До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як доглядати за тілом взимку: поради косметологів

У розпал зими шкіра потребує ретельнішого догляду: крім морозу та вітру надворі, на неї діє нестача вітамінів і вологи. Як взимку доглядати за тілом, щоб шкіра залишалася пружною і зволоженою, розповідають дерматологи і косметологи.

Фото: архів Vogue

Чомусь взимку про догляд за шкірою тіла думаєш в останню чергу: кілька шарів одягу приховують всі погрішності. А вони є: крім холоду, на шкіру діють сухе повітря в приміщенні і одяг, що торкається тіла. Зимова нестача вітамінів і мікроелементів також грає роль.

Реклама
Крем для тіла The Extreme Cream, EviDens De Beauté

Тійна Орасмяе-Медер, лікар-дерматокосметолог, фахівець з розробки косметичних засобів, авторка Meder Beauty, каже, що головна причина зимової сухості – гарячий душ або ванна. Гаряча вода розчиняє ліпіди рогового шару, волога від цього випаровується швидше, і шкіра сохне. "Сухість може призвести до лущення і гіперкератозу, подразнення і свербіння. Навіть п'ять хвилин у гарячому душі – це занадто", – застерігає Тійна.

Засіб для душу і ванни Bain douche Au coeur des sapins, Yves Rocher

"Є дослідження, що демонструють прямий зв'язок між температурою води і ступенем подразнення шкіри від поверхнево-активних речовин, що містяться в гелях для душу, – продовжує думку Тетяна Шалагіна, косметолог-естетист, засновниця Skinstory Education. – Тобто чим гарячіша вода, тим шкідливішими для шкіри є очищувальні агенти".

Крем для тіла з оліями ши і жожоба, Kiehl's, лімітований випуск

Якщо шкіра схильна до подразнень, Шалагіна радить придивитися до аптечних ліній для дітей з атопічним дерматитом або до "органіки" для немовлят. Тим, у кого просто схильна до сухості шкіра, можна вибирати з асортименту для дорослих, тим більше, що є засоби (піни, олії і молочко), які зміцнюють шкіру і відновлюють її захисні функції.

Клітинний ревіталізувальний крем для тіла Body Cream, Cellcosmet

Після душу або ванни, поки шкіра ще волога, Мадіна Іщук, лікар, тренер Biologique Recherche, радить наносити зволожувальні і живильні креми з багатою текстурою. "У складі повинні бути вітаміни А, В, С, Е, ненасичені жирні кислоти (олія арганії, бавовни, кипариса і авокадо), гіалуронова і молочна кислоти, екстракти рослин, що містять мікроелементи, що тонізують та зміцнюють шкіру". Тійна рекомендує шукати в складі кремів щільні олії: манго, какао, купуасу, ши.

Фото: архів Vogue

Окремо варто сказати про кокосову олію: це відмінне рішення для сухої шкіри, але вона довго вбирається, а при схильності до запалень може і нашкодити.

Хоча б раз на тиждень слід використовувати скраб або пілінг. "Тим, чия шкіра схильна до пігментації і запалень (наприклад, після епіляції), і тим, хто скаржиться на загрубілу шкіру (особливо в ділянці колін і ліктів), рекомендовані засоби для тіла з кислотами або ретинолом. Вони чудово рятують і від фолікуліту в ділянці плечей і стегон, – розповідає Тійна, – допомагають шкірі оновлюватися швидше, тонізують і зміцнюють її".

Скраб для тіла Precious Body Scrub, Collistar

Для шкіри з гіперкератозом Мадіна Іщук радить щотижневий гоммаж, який поєднує властивості хімічного і механічного пілінгів, покращує стан шкіри і відновлює її здоровий колір. "Подальший догляд, – запевняє Мадіна, – буде ефективнішим: активні речовини легше проникнуть у шкіру".

Засіб для тіла з ретинолом, Chantecaille

При догляді за тілом важливо пам'ятати: площа нанесення засобу велика, тому краще уникати подразників. Тетяна Шалагіна радить стежити, щоб, незалежно від сезону, у складі засобів не було SLS (не плутати зі SLES), формальдегідоутворювальних консервантів Imidazolidinyl urea і Diazolidinyl urea, яскравих ароматів, консервантів Methylisothiazolinone і Methylchloroisothiazolinone. "Останні заборонені в ЄС для незмивних засобів, але і в змивних їм робити нічого", – вважає Шалагіна.

Фото: архів Vogue
Крем для тіла Concentrated Firming Body Crème Sisleya, Sisley

Якщо потрібен інтенсивний догляд, допоможе домашній масаж по сухій шкірі спеціальними масажерами і щітками – не надто жорсткими. Інтенсивні розтирання активізують кровотік, допоможуть поліпшити тонус шкіри і навіть м'язів. Але це не найкращий вибір для тонкої і чутливої шкіри, а якщо є схильність до варикозу і судинні зірочки, то до таких методів точно не варто вдаватися.

Матувальний крем для тіла Forever Young Silky Matte Cream, Christina

Зима – найкращий час для теплих водорослевих обгортань, антицелюлітного масажу і зігрівальних процедур. Чудово працюють і апаратні методики – від класичного, але не застарілого вакуумного масажу до лазера. "На жаль, багато хто згадує про такі процедури в розпал весни, коли пляжний сезон на носі, – каже Тійна. – Але взимку значно легше знайти зручний час – і зустріти весну вже у всеозброєнні".

Ультраживильний бальзам для тіла Baume Nutri-Relaxant, Payot

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.