До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Ідеальна шкіра: новий спосіб вилікувати акне

Promotion

Як позбутися вугрової хвороби, які помилки допускають пацієнти і лікарі під час лікування, чому виникає акне, і як позбутися його назавжди, розповідає лікар-косметолог, директор закарпатського медичного центру "МедіСкін", Ліза Куртяк.

Реклама
Чому виникає акне?

Найчастіша причина акне – гормональні порушення. Генетика, неправильне харчування і догляд за шкірою тільки посилюють проблему. Існує косметика, що викликає акне. Деякі країни законодавчо ввели обов'язок виробників писати на косметиці "non comedogenic".

Найскладніше вилікувати акне, викликане проблемами шлунково-кишкового тракту, адже кишечник відповідає за імунітет шкіри на 70%. Проблема в тому, що ворог невидимий. Акне може з'явитися, наприклад, у дівчини 30 років з сухою шкірою. Її догляд не змінився, гормони в ідеальному стані. Причиною акне став хронічний тонзиліт, який вона самостійно лікувала антибіотиками, а тим самим підірвала імунітет і спровокувала вугрову хворобу.

Пацієнтів зі схожою проблемою з кожним роком все більше. Ми призначаємо їм пробіотики, пребіотики, покращуємо моторику і мікробіологію шлунка, рекомендуємо дотримуватися дієти.

Перші дії пацієнта в боротьбі з акне

Пацієнтам слід зрозуміти, що чим раніше вони почнуть лікуватися, тим краще. Найважливіше – правильні процедури, рекомендовані кваліфікованим лікарем, і домашні призначення. У наших клініках ми збираємо анамнез, який іноді займає десять сторінок. Адже щоб виявити причину, треба з'ясувати все про спосіб життя і здоров'я пацієнта. На консультаціях ми рекомендуємо лікарів, до яких слід звернутися, призначаємо необхідні аналізи. Нам нерідко доводиться виправляти помилки інших косметологів.

Поширені помилки пацієнтів

Використання косметики під час занять спортом. Перед фізичними навантаженнями і після них треба вмиватися, а витирати обличчя – тільки разовими паперовими рушниками. Потім ми рекомендуємо зволожувати обличчя універсальним спреєм DMK Acu Mist на рослинній антибактеріальній основі BotaniChem.

Універсальний спрей для зволоження шкіри Acu Mist, DMK

Неправильне харчування. Солодощі та глютен посилюють потовиділення, зменшують імунітет шкіри і є її головними ворогами. Потрібно мінімізувати в раціоні шоколад і глютенові продукти, а також споживати якомога більше антиоксидантів.

Скрабування шкіри. Скраби категорично заборонені в період активних висипань.

Неправильне умивання. Всі засоби для вмивання діляться на два типи: ті, які змінюють pH шкіри, і ті, які не впливають на водно-ліпідну мантію. Перші важливо використовувати разом з тоніком, який нормалізує рН. Часто тоніком нехтують, і шкіра починає виділяти надлишкове шкірне сало.

Повністю покладатися можна тільки на засоби, що не міняють pH. Такі препарати є в асортименті бренду DMK, назначати які може тільки лікар. У розробників не було мети робити вибір засобів для лікування акне зручним для самого пацієнта, оскільки це професійні призначення лікарів.

Засіб для очищення шкіри Deep Pore Cleanser, DMK
Чи є універсальний інструмент лікування акне?

Так. Ми можемо порекомендувати домашній догляд і процедури без результатів аналізів. Схема передбачає використання професійних формул. Ми намагаємося впливати на кожен етап висипань (надлишок шкірного сала, інфекція, гіперкератоз – потовщення рогового шару і падіння імунітету шкіри).

Ми нормалізуємо життєдіяльність сальних залоз, вбиваємо інфекцію, усуваємо гіперкератоз і відновлюємо імунітет. Нейтралізувати бактерії акне або демодекоз (кліщ) допомагає лужний пілінг Alkaline Wash. Він одразу дає результат.

Також на початку лікування ми призначаємо антисептичні засоби на основі бензоїл пероксиду (BP-Lotion). Тут головне не пересушити шкіру, тому ми підбираємо зволожуючий засіб, а також призначаємо сонцезахист.

Через два-три тижні, коли вже помітний прогрес, ми переводимо пацієнта на ACU-систему (препарати Acu-Klenz, Acu-Klear, Acu-Mist, Acu Creme) і назначаємо біодобавки DMK efa + (омега-кислоти) і цинк.

Біодобавки для лікування акне зсередини DMK efa +

У лікуванні засобами DMK ми слідуємо концепції "Видалити патологію-Відновити норму-Захистити-Підтримати результат". Я не призначаю пацієнтам ретиноїди для внутрішнього застосування – надаю перевагу альтернативі, тонічним ретиноїдам DMK. Препарат Revitosin не має побічних ефектів і призначається при віковому догляді, підготовці до шліфування і пілінгів.

Чому DMK?

З DMK у нас своя історія. Все почалося з фільму BBC "Померти за чисту шкіру" про підлітка, який покінчив життя самогубством на тлі застосування ретиноїдів. На противагу цьому фільм показує історію рудого хлопчика Вілла, який лікував акне альтернативними косметологічними методами – за допомогою косметолога Сьюзан Вільямс і космецевтики DMK.

Ми знайшли дистриб'ютора бренду в Україні – компанію DMK Ukraine – і поїхали в Київ на первинне навчання. Як тільки переконались в ефективності формул, ми скупили все, а на зворотному шляху вже дзвонили пацієнтам з акне і запрошували їх на безкоштовні процедури.

Зараз у нас три клініки, що спеціалізуються на лікуванні акне, – дві в Ужгороді і одна в Хусті. У них досить великий потік пацієнтів із запущеною формою хвороби. Найчастіше до нас приходять пацієнти, які вже лікувалися в державних установах, приватних косметологічних кабінетах і перепробували багато всього. Зазвичай це 18-19-річні студенти з третьою-четвертою формою акне.

У Закарпатті у нас репутація магів. Ми приймаємо пацієнтів з Румунії, Угорщини та Словаччини; по неділях у нас приймають лікарі, які говорять по-угорськи, а по суботах наші косметологи і дерматологи проводять консультації в Будапешті.

Об'єднані методики при лікуванні акне

Дуже популярне і дає відмінні результати поєднання космецевтики DMK з лазерними процедурами і ін'єкціями колагену Linerase. Колаген – це пазл, через дефіцит якого утворюються атрофічні рубці, а Linerasе – це єдині зареєстровані в Україні ін'єкції на основі колагену.

Деякі дерматологи і косметологи призначають препарат, коли висипання вже зійшли нанівець. Ми практикуємо інший підхід: застосовуємо ін'єкції Linerase для профілактики рубців (які найчастіше виникають на щоках і у напрямку до скронь). Курсу від трьох до п'яти процедур з інтервалом в місяць достатньо, щоб потім не довелося лікувати ще й рубцеву тканину.

Чи можна позбутися акне назавжди?

У теорії – так. На практиці акне – хвороба, яка може дати рецидив. Успішно вилікуване акне, викликане гормональними проблемами, не дає імунітету від акне з іншою першопричиною (неправильний догляд або спосіб життя).

Пацієнти, які пережили акне, постійно в зоні ризику. Вони повинні підтримувати водно-ліпідний баланс шкіри, використовувати правильний домашній догляд, сонцезахисні засоби, антиоксиданти (вітамін С) та імуномодулятори (бета-глюкан).

Але не тільки їм важливо стежити за шкірою. У всіх "забиваються" пори, у всіх старіє шкіра. Тому ми рекомендуємо абсолютно всім раз на півроку приходити до косметолога на процедури по догляду, щоб підтримувати красу і здоров'я шкіри.

Особистий досвід лікування акне

У 13 років я сама зіткнулася з акне і перепробувала всі методи лікування. Напевно, в моєму місті немає фахівця з досвідом роботи понад 10 років, у якого я б не лікувалася. У моєму випадку причинами акне були гормони і неправильне лікування. Я допустила всі класичні помилки: неправильно використовувала засоби, які мені призначали, користувалася скрабами, догтьовим милом, часто робила чистки. Ситуація змінилася, як тільки ми закупили DMK: я проходила курс лікування паралельно зі своїми пацієнтами.

Зараз я повністю позбулася вугрової хвороби, але постійно підтримую хороший стан шкіри, дотримуюсь усіх правил догляду. Раніше я не уявляла, як можна вийти кудись без тонального крему. А сьогодні розумію, що шкіра може мати прекрасний вигляд і без нього.

Варто пам'ятати, що акне – не смертельно і не варте того, щоб руйнувати свій організм ретиноїдами. Поки проблему можна вирішити альтернативним шляхом, не потрібно впадати в крайності.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.