіб, який викликає довіру й інтригує. І запрошує нас трохи пограти", — так описує виставку Аліни Копиці її куратор Марк Вілкінс. Аліна — українська художниця, яка живе в Цюриху й працює з текстилем, застосовуючи різні техніки: колаж, вишивку. Як матеріал для робіт художниця часто використовує свій і чужий одяг: білизну подруги колишнього чоловіка, простирадла секс-робітниць, костюм невідомого чоловіка, знайдений на вулиці в Цюриху, фрагменти власного вбрання. Ці предмети в руках художниці стають об’єктами мистецтва — іронічними й відвертими.

"Відбиток. Українська друкована графіка XX—XXI століть"

З 3 липня по 18 серпня в комплексі "Мистецький Арсенал"

Фото — Олександра Папенка

Проєкт, присвячений українській графіці, мав відкритися в комплексі "Мистецький Арсенал" ще в березні, потім — у червні, але через пандемію виставку двічі демонтували. Після всіх перипетій вона нарешті доступна, і їй однозначно варто присвятити весь день. Це масштабний і видовищний проєкт, який дає змогу зрозуміти, як потужно представлений жанр в Україні: відвідувачам демонструють 500 графічних творів 128 авторів, починаючи з XX століття й до наших днів. "Виставка „Відбіток. Українська друкована графіка ХХ—ХХІ століть" — проєкт-блокбастер, адже аналогічних, присвячених гравюрі, у нашій країні ще не було, — каже співкураторка Ірина Боровець. — Сьогодні друкована графіка в Україні на етапі розквіту. Ми знаємо цілі генерації сучасних художників, що працюють у цій сфері. Але щоб зрозуміти сучасні процеси, потрібно окинути поглядом історію української гравюри принаймні за останні сто років, з моменту, коли вона остаточно вийшла з тіні книги або журналу й стала самодостатньою у всіх сенсах".

"Галерея „Сабіна""

З 22 липня по 4 серпня, вул. Рейтарська, 15

"Галерея „Сабіна"" — випускний проєкт студенток і студентів Contemporary Art школи KAMA. Виставка пройде в модерністській будівлі округлої форми на Рейтарській — її добре знають всі, хто колись прямував навпростець із цієї вулиці на Ярославів Вал через двори. Раніше в будівлі був спа-центр, а незабаром відкриється новий простір. "Галерея „Сабіна"" — назва виставки, але не локації: це єдиний проєкт, який залишиться в історії галереї. Після закриття виставки галерея припинить своє існування, а будівлю відреставрують і трансформують у багатофункціональний простір. На виставці представлені роботи 23 художників, у яких вони досліджують питання доцільності живопису у XXI столітті й життєвого шляху предметів мистецтва.

"Виставка на вимогу"

З 9 липня по 9 серпня у Dymchuk gallery

Робота Юрія Єгорова

"Виставка на вимогу" — груповий проєкт, у якому зібрано роботи одеських нонконформістів 1960-1970-х і сучасних українських художників з колекції галереї. Виставка присвячена рефлексії над літнім відпочинком в умовах карантину. Літо традиційно асоціюється з подорожами й відпусткою в екзотичних місцях — усім, що через пандемію стало тимчасово недоступним. Роботи сучасних художників контрастують з творами одеських нонконформістів, для яких ізоляція й закриті кордони були повсякденною реальністю. До проєкту залучено роботи Люсьєна Дульфана, Юрія Єгорова, Ігоря Гусєва, Юрія Соломка, Олега Тістола.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.