До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Від кератину до цинку: які вітаміни потрібні для завжди красивого й здорового волосся

Здоров'я волосся часто страждає через дефіцит вітамінів, тому важливо зрозуміти, чого саме вам не вистачає. Що треба, щоб зупинити випадання, збільшити густоту волосся і стимулювати його ріс? Ось що радять експерти.

Photo: Steve Granitz

Чи є сенс вживати вітаміни для волосся?

Сьогодні є харчові добавки для всього. Але це не означає, що вони справді працюють. Насправді ринок харчових добавок майже не регулюється, тому, вибираючи продукт, доводиться усе перевіряти самому. І тут важливо звертати увагу на якість, дозування, науку й інгредієнти.

Реклама

Відомо, що наш організм для свого нормального функціонування потребує вітамінів і мінералів. Проте, коли йдеться про харчування, волосся рідко стає пріоритетом, тому його стан погіршується. І ми починаємо споживати вітаміни. "Добавки для волосся з часом підвищують рівень певних вітамінів і мінералів в організмі", — пояснює Ліза Кедді, трихологиня Philip Kingsley. "Підвищення рівня вітамінів означає, що з'являється можливість допомогти волоссю, до прикладу, оптимізуючи процес його зростання".

Проте, харчові добавки спрацьовують не завжди. "Добавки допоможуть і поліпшать стан волосся, якщо у вас нестача поживних речовин (або навіть просто невеликий їх дефіцит), що призводить до випадання волосся", — каже Кедді. "Є безліч причин випадання волосся — до прикладу, генетичне випадання волосся або випадання після пологів, — за яких харчові добавки не здатні допомогти". Тому важливо визначити причину випадання, стоншення чи того, що волосся погано росте, щоб знайти правильне лікування.

Які вітаміни найкращі для росту волосся?

Для зростання волосся важливим є біотин. "Тіло розраховує на біотин або вітамін В7 для виробництва кератину — основного білка у волоссі", — стверджує Габі Вака-Флорес. "Додатковий прийом біотину може позитивно позначитися на зростанні волосся, особливо у людей з низьким рівнем цього вітаміну".

Залізо — ще один важливий інгредієнт. Хоч і не можна прискорити природне зростання волосся, залізо допомагає підтримувати циклічність цього процесу у тих, хто відчуває, що зростання їхнього волосся сповільнилося.

Щоб полегшити засвоєння заліза травною системою, Мака Охта, провідна терапевтка бренду природних засобів для догляду за волоссям Leonor Greyl, рекомендує збільшити вживання вітаміну С. Вона також радить приймати фолієву кислоту (ще один вітамін групи В), цинк (ключовий у виробництві білків мінерал) і селен.

Які вітаміни треба, щоб зробити волосся густим?

Коли говоримо про густоту волосся, не можна недооцінювати силу протеїну. Волосся переважно складається з білку, тому для підтримання його якості волосся важливо підтримувати високий рівень білка в організмі, зокрема кератину. "Саме кератин відповідає за густоту і силу волосся", — каже засновниця LYMA Люсі Гофф. "Це важливий будівельний білок, який за правильного вживання допомагає зробити волосся менш ламким. Кератин з'єднується з грубими краями окремих волосиок, покриває їх, вирівнює, додає блиску і сили". Низький рівень кератину призводить до погіршення стану волосяного стрижня, підвищується сприйнятливість волосся до сухості й ламкості. "Кератин, що міститься в харчових добавках, переважно отримують з курячих дзьобів і крил", — каже Гофф. "Прот ефективність такого кератину дуже низька, адже його амінокислотний профіль не збігається з профілем людини. З іншого боку, кератин, отриманий з ланоліну вовни, має правильний амінокислотний профіль і є перевіреною формою натуральних пептидів кератину".

Ще один спосіб зробити волосся густішим — підживлювати волосяні фолікули. На цьому етапі нам знадобляться цинк і вітамін В12. "Клітини, з яких складається волосяна цибулина, є частиною волосяного фолікула. Вони вирізняються високою швидкістю оновлення, а це означає, що старі клітини замінюються на нові дуже швидко", — пояснює Джулс Міллер, засновник The Nue Co. "Волосяні фолікули потребують постійного живлення, щоб добре рости і функціонувати". А отже, знадобиться колаген. "Колаген – важливий будівельний елемент для зміцнення волосся. Крім того, колаген допомагає кореню волосяного фолікула закріпитися у м'язі й підвищити еластичність шкіри голови, знижуючи таким чином ламкість і випадання волосся".

Які вітаміни допомагають зупинити випадання волосся?

Невід'ємним маркером якості волосся є волосяні фолікули і шкіра голови. "Шкіра голови — це комфортне середовище для безлічі мікробів, які формують мікробіом шкіри голови", — каже Джулс Міллер. "Якщо шкіра здорова, вона стає захисним щитом. Проте у разі дисбалансу його захисна функція щодо агресивних факторів з довкілля, на кшталт забруднення, слабшає, і це може спричинити випадання волосся та подразнення шкіри голови". Захистите мікробіом — захистите волосся. "Для підтримання здорового мікробіома як у кишківнику, так і на поверхні шкіри голови необхідні пробіотики", — каже Міллер.

І є адаптогени, як-то гриби рейші або корінь женьшеню, які, як-то кажуть, знижують і регулюють рівень кортизолу, який виробляється організмом у стані стресу. "Емоційний стрес може перевести волосяні фолікули у фазу "відпочинку", через що уповільнюється зростання нових пасм і може початися випадання волосся", — говорить Міллер. Цей тип випадання волосся добре відомий як телогенова алопеція.

Збільшіть уживання антиоксидантів, ято вітаміни С, Е, В1 та В2, а також вітамін В6, що допомагають регулювати дисбаланс гормонів, який також може бути причиною випадання волосся.

Підсумовуючи сказане, щоб ефективно боротися з випаданням волосся, важливо використовувати правильні продукти для місцевого застосування, достатньо спати, підтримувати фізичну активність і збалансоване харчування.

Текст: Tish Weinstock
За материалам vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.