До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 кроків до вегетаріанства без стресу

Відмову від молока, яєць, м’яса, риби та інших продуктів тваринного походження часто вважають обмеженням, з яким складно жити. До того ж навколо суто рослинного харчування зібралося чимало міфів — від твердження, що брак м’яса в раціоні — це неприродно, до заперечення поживності бобових і злаків. Ми визначили 5 кроків, які допоможуть безпечно й комфортно перейти на рослинне харчування і не сумніватися у власному рішенні.

Photo: Getty Images
Визначте мотивацію

В актуальних умовах життя є відразу кілька відомих причин, що спонукають відмовитися від продуктів тваринного походження. Серед них — зміна клімату, забруднення довкілля, негуманне поводження з тваринами й перевитрата природних ресурсів, що заважає природному відновленню й розвитку екосистем планети. Зменшити кількість або повністю відмовитися від продуктів тваринного походження в раціоні також може рекомендувати лікар — наприклад, у разі захворювання серця, органів шлунково-кишкового тракту чи нервової системи.

Реклама
Photo: Getty Images

Мета відмови від певної групи продуктів має бути конкретною, щоб у миті спокуси (які трапляються на початку шляху) не було приводів для сумніву. До того ж наявність причини для переходу на рослинне харчування допоможе змінити раціон делікатно та з користю для здоров’я.

Перегляньте раціон

У цьому разі "переглянути раціон" — означає знайти альтернативні продукти, які стануть відповідним джерелом поживних елементів, потребу в яких раніше задовольняли, наприклад, м’ясні страви. Крім білків, жирів і вуглеводів, потрібних нашому тілу щодня, для комфортного функціонування організму також потрібна клітковина, амінокислоти й певні групи поживних речовин. Продукти тваринного походження часто є головним джерелом білка, заліза, омега-3 жирних кислот і кальцію. Тому, усуваючи з раціону звичні продукти, варто замінити їх рослинною альтернативою, що постачає в організм потрібні речовини.

Photo: Getty Images

Здорова заміна тваринних продуктів рослинними відбувається поступово: почніть прибирати з раціону м’ясні страви, замінюйте їх альтернативними джерелами білка (наприклад, бобовими та соєю) і спостерігайте за реакціями організму. Ідеальний варіант — переходити на вегетаріанство й веганство під наглядом лікаря. Так ви розумітимете, що відбувається всередині вашого організму, і навчитеся планувати своє харчування більш точково й збалансовано.

Вживайте вітаміни

З дефіцитом вітамінів знайомі всі. У холодну пору року нам бракує вітаміну D, кожна людина недоотримує клітковини, а підтримка імунітету за допомогою вітаміну С вже стала традицією.

Photo: @orthomol.life

Коли рослинне харчування є головним джерелом усіх потрібних організму елементів, отримати оптимальну кількість деяких з них стає майже неможливо. Тож перевірені й натуральні вітамінні комплекси є чудовим рішенням для підтримки балансу потрібних речовин в організмі. Вітаміни Orthomol Veg One створені спеціально для тих, кому потрібне додаткове джерело вітамінів, мікроелементів і незамінних жирних кислот. Цей вітамінний курс рекомендований на 30 днів — за цей період якісно поповнюється баланс вітамінів D3, B2, B6 і B12, мікроелементів заліза, цинку й селену, потрібних для пам’яті, поповнення енергії та здорового функціонування кінцівок.

Вітамінний комплекс Orthomol Veg One

Капсули вітамінів не містять продуктів тваринного походження й алергенів. Однак перш ніж призначити собі курс, варто проконсультуватися з лікарем стосовно індивідуальної чутливості до концентрованої дози деяких речовин.

Знайдіть улюблену страву

Цей крок важливий для психологічного комфорту. Навіть якщо раніше молочні продукти, яйця, м’ясо, риба й птиця займали лише невелику частину вашого раціону, у разі повної відмови від цих продуктів мозок зазнає шоку, оскільки формально ви забороните йому про них думати. А, як відомо, чого не вільно, те й кортить. До того ж є ризик на перших етапах рослинного раціону замінювати раніше улюблені сирні тарілки, ранкові яєчні й грінки з паштетом калорійнішими та менш здоровими перекусами — рафінованими солодощами, солоними горішками та сухофруктами, покритими цукровим сиропом.

Photo: Getty Images

Важливо оточувати себе такими вегетаріанськими й веганськими стравами, які, крім насичення, втамовують емоційний голод, приносять насолоду не тільки на рівні шлунка, а й мозку. І тут питання не в обмані (коли звичайна на вигляд котлета насправді приготовлена ​​з квасолі), а у звиканні до нових реалій (коли паста з кокосовими вершками й нутом така ж приємна, як і карбонара).

Слухайте себе і свій організм

Звісно, попервах, ейфорія від легкості в тілі й нового оригінального раціону буде такою сильною, що вегетаріанство здаватиметься єдино правильною й можливою системою харчування. І цілком імовірно, що це виявиться правдою в довгостроковій перспективі.

Photo: Getty Images

Коли перші тижні й місяці рослинного раціону будуть позаду, постарайтеся прислухатися до реакцій свого організму критичніше. Деякі дослідження засвідчують, що в разі вживання продуктів тваринного походження утворюються гормони, що відповідають за те саме відчуття насолоди, — коли мозок отримує сигнал про насичення. З надхідними сигналами організм також отримує потрібний заряд енергії та збагачується почуттям задоволеності життям на ментальному рівні. У разі, якщо ви почуваєтеся невдоволеними тривалий час, варто звернутися до фахівця: можливо, це пов’язано з браком вітамінів, а може — з індивідуальними потребами організму в продуктах тваринного походження. Таке теж буває. Слухайте себе і не відмовляйтеся від своїх потреб.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.