До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Scentimental: як пов’язані аромати й емоції

Аромати — це магічні еліксири, які пробуджують спогади, слугують інструментом спокушання і, згідно з останніми дослідженнями, здатні впливати на психічне здоров’я

Текст: Сінді Керберова

Реклама
Photo: Alique

У мене жахлива пам’ять на цифри й імена, але я можу точно описати аромат повітря під час нашої з татом прогулянки 36 років тому, мамині парфуми на моєму танцювальному дебюті й запах сорочки хлопця, з яким я вперше поцілувалася. Нюх — єдине з п’яти почуттів, пов’язане з лімбічною системою, найдавнішою частиною мозку, яка відповідає за емоції. І тому такою сильною є здатність ароматів пробуджувати спогади й почуття.

Від поганого настрою я рятуюся гарячим шоколадом з найближчої кав’ярні. Коли тривожуся, вибираю парфуми з нотами пачулі, тому що з ними знаю: навіть якщо через п’ять хвилин станеться катастрофа, я не переживатиму. Водночас смак шоколаду мені не дуже й до вподоби, а пачулі немає серед улюблених нот. Аромати допомагають мені впоратися з хвилюванням — якось парфумерка Аззі Глассер після моїх приємних гостин в її лондонській студії поклала мені в долоню флакончик з буквою S і сказала: "Це ти". Той аромат відтоді — моя точка опори. Навіть із безсонням у готелях я борюся за допомогою ароматів: за порадою парфумера Джо Мелоун беру в подорожі флакончик парфумів, які використовую вдома і якими пахне моя подушка.

Що стосується дарунка Аззі Глассер, зізнаюся: це мій емоційний SOS-засіб і один з небагатьох запахів, ноти якого я не можу розшифрувати. Створюючи персональні аромати, Аззі завжди наполягає на особистій зустрічі й спілкуванні. Якщо одного сеансу не досить, вона запрошує клієнта знову, цього разу в галерею або кінотеатр, щоб спостерігати за реакціями, за тим, що людину зачіпає. Це як сеанс психотерапії, тільки веселіше й ароматніше. Щоразу, коли потрібно заспокоїтися й підняти самооцінку, я автоматично дістаю флакон парфумів, який Аззі Глассер придумала для мене п’ять років тому.

Крім того, що Аззі була візіонером у процесі розроблення ароматів, вона відразу побачила величезний потенціал у поєднанні когнітивної терапії та парфумерії. Нюх впливає на мозок сильніше, ніж люди думають: у ньому "зашиті" стрес і апатія, щастя й потяг. "Спочатку парфуми використовували для поліпшення сенсорних відчуттів, але сьогодні ми знаємо, що вони здатні на більше, ніж просто дарувати приємний запах. Вони впливають на емоції", — пояснює Іоанніс Контаріс, керівник відділу досліджень у галузі нейробіології здоров’я й добробуту. Його відділ — ключовий у компанії Givaudan, одному з найбільших у світі виробників ароматів, парфумерії та активних косметичних інгредієнтів. Оскільки проблеми з психічним здоров’ям — основна причина більшості захворювань у світі та майже 20% людей ​​після 16 років страждають від симптомів депресії або тривоги, будь-який спосіб, що дає змогу хоча б трохи зупинити цю епідемію, може мати серйозний вплив на людство.

Стрес і перевтома — трампліни до хвороби. Вони в буквальному сенсі отруюють організм. Змінюються хімічні реакції, рівень кортизолу й адреналіну підскакує, і, якщо нічого із цим не робити, організм повільно, але неминуче руйнується. Раптові порушення нюху — один з перших симптомів хвороби Альцгеймера й деменції, захворювань, пов’язаних з утратою пам’яті. "Психічне здоров’я прямо залежить від настрою й почуттів. Аромати допомагають підняти настрій, якщо ви недобре почуваєтеся, — пояснює Контаріс. — Це миттєвий сигнал мозку. Припустімо, вам потрібно розслабитися після важкого дня. Правильний аромат у поєднанні з розслаблювальним ритуалом може швидко дати бажаний результат". Про це знає британський бренд This Works: їхній спрей для подушки Deep Sleep з ароматом лаванди — хіт продажів на онлайнових б’юті-платформах. Розслаблюють і заспокоюють ефірні олії ромашки й сандалу. Зате аромат лимона сприяє продуктивності завдяки підвищенню рівня норадреналіну — гормону, який підсилює мотивацію й допомагає швидко ухвалювати рішення. Коли складно зосередитися й велика частина дня минає в прокрастинації, можна поставити на стіл чашку свіжозвареної кави. Але не пити її, а періодично вдихати. За допомогою цього простого трюку вийде обдурити свідомість: аромат кави підсилює здатність зосередитися.

Єдина умова — аромати не мають спричинювати дискомфорту. Якщо вони асоціюються з неприємними спогадами, обдурити пам’ять не вийде. Згідно з дослідженням ученої Марі Ларссон зі Стокгольмського університету, основна нюхова пам’ять формується в перші десять років життя. Це пояснює, чому я люблю пачулі навіть у чистому вигляді (мій батько носив Monsieur Rochas з базовою нотою пачулей) і не терплю троянди (огидна вихователька з дитячого садочка пахла болгарською рожевою олією).

Замість таблеток ми все частіше вдаємося до медитації, аромотерапії, розумних застосунків, але все це можна набагато спростити? Функціональна парфумерія й косметика для обличчя з ароматами, які підсилюють її ефективність, — справа недалекого майбутнього. Уявіть, наприклад, засіб для догляду за чутливою шкірою, який також заспокоює мозок; або нічний крем, що допомагає швидко заснути й добре виспатися. Одна з найперспективніших інновацій — технологія DreamScentz: комплекс нот, що поліпшують якість сну. "Йдеться про розшифрування зв’язку між запахом і якісним сном, — розповідає Іоанніс Контаріс. — DreamScentz демонструє ефективність вже після першого застосування".

Хоча дослідження в цій галузі тільки стартували, роль ароматів у повсякденному житті вже очевидна. Вони не просто маскують неприємні запахи й слугують для задоволення оточення — вони здатні змінювати настрій та емоційний фон. Тож дихайте глибше: майбутнє пахне чарівно.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.