До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Б’юті-план: показати груди

Як часто ходити до мамолога, коли записуватися на прийом, що треба знати про обстеження грудей і чому цю процедуру треба занотувати до свого б’юті-плану, відповідає хірургиня-онкологиня вищої категорії, мамологиня, лікарка ультразвукової діагностики Оксана Краснопольська.

Фото: Weronika Kosinska

Vogue.ua продовжує цикл матеріалів про те, як почати нове життя в новому році. Стоматологи, ін’єкціоністи, нутриціологи, ендокринологи, фахівці з керування віком, фітнес-тренери та інші експерти розповідають, що і в яку пору року робити, щоб 2023-й зустріти на піку форми.

Реклама

Відвідувати мамолога треба залежно від того, чи є якісь проблеми з грудьми. Якщо дівчина молода, то зазвичай особливих скарг вона не має. Тоді досить відвідувати мамолога один раз на рік.

Багато хто вважає, що можна обійтися плановими візитами до гінеколога, та, на жаль, здебільшого гінекологи некомпетентні в питаннях, які стосуються патології з боку молочних залоз. Вони не онкологи, вони не стикалися з ранніми формами раку молочної залози, тому краще, щоб цей огляд робив саме мамолог-онколог.

Якщо в пацієнтки старшого віку мамолог виявляє якісь стани, що можуть спричинити розвиток захворювання, або супутні патології з боку молочних залоз, то можемо рекомендувати відвідувати мамолога й частіше. Якщо є проблеми, які потребують спостереження, це може бути, наприклад, УЗД раз на три місяці, контроль новоутворень або гормонального статусу — раз на пів року. Все залежить від віку й конкретної ситуації.

Для пацієнтів 38—40 років, у разі певної структури, яку ми бачимо на УЗД молочних залоз, ми можемо рекомендувати мамографію як певний скринінг, від чого надалі залежатиме кількість відвідувань мамолога. Основні рекомендації — у 40—50 років пацієнтка має раз на два роки робити мамографію. Але нині є різні методи й апарати мамографії, тому є методика, наприклад, томосинтезу, яка чіткіше показує залізисті тканини й виявляє проблеми.

Знову-таки, наполягаю на тому, щоб здоров’я молочних залоз контролював лікар-мамолог. Я сама роблю УЗД, дивлюся структуру, виявляю нюанси й ризики. І залежно від цього рекомендую робити, наприклад, томосинтез або стандартну мамографію. Завжди потрібен індивідуальний підхід.

Часто гінекологи забувають про те, що багато препаратів (наприклад, гормональні контрацептиви) можуть негативно впливати на молочну залозу, і не призначають навіть УЗД грудей перед тим, як рекомендувати гормональну терапію. На відміну від них, мамологи мають знання не тільки в галузі мамології й онкології, а й гінекологічної ендокринології, обізнані з патологіями з боку щитоподібної залози, особливо супутніми патологіями з боку шлунково-кишкового тракту, які непрямо можуть спричинювати зміни в грудях.

Будь-які ендокринологічні відхилення, наявність метаболічного синдрому, супутньої патології з гінекології тощо передбачають, що пацієнта мають спостерігати два фахівці: мамолог і, наприклад, гінеколог. Якщо є обтяжений сімейний анамнез (наприклад, генетична схильність до раку молочної залози), то такі пацієнти потребують постійного динамічного спостереження в мамолога-онколога.

Скринінгові програми, чекапи або профогляди проводять за відсутності скарг, а от якщо в пацієнтки є скарги на дискомфорт у молочних залозах, виділення, ущільнення, коли це постійно повторюється з одного циклу в інший, то такі пацієнти потребують ретельнішого спостереження. Гормональні нюанси можуть підсилюватися з віком, а також у разі наявності гінекологічних патологій або проблем щитоподібної залози, а це вже чинники, які можуть викликати серйозні проблеми в майбутньому. Тому важливо показуватися лікарю хоча б раз на рік, а в разі наявності проблем — частіше.

Про сезонність візитів до мамолога не йдеться. Якщо є скарги, то не варто питати в Google, у чім річ, і ставити собі діагнози на сумнівних форумах. Це категорично неправильно й виводить на хибний шлях. Будь-які проблеми грудей потребують візиту до мамолога: лікар неодмінно допоможе.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.