До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 найцікавіших виставок в Києві цього березня

Кримськотатарські костюми і прикраси, харківська фотографія і український наїв у сучасному контексті – виставки березня надихають на те, щоб краще пізнати таку різну Україну.

Виставка "Дивовижні історії Криму"

"Харківська школа фотографії з колекції сім’ї Гриньових"

З 4 до 16 березня у Mironova Foundation

Реклама

Фото: Український клуб колекціонерів


Харківська школа фотографії – одне з найцікавіших явищ в сучасному українському мистецтві. Вона зародилася в 1970-ті і завжди були ширшою і цікавішою від виняткового локального контексту. Найяскравіший її представник Борис Михайлов – художник і фотограф світового рівня, який 2017 року представляв Україну на Венеціанській бієнале. Три періоди харківської фотографії – 70-ті, 90-ті і 2000-ті, найвідоміший представник яких Гамлет Зіньковський – досліджує нова виставка в галереї Mironova Foundation. Це фото з колекції Бориса і Тетяни Гриньових – найбільших українських колекціонерів, які почали збирати харківську фотографію ще в середині 90-х.

"Дивовижні історії Криму"

З 26 лютого до 6 березня в Мистецькому Арсеналі

У Мистецькому Арсеналі всю весну буде працювати виставка, яка пропонує по-новому поглянути на культуру і історію Кримського півострова. На виставці показані експонати з 15 українських музеїв, від Львова до Харкова. Наприклад, з Музею історії релігії у Львові приїхали корани, а з Музею прикладного мистецтва, що по сусідству з Мистецьким Арсеналом, – унікальна кримськотатарська вишивка. Поруч з нею – національні костюми кримських татар, текстиль, скіфське золото, предмети побуту, кераміка, монети, прикраси. Окремий стенд присвячений кавовій культурі кримських татар – у вихідні на виставці відбудуться інтерактиви, де гостей вчитимуть варити каву по-кримськи.

Тимур Постовий та Ігор Твердохліб, "Функція"

З 7 до 11 березня в The Naked Room

Робота Тимура Постового

Нова галерея The Naked Room, розташована на Рейтарській, продовжує змінювати київський культурний ландшафт. Одне з нововведень галереї – невеликі pop-up виставки The Naked Statement, які працюватимуть по 3-4 дні, в основному на вихідні. 7 березня в The Naked Room відкривається спільний мальовничий проект двох молодих художників – Тимура Постового і Ігоря Твердохліба. Це їх перша виставка: Ігор професійний архітектор, Тимур художник-самоучка, а за сумісництвом режисер відео, який співпрацює з українським Vogue. Обидва художники покажуть живопис і скульптуру: Ігор абстрактну і геометричну, Тимур – зворушливу і емоційну. На перший погляд несхожі роботи об'єднує загальний поетичний маніфест, його на відкритті виставки озвучить художник Вова Воротньов.

"Небо синє-синє"

З 22 лютого до 22 березня у Bursa gallery

"Небо Синє-Синє" – спільна виставка Вови Воротньова і дуету Яреми Малащука і Романа Хімея, створена у співпраці з музеєм Івана Гончара. Для експозиції художники обрали наївні картини на склі та об'єкти побуту, об'єднані спільною темою сільської ідилії, і вписали їх у свою художню практику. Воротньов працює з господарсько-побутовими речами епохи колгоспів, якими доповнює запис 8-годинного перформансу-читки назв українських сіл і районів. Малащук та Хімей звертаються до пошуків сакрального в повсякденному: вони створили відео на матеріалі документальних зйомок подорожей сучасних пілігримів до чудодійної ікони в селі Зарваниця.

Назва проекту запозичена у картини Марії Нелеп з колекції Музею.

Виставка-серіал "Озброєні та небезпечні"

До 17 березня у платформі культурних ініціатив "Ізоляція"

Як українська молодь ставиться до теми насильства і зброї? Як переживає крихкість, в якій опинилося українське суспільство під час війни? Як почуває себе молодий художник в мілітаристському суспільстві? Про це – виставка "Озброєні та небезпечні", яку курує художник Микола Рідний та Катерина Філюк. Як завжди, в "Ізоляції" говорять про найважливіше: за задумом Рідного, ця виставка – міні-серіал, знятий молодими художниками. Сцени кожної серії частково документальні: вони зняті під час вечірок, прогулянок і випадкових ситуацій, в які потрапили самі художники та їхні друзі. Серед учасників є ті, хто працює на стику кіно і сучасного мистецтва: призер премії PinchukArtCenter, Аліна Клейтман, режисер Філіп Сотниченко, Станіслав Битюцкий.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.