До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

З чим поєднувати: 5 сезонних овочів на найближчу осінь

Дієтологи, нутриціологи, моделі та інші прихильники здорового способу життя часто згадують відомий лайфхак: овочева частина страви має займати не менше половини тарілки. Такі знаменитості як Гвінет Пелтроу і Опра Вінфрі видають книжки з корисними рецептами, а ми вчимося відрізняти кейл від салату-айсберг. І як би складно іноді не було змусити себе з'їсти морквину замість модного батата, одна порада надзвичайно важлива: немає нічого кращого за локальні сезонні овочі. Vogue.ua розповідає, які овочі шукати на ярмарках восени і як їх смачно їсти.

Гарбуз

Гарбуз, як втім і більшість овочів, є носієм великого спектру вітамінів і мінералів, але калорій містить мало. Характерна особливість гарбуза – бета-каротин (звідси яскраво-цитриновий колір), який у процесі засвоєння перетворюється на вітамін А – один з найважливіших для людського організму, що відповідає за процеси загоєння та відновлення, зокрема, шкіри. Ще гарбуз є хорошим джерелом калію, вітаміну С, клітковини і антиоксидантів, які важливі для вправної роботи серця і підтримки здоров'я всієї серцево-судинної системи.

Реклама

З чим поєднувати: гарбуз вирізняється пікантністю, солодкістю і м'якою консистенцією (якщо ви не їсте його сирим). Добре поєднується з вершками, рікотою, грецьким йогуртом і сметаною.

Буряк

Буряк позитивно впливає на шлунково-кишковий тракт, а недавні дослідження показали, що окремі пігменти, які містяться в овочі, можуть впливати на зниження розвитку ракових клітин. Стало відомо і про вплив буряка на когнітивні функції мозку. Так, окремі нітрати можуть допомогти зі збільшенням припливу крові до головного мозку, поліпшити його роботу і, можливо, знизити ризик розвитку деменції.

З чим поєднувати: у буряка є характерний смак і колір, які, зізнатися, на любителя. Якщо ви хочете дати буряку шанс (або просто поекспериментувати з улюбленим овочем), спробуйте поєднати його з різними оліями, наприклад, гірчичною, оливковою або кунжутною. Для складнішого поєднання використовуйте улюблені трави і спеції.

Капуста

Капуста – дуже різноманітний овоч. До його родини належить як всім відома білокачанна капуста, так і броколі, цвітна капуста і кейл. Колірна палітра теж коливається від світло-зелених і білих плодів до яскраво-синіх і бузкових. Основна цінність капусти сконцентрована на вітаміні С, що є сильним антиоксидантом. Найбільше його в червоній капусті. Зниження рівня холестерину, зниження кров'яного тиску і хороший вплив на шлунково-кишковий тракт – у списку корисних властивостей цього овоча.

З чим поєднувати: листова капуста чудово доповнює салати, гармонійно зливається з іншими хрусткими овочами. Для теплої подачі капусту, як листову, так і кольорову або броколі, можна запекти в духовці з оливковою олією і спеціями, а потім посипати зверху пармезаном.

Баклажани

Крім м'якого смаку і унікальної текстури, у баклажанів є кілька корисних властивостей. Наприклад, ці сині (а ще червоні, зелені і чорні) овочі багаті клітковиною і поліфенолами, які допомагають зі зниженням рівня цукру у крові. На 100 г сирого баклажана припадає трохи більше 20 калорій. Вчені ще проводять дослідження, але існує ймовірність, що деякі елементи у складі баклажанів можуть допомогти з лікуванням онкологічних захворювань.

З чим поєднувати: баклажани можуть гірчити, тому їх зазвичай вимочують у воді (іноді з сіллю) кілька годин. Універсальним вважають запечений баклажан з оливковою олією і пахучими травами. Хороший дует баклажану складають часник з нежирним сиром.

Солодкий перець

Головні складові солодкого перцю – вода і вуглеводи. Ще солодкий перець є хорошим джерелом клітковини і таких вітамінів, як С, К1 (відповідає за згортання крові і здоров'я кісток), Е (відповідає за здоров'я м'язів і нервів) і А (це той, що є в гарбузі).

З чим поєднувати: солодкий перець можна їсти як у сирому, так і приготованому вигляді. Ним приємно хрустіти з хумусом, сирною або м'ясною тарілкою.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.