До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Новий сезон: 5 найкращих виставок вересня у Києві

Вересень — місяць грандіозних виставок у Києві. Велика ретроспектива улюбленого всіма фотографа Віктора Марущенка, виставка Матвія Вайсберга і "тотальна інсталяція" Андрія Сагайдаковського в Мистецькому Арсеналі — не можна пропустити жодної виставки.

"Віктор Марущенко. Архів"

З 9 по 25 вересня в Naked Room

Реклама
Автор – Віктор Марущенко

Віктор Марущенко — не лише один з найвідоміших в Україні фотографів-документалістів, що присвятив 40 років професії (в його біографії — понад 60 персональних і групових фотовиставок у Швейцарії, Німеччині, Франції, США, Канаді, Бразилії), а й справжній учитель фотографії. У Києві через авторську школу Марущенка пройшли десятки фотографів, журналістів і художників. Це фотограф, якого, здається, в Києві знають усі.

Фотографічна практика Марущенка асоціюється насамперед з двома проєктами. "Чорнобиль" було представлено на 49-й Венеціанській бієнале у 2001 році. Друга, "Донбас країна мрій", отримала міжнародний розголос на бієнале в Сан-Паулу в 2004 році. Але на виставці в галереї ми не побачимо цих проєктів. Вона присвячена архіву Марущенка-документаліста, який у 1970-1990-х об'їздив як фотокореспондент усю Україну. "Виставка відкриває нам Україну, яку ми фактично не пам'ятаємо", — кажуть куратори.

"Андрій Сагайдаковський. Декорації. Ласкаво просимо!"

З 18 вересня по 24 січня 2021 року в Мистецькому Арсеналі

Автор – Андрій Сагайдаковський

Услід за ретроспективою Олега Голосія, Кирила Проценка і Олександра Гнилицького, Мистецький Арсенал присвячує великий виставковий проєкт львівському художнику Андрію Сагайдаковському, продовжуючи знайомити широку аудиторію з найважливішими іменами в новому українському мистецтві. Сагайдаковський почав працювати в 1980-ті і за цей час встиг поекспериментувати з жанрами: працював з інсталяцією, живописом і навіть малював на килимках для ніг. У Мистецькому Арсеналі покажуть кілька циклів його найвідоміших робіт, присвячених таким темам: тіло як фрагмент, анатомічні студії, тілесна еквілібристика, кіно, діти-воїни і дитячі забави, спортивні вправи.

Ця виставка унікальна: Андрій Сагайдаковський особисто приєднається до її створення і за 2 тижні перетворить майже 4000 квадратних метрів простору Арсеналу на тотальну інсталяцію. Це допоможе глядачам поринути в творчість автора, побачити його методи в дії.

"Крапка, лінія, можливості"

З 11 вересня по 3 січня в Pinchuk Art Centre

Новий сезон Pinchuk Art Centre відкриває незвичайною виставкою. Починаючи з 2016 року, арт-центр запрошує художників з особливостями розвитку (аутизм, синдром Дауна, розумова відсталість) взяти участь у "Майстерні можливостей". Там учасники працюють разом з професійними художниками — Катею Бучацькою, Микитою Каданом, Давидом Чичканом і Ганною Щербиною. Виставка "Крапка, лінія, можливості" стала підсумком чотирирічної роботи майстерні. "Проєкт показує історії людей, які навчилися через мистецтво виражати себе, — розповідає куратор Ольга Шишлова. — Це виставка, що виросла завдяки натхненню і сміливості нової групи художників, які раніше не мали публічного голосу. Людей, які знайшли дружбу, захоплюючу справу і способи комунікації, яких вони гостро потребували ". У проєкті взяли участь 22 художника, виставка вийшла експресивною і різножанровою.

"Матвій Вайсберг"

З 3 по 27 вересня в музеї Богдана та Варвари Ханенків

facebook.com/khanenkomuseum

Матвій Вайсберг — вже якоюсь мірою класик сучасного українського мистецтва, графік та ілюстратор, роботи якого знаходяться в музеях та колекціях по всьому світу. У музеї Ханенків проходить незвичайна виставка Вайсберга: це відома серія робіт художника, присвячена його рефлексіям про історію європейського живопису. В експозиції представлені тільки ті роботи Матвія Вайсберга, які могли б увійти до його власного "уявного музею". Цей термін належить французькому культурологу Андре Мальро, який вважав, що кожна епоха і кожна людина складає власний пантеон кращих творів мистецтва. Вайсберг збирає персональний "уявний музей" не віртуально, а з пензлем у руці.

"Українське колекційне мистецтво ХХ-ХI століть"

З 21 вересня по 9 жовтня в аукціонному домі "Золотий Перетин"

Тіберій Сільваші, "Живопис", 2008, змішана техніка

Новий сезон в аукціонному домі "Золотий перетин" розпочнеться з виставки-продажу предметів колекційного мистецтва. Проєкт складається з двох розділів — живопис і скульптура. Відкривають виставку роботи класиків, Івана Марчука та Марії Примаченко. Актуальне мистецтво представлене Олегом Голосієм, абстракцією Тіберія Сільваші, впізнаваними сюжетами Валерії Трубіної. А сучасна скульптура знаменитого Назара Білика, Петра Гронського, Віталія Протосені і Дмитра Грека експонується з роботами визнаних майстрів: Юрія Рубана, Олександра Сухоліта, Віктора Липовки.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.