До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 головних виставок жінок-художниць 2020 року

Чи буде 2020-й роком жінок у мистецтві? Над цим з перших днів року міркують головні мистецькі медіа. Відповідь на це запитання навряд чи знають критики, але точно знають художниці. Велика ретроспектива найбільшої художниці італійського бароко Артемізії Джентілескі, Марини Абрамович і зірки Венеційської бієнале 2019 року, фотографки з ПАР, Занеле Мухолі – квитки на ці виставки слід бронювати вже зараз.

Артемізія Джентілескі
Self Portrait as Saint Catherine of Alexandria

З квітня до 26 липня, Національна галерея, Лондон

Реклама

"Я покажу вам, що може зробити жінка". Артемізія Джентілескі – найуспішніша італійська художниця епохи Бароко. Її меценатами були Козімо II Медичі і Карл I, вона подорожувала світом і стала першою в історії жінкою-членом Академії мистецтв у Флоренції, кинувши виклик всім суспільним стереотипам свого часу. В 19 років Джентілескі зґвалтували, після чого вона пережила принизливий судовий процес. Після цього важкого досвіду художниця писала тільки владних жінок: на її найвідоміших картинах зображені Юдиф, цариця Савська і Клеопатра. У Національній галереї в Лондоні відбудеться перша велика виставка робіт Артемізії в Великобританії: покажуть не лише найвідоміші картини, зокрема дві версії її культової і жорстокої "Юдиф, що обезголовлює Олоферна", а й її автопортрети і недавно виявлені особисті листи.

Занеле Мухолі
Ntozakhe II, Parktown 2016 Courtesy the artist and Stevenson Gallery © Zanele Muholi

З 29 квітня до 18 жовтня, Tate Modern, Лондон

Чорно-білі портрети, повні неймовірної сили і естетики, знімає фотографиня і соціальна активістка з ПАР, Занеле Мухолі. Вона зображує темношкірих лесбіянок і геїв, представників квір-спільноти, транссексуалів, а ще знімає документальні фільми. У них вона говорить про злочини на ґрунті ненависті до гомосексуалістів, що відбуваються в Південній Африці, – з чим довелося мати справу і їй самій. Робота Мухолі кидає виклик патріархальним ідеологіям і уявленням: художниця показує своїх героїв красивими і впевненими, вони сміливо дивляться в обличчя забобонам, нетерпимості і, найчастіше, насильству. Позиція Мухолі сьогодні звучить на весь світ: 2019 року вона стала головним відкриттям бієнале у Венеції, а цьогоріч її перша персональна виставка відбудеться в Tate Modern.

Еліс Ніл

З 10 червня до 24 серпня в Центрі Помпіду

Американська художниця Еліс Ніл писала зворушливі портрети (її пензлю належить один з найзнаменитіших портретів художника Енді Воргола), знялася у фільмі Джека Керуака, приятелювала з бітниками. Зі своєї домашньої студії в Гарлемі Еліс малювала життя навколо неї в середині ХХ століття: звичайних дітей, які стукали в її двері, інтелектуалів, письменників, танцюристів, дрібних гангстерів, активістів та волонтерів. Вона народилася в 1900-му, померла 1984-го і була ровесницею століття. Про її життя і творчість – велика виставка в паризькому Центрі Помпіду.

Яеї Кусама
Self Portrait as Saint Catherine of Alexandria

З 4 вересня 2020-го до 17 січня 2021-го в Музеї Гропіуса Бау, Берлін

Яеї Кусама – найзнаменитіша японська художниця. Якщо ви не знаєте її імені, то напевно бачили її знаменитий "візерунок у горошок" – на картинах, в інсталяціях або сумках Louis Vuitton, або читали про її "дзеркальну кімнату" – сюрреалістичну інсталяцію, яку показують у музеях по всьому світу. Цього року відбудеться найбільша в історії ретроспектива Кусами: спочатку – в Музеї Гропіуса Бау в Берліні, потім вона переїде до Кельну, а тоді – в Базель. На виставці покажуть як дзеркальну кімнату, так і ранні скульптури Кусами.

"Марина Абрамович. Після життя"

Ulay / Marina Abramović, Rest Energy, 1980 © Marina Abramović.

З 26 вересня до 8 грудня, Королівська академія, Лондон

"Публіка – це моє дзеркало, і я – дзеркало моєї публіки, – каже Марина Абрамович. – У всіх є травми, у всіх є самотність, у всіх є страх смерті, у всіх є біль". Марина Абрамович – найвідоміша жінка-художниця у світі, засновниця жанру перформансу, яка вже понад 60 років досліджує відносини між публікою і аудиторією та випробовує можливості свого тіла. Восени на виставці в Королівській академії в Лондоні покажуть деякі з найвідоміших робіт Абрамович. Їх відтворять її протеже з Фундації Марини Абрамович, зокрема покажуть "Будинок з видом на океан" (2002), для якого вона жила на піднятих платформах у галереї протягом 12 днів без їжі і розмов, і Imponderabilia (1977), в якій вона та її партнер Улай стояли голяка у дверях галереї протягом декількох годин, так пропускали і випускали "крізь себе" глядачів.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.