До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

8 найцікавіших виставок 2022 року

Пандемія показала, що свобода і можливість подорожувати — одні з найголовіших цінностей для сучасної людини. Віримо, що наступного року кордони будуть відкриті, і складаємо список найцікавіших і найбажаніших виставок, які потрібно відвідати в новому році — від Лондона до Нью-Йорка.

"Френсіс Бекон: людина і чудовисько"

З 29 січня по 17 квітня 2022 року в Королівській академії мистецтв, Лондон

Реклама
Study for Chimpanzee, 1957; Peggy Guggenheim Collection, Venice Solomon R. Guggenheim Foundation, New York Photo © David Heald (NYC) © The Estate of Francis Bacon.

Довгоочікувана виставка покаже світові роботи одного з найяскравіших художників 20 століття — Френсіса Бекона, про якого Маргарет Тетчер говорила "людина, яка малює ці жахливі картини". Виставка фокусується на захопленні Бекона тваринами — і на тому, як згодом це захоплення вплинуло на його художній стиль і на зображення людей, які на його картинах часто схожі на тварин. На виставці також розкажуть про те, як Бекон був зачарований рухами тварин, спостерігаючи за ними в дикій природі під час поїздок до Південної Африки; наповнив свою студію книгами про дику природу і постійно звертався до свілин 19 століття, зроблених Едвардом Мейбріджем, де зображені люди і тварини в русі. Бекон вважав, що може наблизитися до розуміння істинної природи людства, спостерігаючи за розкутою поведінкою тварин, хай то будуть шимпанзе, буйволи, собаки чи хижі птахи.

Виставка Поля Сезанна

З 6 жовтня 2022 по 26 лютого 2023 року в Тейт Модерн, Лондон

Натюрморт з кошиком яблук. 1893; The Art Institute of Chicago, Helen Birch Bartlett Memorial Collection.

Одна з головних виставок наступного року Тейт Модерн буде присвячена французькому художнику-імпресіоністу Полю Сезанну. "Я здивую Париж яблуком", — сказав якось Сезанн. Виїжджаючи з рідного Екс-ан-Провансу до французької столиці у свої 20 років, він саме так і вчинив. Натюрморти, пейзажі й картини купальниць Сезанна стали революцією в мистецтві другої половини 19 століття і дали можливість наступним поколінням художників порушити усталені правила: виставка в Тейт Модерн розповість про становлення художньої мови Сезанна і про те, як йому вдалося підкорити Париж.

"Модна мужність: мистецтво чоловічого одягу"

З 19 березня 2022 року в музеї Вікторії і Альберта, Лондон

Це мало статися давно: музей Вікторії і Альберта присвячує свою центральну виставку наступного року чоловічій моді. Куратори впевнені, що зараз найкращий час для такого проєкту — з огляду на посилену увагу модного світу до теми ґендеру у всіх її проявах. Fashioning Masculinities: The Art of Menswear — перша велика виставка Вікторії і Альберта, присвячена чоловічому одягу. Образи легендарних дизайнерів і висхідних зірок будуть представлені поряд з історичними скарбами з колекцій Вікторії і Альберта, а також класичними скульптурами, картинами епохи Відродження, культовими світлинами, а також вражаючими фільмами й перформансами.

Венеційська бієнале

З 23 квітня по 27 листопада 2022 року, Венеція

Study for Chimpanzee, 1957; Peggy Guggenheim Collection, Venice Solomon R. Guggenheim Foundation, New York Photo © David Heald (NYC) © The Estate of Francis Bacon.

Тема нинішньої бієнале у Венеції звучить як "Молоко снів" (The Milk of Dreams) і апелює до книги художниці-сюрреалістки Леонори Каррінгтон. Художниця описує чарівний світ, у якому життя постійно переосмислюється, і де кожен може змінитися, перетворитись, стати кимось іншим. Як змінюється визначення людини? Що відрізняє тварин, рослин, людей від інших? Які наші обов'язки щодо планети й інших людей? А якими були б життя і Земля без нас? — на всі ці запитання спробують відповісти учасники бієнале у 2022 році. Серед них і український художник Павло Маков, який разом із галереєю The Naked Room представить на бієнале Україну.

"В Америці: антологія моди"

У Метроплітен-музеї (Нью-Йорк) з 7 травня по 5 вересня 2022 року

Rodarte, осінь-зима 2019−20

Одна з головних виставок наступного року присвячена американській моді. Усі образи демонструватимуться у спеціально збудованих декораціях, що відтворюють стиль життя американців за останні 200 років. "Ці інтер'єри відображають більш ніж двохсотлітнє американське побутове життя і розповідають різні історії — від особистих до політичних, від стилістичних до культурних, від естетичних до ідеологічних", — кажуть куратори. — Таким чином ми досліджуватимемо роль одягу у формуванні американської ідентичності".

Виставка Нобуєсі Аракі

У Bourse de Commerce з 8 грудня 2021 по 30 червня 2022 року

Шанувальникам культового японського фотографа Нобуесі Аракі цієї зими обов'язково треба опинитися у Парижі. В музеї Франсуа Піно, що недавно відкрився, стартує масштабна ретроспектива Аракі — на ній покажуть його знамениту серію Shi Nikki (Private Diary) for Robert Frank 1993 року. Це 101 чорно-біла світлина, де відображені як моделі в еротичних сюжетах (Аракі прославився саме еротичними знімками на межі порно), так і буденний перебіг життя — вулиці Токіо, коти, натюрморти, небо. Серія випущена через три роки після того, як дружина, муза та модель фотографа померла від раку у віці 42 років.

The Savage Eye

З 12 лютого по 8 травня 2022 року у музеї Мунка (Осло)

"Колаж". Макс Ернст, 1921. Copyright: Florent Chevrot

Цьогоріч в Осло з'явився новий музей Мунка — він займає будівлю на 13 поверхів та вп'ятеро більший за старий музей художника. Шанувальникам Мунка варто побувати тут обов'язково — у музеї найбільша у світі колекція його робіт, а також зберігаються відразу три версії його знаменитої роботи "Крик". Одна з найцікавіших виставок у музеї Мунка у 2022 році присвячена світові несвідомого й досліджує творчість Сальвадора Далі, Огюста Родена, Луїзи Буржуа і Пабло Пікассо, а також самого Мунка. В 1930 році Едвард Мунк захворів і тимчасово осліп на одне око. У цей період він створив серію абстрактних і символічних робіт, натхненних зображеннями, які він "бачив" — а радше, фантазував собі, доки був хворий. На виставці "Дике око" ці роботи утворюють міст між двома радикальними художніми рухами 20 століття, символізмом і сюрреалізмом, обидва з яких досліджували ідею несвідомого.

"Африканська мода"

З 11 червня 2022 року в музеї Вікторії й Альберта

Познайомитися з африканською модою можна буде на виставці Africa Fashion. Вона досліджує глобальний вплив африканської моди — так само динамічної й різноманітної, як і сам континент — на весь світ. Виставка охопить період з 1950-х до 1994 року і розповість про соціальну й політичну революцію, яка спричинила культурний ренесанс на всьому континенті, закладаючи основи сьогоднішньої модної революції в Африці. Серед героїв виставки — дизайнер із Гани Кофі Ансах, який вважається піонером африканської моди, а також модельєр із Малі Кріс Сейду, який познайомив увесь світ із традиційними малійськими тканинами.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.