До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

10 шедеврів Альфонса Мухи

Альфонс Муха — ім’я, що стало загальною назвою стилю модерн. Таку репутацію чеський художник заслужив тим, що зміг покласти край академізму XIX століття на користь яскравих ліній, натхнених природою. 24 липня — його день народження.

Альфонс Муха у своєму ательє, 1929

Альфонс Муха мав виняткові навички до ілюстрації, які допомогли йому швидко привернути увагу до своєї роботи на ранньому етапі кар’єри. Чеський художник спочатку здобув популярність завдяки оригінальному дизайну плаката для легендарної актриси Сари Бернар, але сьогодні він відомий насамперед своїми новаторськими рекламними оголошеннями, плакатами й декоративними роботами. Хоча сам Муха ображався на офіційну асоціацію своїх творів з модерном, саме його роботи сприяли популяризації цієї естетики, яку згодом стали негласно називати "стилем Мухи".

Реклама
Плакат для актриси Сари Бернар, 1896

Миттєво впізнавані роботи Мухи здебільшого створені у блідих пастельних відтінках персика, золота, вохри й кульбаби. Більшість його робіт зображують вродливих молодих жінок, одягнених у неокласичні шати серед квітів, пір’я та інших чуттєвих природних форм. Він уславився не тільки ілюстрацією рекламних плакатів, а й живописом, книжковими ілюстраціями, ліпленням і проєктуванням театральних декорацій, прикрас і шпалер — у кожній із цих дисциплін Муха продемонстрував свою адаптивність як художник.

<b>Альфонс Муха</b>

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.