До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Еволюція легендарної зачіски принцеси Діани

Остання частина історичної драми викликала нову хвилю ажіотажу навколо стилю принцеси Уельської — зокрема, її короткої стрижки пір’ям. І нині, коли Крістен Стюарт вживається в роль Діани у фільмі "Спенсер", манія навколо її знаменитої зачіски триває.

Якщо зануритися в архіви, то стане зрозуміло, що принцеса Ді могла багато чого запропонувати як натхнення для створення зачісок, і в кінцевому підсумку вона стала прикладом, як стрижка може змінити життя. Юна леді Діана Спенсер свого часу віддавала перевагу довгому, прямому пшенично-лляному волоссю, але, з’явившись на публіці в 19 років, вона представила стрижку, що стала "стрижкою леді Діани", — молодіжне втілення пишної зачіски Фарри Фосетт з каскадом укорочених, вистрижених на вилицях і підборідді шарів волосся.

Реклама

У 1980-ті вона експериментувала з різними варіаціями свого образу, додавала екстремальний об’єм, а також аксесуари: блискучі брошки, декоративні квіти та, звісно ж, діамантові діадеми. Був лише єдиний виняток: у 1984 році вона відростила волосся й зачісувала його назад за допомогою гребінця Sloane Ranger, розділивши глибоким проділом на один бік відповідно до моди 1940—1980-х. Немає потреби говорити, що вона надихнула тисячі, якщо не мільйони жінок у всьому світі на короткі стрижки з м’яким, укладеним на бік чубчиком.

Але саме на початку 90-х принцеса Діана аж світилася красою — і йдеться не тільки про стиль. Коли вона зустріла перукаря Сема Макнайта на фотосесії Vogue в 1991 році, то запитала: "Що б ви зробили з моїми волоссям, якби могли робити все, що завгодно?". На що Макнайт, який відчув, що вона хоче змін, відповів: "Я б просто відрізав усе й почав спочатку". Саме так і з’явилася стрижка піксі принцеси Діани. "Коли ми познайомилися з принцесою Діаною, все змінювалося, — пояснює Макнайт. — Ми йшли від романтичних образів 80-х і переходили до гладших коротких зачісок, які можна було носити з костюмами Chanel і Versace того часу. Це був образ power woman".

Як показали дальші події, це була історія звільнення. У документальному фільмі 2017 року "Діана: історія її словами" є ​​серія інтерв’ю, що їх записала сама принцеса. Друг запитує її: "Які поворотні моменти в житті перетворили вас із жертви на переможницю?". Вона робить паузу, а потім відповідає: "Напевне, минулого літа, коли Сем підстриг мене по-іншому й почалася нова ера". Як нагадує нам історія, принцеса Діана, з її коротко підстриженим волоссям, дозволила журналістові Ендрю Мортону розповісти свою версію подій 1992 року в книзі "Діана: її правдива історія", що стала каталізатором для її довгоочікуваного розриву з королівською родиною й остаточного розлучення з принцом Чарльзом і дала їй змогу виявити себе як лідерку й гуманістку.

Коли Макнайт дізнався, що допоміг принцесі Діані підготуватися до таких глобальних змін, його заполонили емоції. Для нього це був зворушливий приклад, як стрижка може допомогти почати новий етап у житті. "Це вразило мене, тому що засвідчує силу волосся не тільки для знаменитостей або королівських осіб, а й для будь-якої людини. Волосся має таку силу".

Оскільки багато хто з нас прагне змін в умовах тривалої невизначеності, варто задуматися, чи не готова стрижка принцеси Діани, у будь-якій з її чудових форм, повернутися? Принаймні це привід відкинути старе й почати все заново, так чи інакше. "Нині є величезний апетит до чогось нового, — каже Макнайт, акцентуючи просту істину: — Це волосся — воно відростає!". Тут представлена ​​ретроспектива найпам’ятніших зачісок принцеси Діани.

Текст: LAUREN VALENTI

За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.