До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

8 головних виставок цього літа

Відень, Венеція чи Лондон: куди б не вів ваш маршрут цього літа, ви всюди знайдете мистецтво. Сучасне, цифрове або класичне – вибирати тільки вам.

"Brave New Virtues. Shaping Our Digital World," Vienna Biennale

З 29 травня до 6 жовтня, Відень

Реклама

Якщо на бієнале у Венеції ви вже побували, або, навпаки, вирішили відкласти поїздку до осені, коли натовп туристів вщухне, то вирушайте на бієнале у Відень. Виставка відбувається втретє, її тема цього разу: "Віденська бієнале заради змін. Хоробрі нові енергії. Формуючи цифровий світ" і резонує з темою Венеційської ярмарки, яку координує Ральф Ругофф ( "Жити вам у цікаві часи"). І якщо в Венеції говорять про фейки в епоху постправди, то у Відні – про те, як важливо адаптуватися до нового цифрового порядку. Організатор бієнале – віденський Музей прикладного мистецтва, а її особливість – поєднання мистецтва, дизайну та архітектури. Серед головних виставок – проекти про штучний інтелект, глобальні зміни та робота в епоху роботів.

"Дора Маар"

З 5 червня до 29 липня в Центрі Помпіду, Париж

Для обивателя Дора Маар – муза Пабла Пікассо, але ті, хто цікавляться мистецтвом, знають, що вона була талановитим фотографом і художником. Дора Маар переїхала в Париж з Аргентини в 1920-ті, а 1935 року відкрила в столиці Франції своє ательє, яке стало улюбленим місцем паризьких сюрреалістів. Маар прославилася на всю Європу світськими портретами, а також сюрреалістичними колажами, і довгий час її колаж "Татко Убю" був символом сюрреалістів. Під час дев'ятирічного роману з Пікассо вона закинула фотографію, але разом з тим захопилася живописом. У Центрі Помпіду цього літа пройде найбільша французька ретроспектива, присвячена Дорі Маар (1907-1997), – в неї увійшли понад п'ятсот робіт і документів. Виставка організована Центром Помпіду, Національним музеєм сучасного мистецтва, спільно з Музеєм Дж. Пола Гетті (Лос-Анджелес) та у співпраці з Tate Modern (Лондон).

"Янніс Кунелліс"

До 7 листопада в Фонді Prada в Венеції

У бароковому палаццо Ка'Корнер делла Реджина в Венеції фонд Prada відкрив велику ретроспективу знаменитого італійського художника Янніса Кунелліса. Формально виставка не є частиною бієнале, але критики відносять її до одного з найкращих проектів у Венеції, який можна і потрібно побачити в місяці роботи бієнале, тобто аж до кінця листопада. Грек Кунелліс – ключовий представник арте повера, "бідного мистецтва", учасники якого використовували промислові, немистецькі матеріали для створення тонких, поетичних інсталяцій і перформансів. У випадку Кунелліса це пальто і капелюхи, вугілля, кава і вогонь, через які художник говорить з суспільством про "хворі питання": репресії, політику, соціальну нерівноправність.

"Наталія Гончарова"

З 6 червня до 8 вересня в Tate Modern, Лондон

Створення костюмів для "Російських сезонів" Дягілєва, робота в Myrbor з Пікассо і Шагалом, дизайн інтер'єрів для музеїв США – зірка авангарду Наталя Гончарова не любила обмежень. У Великобританії відкривається її перша ретроспектива з 160 робіт з усього світу.

"Memory," Kiki Smith

З 18 червня до 30 вересня, Гідра, Греція

Якщо ви плануєте провести відпустку на мальовничій Гідрі, то не пропустіть виставку американського скульптора Кікі Сміт в арт-центрі DESTE. Кікі – одна з найвідоміших художниць нашого часу, послідовниця Луїз Буржуа, яка через свої скульптури ще з 70-х років минулого століття говорить про найгостріші соціальні питання, від СНІДу до гендеру. На Гідрі художниця, безкомпромісна у своїй роботі, покаже фото і відео, присвячені природі і екології.

"Веласекс. Рембрандт. Вермеєр"

З 25 червня до 29 вересня в музеї Прадо, Мадрид

Якщо ви любите класичне мистецтво і старих майстрів, то ця виставка – ваш must see. Цього року мадридський музей Прадо святкує 200-річчя. Спільно з амстердамським Рейксмузеум іспанці підготували виставку-блокбастер, яка розповість про золотий вік у голландському та іспанському живописі. Веласкес, Рембрандт, Рібера, Франс Гальс і Вермеєр – ось художники, яких зібрали в одному музеї для цього проекту: його завдання – не тільки показати художні традиції Іспанії та Голландії, але і взаємозв'язок і взаємопроникнення двох культур.

"Сінді Шерман"

З 27 червня до 15 вересня, National Portrait Gallery, Лондон

Untitled #577 by Cindy Sherman, 2016/18. Courtesy of the artist and Metro Pictures, New York;

2011 року роботу Сінді Шерман зі знаменитої серії "Кадри з фільмів без назви" продали на Christie's майже за 4 млн доларів – до сих пір ця фотографія входить у десятку найдорожчих у світовій історії. Цього літа Rizzoli випускає першу книжку про художницю. До неї увійшли 230 фотографій-хітів, у тому числі і серія 1970-х Cover Girl, в якій Шерман зображувала моделей з обкладинок глянцевих журналів. А в Лондоні відбудеться виставка-ретроспектива її робіт.

"Олафур Еліассон. У реальному житті"

З 11 липня до 5 січня в Tate Modern

11 липня в лондонському Tate Modern відкривається велика ретроспектива Олафура Еліассона – майстра світлових інсталяцій, учасника Венеційської бієнале. Олафур Еліассон, який народився в Данії, але виріс в Ісландії, все життя створює проекти на стику науки і технології. Незважаючи на складність і технологічність, вони завжди видовищні: наприклад, кілька років тому художник встановив у Нью-Йорку 4 штучні водоспади в небі. Близько 35 000 галонів води в хвилину обрушувалися з кожного водоспаду – цією інсталяцією Олафур говорив про силу і потенціал природних ресурсів. Ретроспектива в Tate Modern називається "В реальному житті". Вона представить ключові роботи художника, створені за 30 років. Одна з найбільш "гучних" – 45-метровий тунель Your blind passenger ("Твій сліпий пасажир"), наполенний туманом, в якому глядачі нічого не бачать.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.