До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Стрижка для кучерявого волосся: секрети найкращих curly-майстрів України

Кучеряве волосся – те саме, що й пряме, тільки навпаки. Це лише трішки жарт, бо насправді підходи до стрижок для кучерявого або хвилястого волосся відрізняються радикально. Так само, як і догляд за ним. Розпитали трьох відомих на всю Україну curly-майстрів, які спеціалізуються на роботі з кучерями, про секрети ідеальної стрижки для кучерявого волосся.

Катерина Чорна, Brave Wave, Київ

Про стилістку

Реклама

Катерині 30 років, вона працює в IT – так, it girl. Вона намагається поєднувати власний бізнес з повноцінним робочим днем в IT-компанії. Каже, що нічого не встигає, проте її студія відома на весь Київ, а запис на стриження або догляд – справді щільний. Катерина – і сама власниця локонів-пружинок, тому всі техніки й засоби тестує з відповідною експертизою. Крім того, вона навчалася в DevaCurl Academy – академії у Штатах, яка першою розвинула моно-напрям роботи з кучерями. В її студії є Spa Mist II – інноваційний апарат для догляду за кучерями від японського бренду Takara Belmont. Якщо проводити аналогії з автомобілями, то це як Rolls Royce, тільки для волосся.

Про різницю в підходах до стриження прямого, хвилястого та кучерявого волосся

Основне, на чому ґрунтується рішення стиліста під час вибору техніки стриження волосся, – spring factor та текстура волосся.

Що таке spring factor? – Це те, наскільки локон "підскочить" після того, як його витягнути. Скажімо, для волосся з прямою текстурою spring factor буде близький до нуля. Хвилясте ж волосся після стриження підскочить на 2–4 см в середньому. Кучеряве – на 5–10 см. А суперкучеряве може переміститися вгору й на всі 10–20 см.

Тому пряме волосся зазвичай стрижуть у мокрому вигляді – адже так можна легко побудувати бачення силуету, і сподівання будуть на 100% відповідати втіленню.

А от уже в разі стриження текстурованого волосся (від хвилястого до суперкучерявого) важливо зважати на spring factor і те, який вигляд матиме волосся після втрати зайвої вологи. Тому найчастіше кучеряве та суперкучеряве волосся стрижуть у сухому вигляді – для того, щоб відразу бачити, як волосся реагує на втрату довжини. З хвилястим же вибір за майстром: можна стригти як із застосуванням вологих, так і сухих технік або ж комбінувати їх.

Про ключові моменти під час стриження

Загалом я б виокремила кілька ключових моментів під час вибору підходу до стриження кучериків.

  • Текстура

Що кучерявіше волосся, то меншим має бути зовнішній вплив стиліста. До прикладу, кучеряве волосся бажано стригти в сухому вигляді, зважаючи на текстуру кожної зони або навіть кожного окремого кучерика. Якщо стригти у вологому вигляді, текстура дещо розтягується, і стилістові важче передбачити дальшу поведінку кучерів. Те ж саме стосується сили відтягнення волосся під час стриження: що текстурованіші кучері, то слабше відтягнення.

  • "Логічне завершення" локона

Важливо формувати зріз кучерика в правильній точці. Тобто, якщо ми уявимо кучерик як спіраль, важливо зріз робити по завершенні кожного кільця цієї спіралі, щоб він мав завершений вигляд. Якщо ж зріз буде посередині цього кільця, це фактично руйнуватиме цілісність спіралі – і стрижка може бути дещо неконтрольованою в домашньому догляді.

  • Філірування локонів

Для кучерів це своєрідне табу. Адже філірування, проріджування волосся порушує інтеграційну цілісність кучерів, через що воно може не триматися в кучериках, а "розсипатися".

Важлива нотатка: ці моменти стосуються класичних технік. Але розмаїття рішень і бачень людей уже давно стерло поняття "норми", тому завжди маємо дослухатися до того, як людина бачить себе, коли вирішуємо, в який спосіб стригти. І, якщо ми розуміємо, що запит людини передбачає і філірування, і жорстке відтягнення, і вологі техніки, – це все має право на життя. Адже головне – щоб клієнтові було комфортно з власним образом.

Про форму стрижки

Завдячуючи прогресивності сьогодення, не всі форми кучерявих стрижок закінчуються на формі "кульки".

Ба більше, я не виокремлю навіть панівної форми, яку хоче більшість клієнтів. Адже приходять як за класичною овальною формою в техніці розшарування волосся, так і за трикутною графічною в стилі Матильди зі стрічки "Леон" та зухвалим shag родом з поворотних 70-х. Тому вважати, що кучері автоматично дорівнюють формі кулі – хибно. І я, як стилістка, цьому безмежно рада.

Джим Морісон

Про вдалі та невдалі приклади стрижок для кучерявого волосся

Про вдалість стрижки судити може лише клієнт. Якщо йому або їй класно й комфортно у своєму образі, – це означає, що стрижка вдала.

Поза тим – критерії такі ж, як і для класичних стрижок: відповідність темпераменту людини, її ритму життя, довжині волосся, стилю, формі обличчя, поставі, цілям стрижки врешті-решт.

Якщо ж говорити з погляду довготривалого вигляду – то, найімовірніше, головними критеріями є:

  • Стабільність укладання в домашній рутині. Тут відіграє роль, як стиліст зумів спрогнозувати поведінку кучерів у тій чи іншій зоні під час стриження та навчити клієнта базовим принципам домашнього догляду.
  • Швидкість деформування стрижки після першого домашнього миття. Зазвичай силует на кучерях має тенденцію змінюватися орієнтовно після 2–3 місяців, не раніше. Це залежить від довжини. Але якщо силует деформувався після першого домашнього миття – очевидно, було допущено помилку.
  • Тривалість збереження якості кінчиків волосся. Зрозуміло, що на це впливає домашній догляд за волоссям. Але й техніка зрізу та якість леза ножиць посідають не останнє місце в цьому питанні.

Про те, чи має хороший стиліст з питань кучерявого волосся дати рекомендації щодо укладання й продуктів

Обов’язково. Ні, не так: ОБОВ’ЯЗКОВО

Свого часу я постійно стикалася із ситуацією, що в салонах мені не могли надати рекомендацій, які хоча б наближено задовольняли мій запит. У кращому разі – не давали рекомедацій з догляду взагалі. У гіршому – викликали почуття провини через те, що моє волосся не вписується в стандарти й стиліст не знає, як підступитися до теми кучерів.

І відбувається що? Правильно: люди або не дбають про волосся, або дбають про нього, керуючись основами догляду за рівним волоссям, що на деяких етапах є принципово відмінним від догляду за кучерями.

Тому розвиваються міфи про стайлінги, страх ефекту "мокрого волосся", некоректне очищення шкіри голови тощо.

Тож, на мою думку, едукація клієнта – важливий елемент послуги в студіях. Адже цінність послуги автоматично падає, якщо людина в кріслі майстра має прекрасний вигляд, а решту кілька місяців – як пощастить, і так від візиту до візиту.

Один важливий момент, який ми завжди намагаємося донести в студії: під час візиту клієнт і стиліст – партнери. Як у процесі роботи над стрижкою, так і після. Адже ми працюємо над спільною метою: щоб людині було комфортно з власним волоссям.

Тож, якщо, скажімо, не спрацювали рекомендації (а так теж буває), або з’явилися додаткові запитання після візиту – ми завжди наголошуємо, щоб наші клієнти після виходу зі студії не соромилися писати й уточнювати, якщо залишилися незакриті запитання. І щоразу, коли клієнти додатково щось запитують або коментують після візиту, я радію, адже це свідчення того, що людина розуміє важливість ролі продуктів у догляді за волоссям так само, як і ми.

Про підготовку до стриження

Дуже круто, якщо людина розуміє одне з двох: що вона хоче, або чого вона точно не хоче бачити у своєму образі. Це дві крайні точки, від яких можна відштовхнутися під час діалогу та прийти до спільного бачення.

Також неймовірно прояснює бачення результату, якщо клієнти приносять референси – фото або відео з тими стрижками, які їм імпонують. Тоді ми шукаємо варіанти адаптувати вподобання під реальність кожного клієнта.

А ще ми неймовірно радіємо, якщо клієнти пам’ятають, що вони використовують у домашньому догляді – у такому разі ми можемо не просто надати рекомендації щодо продуктів, а й переглянути, що з домашнього догляду варто усунути, а що – залишити. У такий спосіб людині набагато легше пройти період адаптації до нового підходу, адже часто виявляється, що більшість з продуктів, які вже є в догляді, можна залишити, варто лише переглянути варіанти використання, щоб підвищити їхню ефективність.

Дарія Брагіна, Space Curls, Івано-Франківськ

Про стилістку

За два дні до війни "Space Curls", що є першим в Україні салоном для власниць хвилястого й кучерявого волосся, відсвяткував свій другий день народження. Проте Дарія працює тільки з кучерями в техніках Deva Cut та Curl by Curl з 2018. У Дарії багато учнів, які працюють так само лише з кучерявим волоссям, в Україні та світі, а на стрижку до неї приїздять з інших регіонів. Серед клієнтів "Space Curls" – олімпійська призерка, чемпіонка світу з каное Людмила Лузан та актор Івано-Франківського національного драмтеатру Іван Бліндар.

Про різницю в підходах до стриження прямого, хвилястого та кучерявого волосся

Здебільшого стрижки на пряме волосся виконують без глибокого аналізу його природної текстури. Водночас застосовують випрямлячі, гребінці, філірувальні ножиці, різні техніки філірування волосся й леза тощо.

Під час стриження кучерів теж є свої технології, але вони завжди потребують глибокого аналізу текстури волосся та його проблем. Техніки, якими оперуємо ми, забороняють використовувати леза, філірувальні ножиці, гребінці та випрямлячі. І я бачу в цьому великий сенс.

Про ключові моменти під час стриження

Кучері стрижуть по-різному, різними техніками. Більшість академій навчає стригти кучері на сухо, але є техніки на вологе і мокре волосся. Якщо у двох словах, то всі ці техніки виконуються з огляду на всі проблеми й потреби кучерів. Жоден хороший майстер не візьме ножиці без попередньої довгої консультації перед стриженням.

Загальне правило стриження кучерів – це любов до клієнта та щире розуміння його страхів і проблем. Стиліст має зважити на побажання клієнта щодо довжини, проаналізувати форму обличчя, закручування кучерів на різних зонах, врегулювати це й ніколи не філірувати та не випрямляти кучерів.

Про форму стрижки
Скажу з власної практики, що в нашому салоні лише 10% клієнтів хочуть мати об’ємну круглу форму стрижки. Всі інші прагнуть мати класичну стрижку з невеликими переходами та зберегти максимум довжини, зрізавши до 1–2 см. Я дуже тішуся, коли клієнт замовляє щось неординарне для кучерів, типу Шег або Піксі. Головне, в цей момент чітко розуміти, як ляже кожна кучеряшка саме в новій формі та який вигляд матиме обличчя й цілий образ з новою стрижкою. Іноді треба пояснити, чому варто спробувати іншу форму.

Про вдалі й невдалі приклади стрижок для кучерявого волосся
Вдала стрижка – це коли людина щаслива та світиться від щастя, виходячи із салону. Також це стрижка, яка враховує всі побажання людини, на маківці немає трикутної форми, кінчики не плутаються, а після миття вдома волосся лежить так, як щойно із салону. Невдала стрижка – це неврахований ступінь "стрибучості" кучерів. Коли людина замовила підстригти волосся по плечі, а в результаті вийшла від перукарів з каре на рівні підборіддя. Також це профіліровані кінчики, які згодом роблять біду з волоссям та засмучують їхніх власників.

Про те, чи має хороший стиліст з питань кучерявого волосся надавати рекомендації щодо укладання та відповідних засобів

Так, обов’язково, адже від цього залежатиме щоденний настрій клієнта, здоров’я й навіть швидкість росту його волосся. Мета майстра – навчити кожного клієнта мити волосся, наносити засоби, сушити кучері й правильно поводитися з волоссям зранку. Також майстер має пояснити, чому треба робити саме так, а не інакше, та чесно сказати, без чого можна обійтися, щоб заощадити час і фінанси клієнта.

Про підготовку до стриження
Клієнт має знати, що він іде туди, де його максимально зрозуміють, де люблять його кучері та розв’яжуть проблеми, навіть якщо ситуація вкрай важка. Також є кілька прохань від нас. Одне з них – перед стриженням бажано не наносити засобів, які склеюють волосся та сплутують його. Нам так легше працювати.

Шевкеник Анна, Харків

Про стилістку

"Мене звати Аня, і я стилістка кучерявого волосся", – говорить дівчина, яка нині працює у воєнному Харкові, в салоні з бомбосховищем. До війни її студія Curlu Girly в самому серці Харкова, площею 40 м2, приймала тільки кучерявих людей та людей з хвилястим волоссям; черга була на 1,5 місяця вперед. У минулому Аня професійно захоплювалася спортом: спершу художньою гімнастикою, потім – танцювальним театром по всьому світові. Але жага до творчості й перукарського мистецтва перемогла, і Аня почала опановувати справу мрії – роботу з волоссям. До речі, наставниця Ані – героїня цього ж матеріалу Дарія. Також дівчина пройшла курс у стиліста кучерявого волосся Evan Joseph, у якого навчился технік стриження афроволосся. Війна забрала в неї студію, в яку прилетіло 17 осколків від російських снарядів і потрощило все, що було всередині. "Але я жива, ножиці лишилися цілі. Тепер у мене інша мрія: нехай закінчиться війна, і я знову відбудую, відкрию свою студію для кучерявих людей", – каже Аня, яка, окрім іншого, хоче потрапити до США на навчання. Аня вже і назву придумала: "Мудрі кудрі". "Я не можу перестати працювати, бо це значить, що я здалась, і мене зламала російська агресія, а такого подарунку я їй не зроблю", – каже дівчина.

Про різницю в підходах до стриження прямого, хвилястого та кучерявого волосся

Підхід до стриження кучерявого й хвилястого волосся кардинально відрізняється. Пряме волосся в мокрому вигляді поводить себе майже так само, як у сухому (його в 90 % випадків стрижуть вологим). Коли ви підстригаєте пряме волосся, то відразу бачите, якою буде форма в результаті. Тим часом кожну кудряву або хвилясту голову треба аналізувати окремо й прогнозувати результат. Це можна зробити лише в сухому природному стані волосся. Про варіативність та "стрибучість" кучерів завжди забувають майстри, які не спеціалізуються на роботі з кучерявим, хвилястим волоссям. Кожне хвилясте або кучеряве пасмо – окрема історія, яку треба вписати в загальну картину зачіски.

Про ключові моменти стриження

Стиліст кучерявого волосся має врахувати всі побажання клієнта. Для нас це передусім аналіз, багатозадачний процес. Ми аналізуємо кожну хвильку, кучеряшку, секцію волосся, його густоту, лінію росту волосся, рівень варіативності волосся на всій площині, рівень "стрибучості", аж потім вибираємо, яку техніку використати й наскільки відрізати на тій чи іншій зоні, щоб досягти бажаного результату.

Одне із золотих правил – стригти кучері треба лише в природному сухому стані. Тільки так майстер бачить повну картину, зможе зважити на варіативність кучеряшок і досягти бажаного результату й форми.

Є кваліфікація кучерів: від хвиль до суперкучерів (афро). Жодного разу я не зустрічала людину в перукарському кріслі з одним типом кучерів на всій голові: це завжди непередбачувано – зазвичай їх 2, 3, а то й більше. Кожен з них завивається по-різному: якась кучеряшка пологіша, якась – більш хвиляста, а якась – підстрибує, як стрибунець.

Отже, лише в природному сухому вигляді можна "домовитися" з ними, і кучері будуть задоволені. Звісно, клієнт також щасливий, коли кожна кучеряшка має своє місце.

Ще одне правило – не філірувати, не простригати, не шліфувати, оскільки це стоншує кучері/хвилі на кінцях пасом. Втрачається густина, локони не можуть сформуватися, волосся пушиться. На додачу втрачається обєм, а потім зявляються ямки, "дірки" у формі стрижки; волосся починає плутатися, завязуватится у вузлики.

Про форму

Афрошар – це форма, з якою всі завжди чомусь асоціюють кучеряву стрижку. Насправді форма може бути будь-якою, головне, щоб було із чого її створювати: каскад, каре, боб, трикутний боб, піксі, шегі… Можливо все!

Про те, чи має хороший стиліст з питань кучерявого волосся надавати рекомендації щодо укладання та відповідних засобів

Обовязково!
Кожен клієнт, коли потрапляє до мене, розповідає все, що він робив з волоссям до цього моменту. І отримує повний інструктаж, як доглядати за волоссям у подальшому, починаючи від шампуня і закінчуючи укладкою зі стайлінгом. Також я надаю рекомендації, як його правильно наносити, сушити, "жамкати" тощо. Це важливо, тому що в кожного свій тип кучерів, шкіри голови, ступінь поруватості. Немає одного універсального еліксиру чи схеми, що згодиться для всіх.

Про підготовку до стриження

По-перше, гарний настрій важливий. По-друге, волосся має бути чистим, сухим та в природному стані. Не випрямляйте, не розчісуйте на суху, не завязуйте гульку, косу, не робіть хвоста: це деформує волосся та змінює природний завиток. Бажано також не наносити стайлінгу, бо він може склеїти пасма й стилістові буде важко оцінити полотно, з яким він працюватиме.

Якщо маєте ідеї стрижки, а ще краще – фото, – зберігайте в смартфоні й під час зустрічі покажіть стилістові.

Обов
язково сфотографуйте всі домашні засоби для волосся, якими ви користуєтеся, а саме їхній склад.


І головне, пам’ятайте: не буває легкої або важкої руки; молодик ніяк не впливає на стрижку; ретроградний Меркурій взагалі ні в чому не винний. Просто треба знайти кваліфікованого стиліста кучерів і довіритися йому.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.