До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як собі допомогти: чому важливо говорити про менопаузу, навіть якщо вам не 45

Кожна жінка середнього віку проходить через період менопаузи, під час якого проживає фізичний і психологічний стрес. З нагоди Всесвітнього Дня Менопаузи, який щороку відзначають 18 жовтня, спільно з Vichy розповідаємо, що таке менопауза, як полегшити симптоми цього стану й чому важливо підвищувати поінформованість на тему серед жінок і не тільки.

Менопауза — це…

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) визначає менопаузу, як "припинення менструації через скорочення фолікулярної активності й закінчення оваріального резерву".

Реклама

Іншими словами, у середньому, починаючи із 45 років, репродуктивна функція жіночого організму сповільнюється, у такий спосіб скорочуючи фолікулярну активність. ВООЗ досліджувала менопаузу в 1990 році, щоб ліпше зрозуміти, що відбувається з жіночим організмом у цей період. Дослідження засвідчили, що період перименопаузи — це так звана репетиція перед повним припиненням менструації, яка може тривати від 2 до 10 років. Серед очевидних ознак — нерегулярні менструації. Серед поширених симптомів: припливи, перепади настрою, швидка стомлюваність.

Так, у середньому в 52 роки, настає період менопаузи, коли впродовж року відбуваються останні менструації, а фолікулярна активність зупиняється остаточно.

Через 12 місяців без менструації настає період постменопаузи, для якого характерна повна відсутність менструації, скорочення вироблення естрогену й зникнення деяких, типових для ПМС, симптомів — наприклад, припливів. Також відбуваються інші зміни — старіння шкіри і її провисання. За статистикою, період постменопаузи настає у віці 65 років і триває до кінця життя.

Як менопауза впливає на жіночий організм

Крім загальновідомих наслідків менопаузи, як-от припинення менструації, є також менш відомі, серед яких — глобальні зміни в жіночому організмі.

Очевидно, що менопауза впливає на репродуктивну функцію організму жінки, але так само суттєво вона позначається на стані опорно-рухової та сечостатевої системи, статевої функції, роботі центральної нервової системи, спричинює метаболічні зміни, які в комплексі призводять до стоншення і випадіння волосся, сухості шкіри, втрати еластичності й тьмяності.

Серед явних фізичних змін, спровокованих менопаузою:

  • Гормональні зміни (підвищується ризик діабету II типу, стенокардії та серцевого нападу, онкологічних захворювань);
  • Спостерігається клімактеричний синдром (підвищується пітливість, з’являються болі в суглобах і кістках, погіршується пам’ять, є ризик депресії та порушень сну);
  • Проявляються ознаки старіння (сухість шкіри, гіперпігментація, втрата еластичності, поява синців під очима і розвиток глибоких зморщок).

Від зовнішніх змін унаслідок менопаузи дуже залежить психоемоційний стан жінок. Поява небажаного волосся на обличчі, втрата еластичності шкіри, перепади настрою, набір ваги та інші зовнішні прояви спричинюють тривожність, сумніви у власній привабливості, погіршення якості життя й зниження самооцінки.

І хоча менопаузі не можна запобігти, до неї можна підготуватися. Щоб симптоми не застали зненацька й тривали легше, важливо регулярно проходити обстеження в гінеколога, а для підвищення якості життя також важливо дотримуватися здорового й збалансованого харчування, вести активний спосіб життя, доглядати за собою і своєю шкірою. Підтверджено, що перші ознаки менопаузи можна відстежити за станом шкіри — для цього важливо педантично спостерігати за шкірними змінами з допомогою дерматолога й косметолога.

Менопауза та шкіра

Скорочення вироблення естрогену, який відповідає за наповненість і пружність шкіри — перше, що впливає на шкіру з настанням менопаузи. Шкіра стоншується, провисає, утворюються зморшки. Друге — кортизол. Нещодавні дослідження засвідчили, що менопауза підсилює вироблення гормону стресу, який провокує сухість, почервоніння і зморшки.

Одночасне скорочення естрогену й підвищення кортизолу порушують захисний бар’єр шкіри та її захисні функції. Дослідження засвідчили, що еластичність шкіри в перші роки менопаузи знижується щороку на 1,5%, водночас рівень колагену в шкірі знижується на 30% у перші п’ять років менопаузи. Також з менопаузою пов’язане підвищення гіперпігментації, чутливості шкіри й сухості.

Як допомогти шкірі?

Попри стрес, з яким шкіра стикається під час менопаузи, негативний вплив подразних чинників можна компенсувати за допомогою об’єднання активних інгредієнтів. Їх правильне використання і комплексний підхід здатні відновити захисні механізми шкіри й допомогти відновити здоровий і сяйливий вигляд.

Для щільності шкіри й заповнення зморщок:

  • Проксилан (стимулює синтез колагену й гіалуронової кислоти);
  • Екстракт Касії (компенсує вплив кортизолу на вироблення колагену й гіалуронової кислоти).

Для відновлення сяяння і рівного тону:

  • Вітаміни B3, CG, E (для запобігання оксидативному стресу).

Для боротьби із сухістю:

  • Омега 3-6-9 (глибоко живить і відновлює комфорт шкіри).

Для зміцнення захисного бар’єра:

  • Вулканічна вода Віші (поліпшує захисний бар’єр і знижує чутливість).

Що треба знати про антивіковий крем Neovadiol, Vichy

Упродовж менопаузи, включно з пери- й пост- періодами, важливо доглядати за шкірою відповідно до того, чого вона потребує в цей момент найбільше. Використання правильних і спеціально підібраних засобів дає змогу знизити ризик пришвидшеного старіння шкіри, а також допомагає швидше і якісніше відновити її захисну функцію.

Neovadiol, Vichy

Для профілактики вікових змін Vichy створили лінійку Neovadiol.

Для періоду менопаузи:

  • Денний антивіковий крем, спрямований на підвищення щільності та пружності шкіри;
  • Нічний антивіковий крем з охолоджувальним ефектом для підвищення щільності й відновлення тонусу.

Для постменопаузи:

  • Антивіковий крем для зменшення глибоких зморщок і відновлення рівня ліпідів у шкірі.

Neovadiol, Vichy

Це антивіковий крем, що допомагає комплексно боротися з віковими змінами шкіри. Серед активних інгредієнтів крему: вулканічна вода, Проксилан та екстракт Касії, які допомагають компенсувати вплив менопаузи на шкіру. На сторожі збереження вологи й усунення глибоких зморщок — вітамін В3 та Омега 3-6-9.

Neovadiol допомагає шкірі менше піддаватися стресу, зберігати природну еластичність і наповненість. Підтвердження тому — численні клінічні тести Vichy, в одному з яких взяли участь 220 жінок, які використовували Neovadiol упродовж трьох місяців, перевіривши ефективність крему на власній шкірі. Об’єднані в ньому інгредієнти — потужна суміш, що покриває потреби шкіри, коли організм і психологічний стан жінки перебувають під впливом менопаузи. У результаті інструментального тесту було виявлено підвищення еластичності шкіри на 22% й тонусу на 39% через чотири години після нанесення крему (у тесті взяли участь 24 жінки). І це важлива підстава, щоб використовувати засоби для догляду відповідно до потреб тіла, адже в такий спосіб вдається як знизити вплив внутрішніх процесів на зовнішній вигляд, так і не втрачати відчуття контролю над власним тілом, звільняючи себе від зайвої тривоги та стресу.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.