До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Зроби сам: повний гід з депіляції в домашніх умовах

Із чимось впорається пінцет, а для чогось потрібен інвентар серйозніший. Засновниця й косметологиня клініки Viva Laser & Skin Clinic Кет Косція розповіла австралійському Vogue все, що потрібно знати, щоб зробити депіляцію самостійно, чи то ноги, пахви, лінія бікіні або волосся на обличчі.

Photo: Patrick Russell, Vogue Australia, June 1980

Чи безпечно видаляти волосся за допомогою воску в домашніх умовах?

"Як професійна косметологиня, я намагаюся не рекомендувати домашню епіляцію воском через ризик опіку, можливих ушкоджень шкіри, інфекцій або навіть ламання волосся", — розповідає Косція.

Реклама

Водночас вона каже, що вірить у право людини на таке самообслуговування доти, доки це безпечно й правильно. Один із заходів обережності, який рекомендує Кет, — це створення гігієнічно безпечного місця для процедури у себе вдома. "Забезпечення чистоти також передбачає й належний догляд за обладнанням. Дуже важливо бути впевненим, що воно максимально гігієнічне: використовуйте одноразові лопатки для нанесення воску, не вміщуйте використаний віск назад у нагрівач або в контейнер для воску, щоб запобігти перехресному забрудненню".

Photo: Patrick Russell, Vogue Australia, June 1980

Який віск найкраще використовувати вдома?

Коли йдеться про домашню процедуру, Косція виділяє твердий і м’який воски, що взаємозамінні залежно від зони, яку ви хочете обробити.

Щоб обробити зону над верхньою губою, пахви, лінію бікіні й зробити глибоке бікіні, Косція вибирає твердий віск: "Його треба наносити товстішим шаром, і перед видаленням потрібно дати йому трохи часу, щоб він охолов і став твердішим. Із цим воском легше працювати: його можна наносити в будь-якому напрямку, оскільки він тримається тільки на волоссі, не зачіпаючи шкіри".

М’який віск (наприклад, воскові смужки) призначений для таких менш чутливих і ширших зон тіла, як ноги і руки. Такий віск наносять тонким шаром і видаляють одноразовою смужкою в напрямку проти росту волосся. Косметологиня не радить купувати готові воскові смужки. Замість цього краще купити спеціальний набір для воску: він ощадніше витрачається, і в готових воскових смужках тоді немає потреби.

Також, якщо у вас є додаткові кошти, можна купити спеціальний підігрівач для воску. Такий апарат має функцію контролю температури, даючи змогу воску нагріватися до певної міри, а потім автоматично підтримує комфортну температуру. Якщо для підігрівання використовувати мікрохвильову піч, є ризик обпектися. Перед процедурою Косція рекомендує перевіряти температуру воску на зовнішньому боку кисті – віск має бути теплим.

Photo: Patrick Russell, Vogue Australia, June 1980

Як якісно й безпечно зробити депіляцію пахв?

Перш ніж взяти віск, переконайтеся, що ваше волосся під пахвами досить довге, щоб його можна було видалити насамперед. Ідеальна довжина — 2 мм. Якщо волосся довше, то його варто підстригти перед нанесенням воску. "Місце для нанесення має бути чистим, сухим і без жодних кремів і олій", — попереджає Косція.

Вона також наголошує: якщо волосся під пахвами росте в різних напрямках, то треба розділити пахові западини на дрібніші зони. "Віск варто наносити в напрямку росту волосся, а видаляти — у протилежному. Намагайтеся не накладати надто багато воску на певну зону, — це може призвести до того, що ця зона стане чутливішою й подразненішою", — каже Кет.

"Щоб не завдати шкоди шкірі, підніміть руку високо, а потім тією ж рукою підтягніть шкіру пахв, перш ніж видаляти віск. Це запобіжить ушкодженню шкіри", — зауважує косметологиня.

Photo: Patrick Russell, Vogue Australia, June 1980

Як якісно й безпечно зробити депіляцію ніг?

"Для початку, за 24—48 годин до депіляції, потрібно зробити відлущування мертвої шкіри, щоб потім до неї не приставав віск. Після душу важливо не використовувати креми, тому що це теж вплине на віск", — зазначає Кет, а також попереджає: якщо ви будете квапитися, то результат найімовірніше буде брудним і супроводжуватиметься неприємними відчуттями.

Під час процедури Косція радить використовувати старий рушник (або покривало/простирадло), яке треба покласти під себе на випадок, якщо віск розлітатиметься на всі боки. Оскільки депіляція на ногах — це робота з великою зоною, працювати варто, розділивши роботу на менші зони. "Поступово наносіть віск у напрямку росту волосся, використовуючи спеціальну лопатку. Намагайтеся не вдавлювати віск занадто сильно, позаяк його буде складніше видалити і можуть залишитися синці", — каже Косція.

"Якщо залишилися якісь сліди воску або волосся, просто помістіть на потрібне місце воскову смужку й зніміть її. Видалення волосся на певних зонах буде чутливішим, тому злегка натисніть на зону після видалення, щоб полегшити біль".

Photo: Patrick Russell, Vogue Australia, June 1980

Як якісно і безпечно зробити депіляцію лінії бікіні (і глибоке бікіні)?

З огляду на чутливість зони, косметологиня наголошує на важливості використання воску, спеціально розробленого для зони бікіні, — завжди потрібно використовувати гарячий віск. "Перевіряйте температуру воску перед початком процедури, а також його липкість на зовнішній стороні свого зап’ястка", — нагадує вона.

Ще одна корисна порада? Знайдіть зручне положення для проведення процедури. "Робити це самостійно буде непросто, але перед тим як використовувати віск, виконайте кілька тестових проб у різних положеннях: деякі сідають на підлогу біля стіни, хтось закидає ногу на край ванни або стільця — головне, не поспішайте і знайдіть найліпшу позицію саме для себе".

Рекомендоване положення від Косції — у вигляді "метелика": "Позиція для депіляції лінії бікіні — сидячи на підлозі, поставивши на ширині стегон ступні. Всі ми знаємо цю позицію, як положення "метелик". Найліпший спосіб обробити зону спини — це лягти на бік так, щоб потрібна зона була спрямована вгору, нижньою рукою натягувати шкіру, а верхньою здійснювати необхідні маніпуляції. Це дивне положення, але воно працює. Головне, мати терпіння й не поспішати".

Перед депіляцією зони бікіні не забудьте запастися найпотрібнішим: рушником (покривалом / простирадлом), дитячою присипкою, дзеркалом. Оскільки зона депіляції має бути сухою, то присипка допоможе з позбавленням від зайвої вологи в потрібній зоні. Дзеркало допоможе розгледіти ті зони, у які інакше зазирнути не вийде.

"Завжди починайте з лінії бікіні і тоншого волосся, поступово просуваючись до густіших зон. Завжди працюйте секціями", — зазначає Косція. Найліпший спосіб нанесення гарячого воску — намалювати маленьку вісімку за допомогою лопатки. Віск має бути густої консистенції. Стежте, щоб кінець смужки був там, де немає волосся, — так ви зможете легко взятися за край перед її видаленням.

Зачекайте 20—30 секунд, поки віск не стане трохи липким, перш ніж видаляти віск у напрямку, протилежному росту волосся. "Завжди притримуйте шкіру під воском, особливо коли починаєте рух до зовнішніх статевих губ".

Photo: Patrick Russell, Vogue Australia, June 1980

"Продумайте стиль і форму, яку ви хочете, тому що є декілька варіантів на вибір: перша — це стандартна лінія бікіні (з нею впоратися найлегше), яка розміщена там, де і край спідньої білизни. Другий варіант — депіляція для стрингів. Це вже більш трудомістке завдання, адже тут справа наближається до низу, і потрібно визначитися з формою. Найпоширеніші варіанти — перевернутий трикутник і прямокутник, але ви також можете проявити креативність і зробити форму або букву, яка вам подобається. Третій варіант — це глибоке бікіні, яке передбачає видалення волосся і спереду, і ззаду. Якщо ви зважитеся на нього, тоді будьте дуже обережні й уважні — тут вам точно не обійтися без дзеркала", — пояснює косметологиня.

Якщо у вас залишилися волоски, то видаліть їх пінцетом, щоб знову не наносити віск на голу зону. Це може бути неприємно, але так буде ліпше. Також, якщо після всього у вас залишаться частинки воску на шкірі, то ви можете видалити їх за допомогою спеціального воскового продукту, який входить до набору, кокосової олії або відразу після депіляції прийміть душ, і частинки змиються самі.

Photo: Patrick Russell, Vogue Australia, June 1980

Як якісно й безпечно видалити волосся над верхньою губою?

"Завжди працюйте із чистою шкірою, тому вмивання спеціальними засобами перед початком процедури має ключове значення. На чисту шкіру легше наноситься віск і до нього краще пристають волоски", — каже Косція.

Використовуйте дитячу присипку, щоб прибрати зайву вологу в цій зоні (і обов’язково використовуйте присипку, якщо ця зона особливо чутлива). І зазвичай для будь-якої делікатної зони на тілі, як-от над верхньою губою, Косція завжди радить використовувати твердий віск, щоб гарантувати безпеку й легкість.

З міркувань безпеки косметологиня попереджає: якщо ви вживаєте будь-які препарати від акне або якщо ваша косметика містить АНА, ретиноїди, гліколеву кислоту, мікродермабразію, хімічний пілінг або стероїди, НЕ наносьте віск на зону над верхньою губою.

Косметолог радить розділити роботу на зони — ліву, центральну й праву частини. Починайте з одного боку й плавно рухайтеся до іншого. Використовуйте тонкий шар воску і давайте йому час висохнути — 20–30 секунд. Завжди натискайте на оброблену зону після видалення волосся, щоб полегшити біль.

Photo: Patrick Russell, Vogue Australia, June 1980

Закінчивши роботу, не забудьте про прохолодний компрес, щоб полегшити неприємні відчуття. Використовуйте заспокійливі креми з олією ши, ромашкою, алое вера, трояндою, оскільки вони добре заспокоюють і зволожують (іноді такі креми входять до набору). Відразу після процедури ліпше не використовувати олій і парфумів, адже вони можуть призвести до "забивання" пор.

Для видалення іншого волосся на обличчі діють ті ж правила, що й для зони над верхньою губою. Єдине, краще не чіпати брів, а дочекатися прийому в спеціаліста. Є й інші способи, щоб зробити брови гарними.

Photo: Patrick Russell, Vogue Australia, June 1980

Як довго може залишатися подразнення/почервоніння після депіляції вдома і як із цим розібратися?

Якщо ви новачок або після вашого останнього прийому пройшло багато часу, то ви найімовірніше стикнетеся з почервонінням і подразненням. Якщо ви маєте чутливу ​​шкіру, то також можете стикнутися зі свербінням і сухістю.

Подразнення зазвичай триває не більше двох-трьох годин, але якщо ви потрапляєте в чутливу групу, то воно може тривати 24—48 годин. Погодні умови відіграють важливу роль для відновлення — якщо це теплий день, то почервоніння піде швидше. Косметолог рекомендує звернутися до лікаря, якщо подразнення не пройде після закінчення зазначеного часу.

Як говорить Косція: "Найліпший спосіб лікування шкіри після депіляції — це ставитися до депільованих зон, як до сонячного опіку". Накладіть прохолодний компрес кілька разів з перервами у дві години. Намагайтеся не торкатися обробленої зони й тримайте її відкритою, даючи змогу дихати. Використовуйте заспокійливий гель і ретельно дотримуйте гігієни, торкаючися зон тільки чистими руками. Уникайте занять спортом, не засмагайте й не відвідуйте лазні та сауни кілька днів (оптимальний варіант — 48 годин).

Текст: Ana Eksouzian-Cavadas

За матеріалами vogue.com.au

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.