До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як приклеєні: чому патчі – найпопулярніші б’юті-засоби в світі

У розпал літа, коли спека досягла піку, немає нічого приємнішого, ніж прохолодні, освіжаючі, прекрасно зволожуючі патчі. Колись вони здавалися екзотичної примхою, але стали найпопулярнішим beauty-засобом десятиліття. У чому секрет їхньої популярності і як вони працюють?

Фото: Anna Daki, архів Vogue

Ми сидимо на планівці. Я озираюся на всі боки — і бачу патчі на трьох з десяти колег. Всі працюють, планують знімання, обговорюють героїв і поводяться як ніде нічого. На дворі 2013 рік. Приблизно тоді патчі стали маркером належності до закритого клубу beauty-масонів, освічених і модних людей, які знають про життя трохи більше за інших.

Реклама
Мікроголчасті патчі Microneedle Patch C6 Shot Mode, Nissha

Це вже потім, коли ажіотаж спав, а патчі з’явилися мало не на касах у супермаркетах, стало ясно, що приклеювати їх на неочищене обличчя — неправильна тактика: мікрочастинки побутових токсинів, пилу, вуличного смогу буквально вкарбовуються в шкіру. Але тоді радість нових відкриттів і спокуса продемонструвати суспільству свою beauty-освіченість були сильнішими. І ми скуповували патчі, сподіваючись, що вони — саме той засіб, який позбавить від набряклості, "гусячих лапок" у зовнішніх куточках очей, темних кіл, вінця безшлюбності й овердрафту по карті. І звісно, наклеювали їх у будь-який незрозумілій ситуації.

Гідрогелеві патчі Revive & Brighten Eye Masque, Meaningful Beauty by Cindy Crawford

Патчі можна було помітити на сусідці по кріслу в літаку; на дівчині в кафе; на студентці, яка біжить вулицею з макбуком під пахвою і стаканчиком кави Starbucks, — очевидно, уявляючи себе де-небудь у Нью-Йорку. Патчі одним ривком випередили всі модні запуски у сфері краси, від тинтів і пудри для брів до кушонів і СС-кремів (хто про них сьогодні згадає!) — і вирвалися в авангард. Сьогодні цей засіб є у мас-маркет-брендів, у люксових гігантів класу CHANEL, Shiseido і Guerlain, а також у професійних марок — наприклад, HydroPeptide.

Патчі для зони навколо очей PolyPeptide Collagel + Mask for eyes, HydroPeptide

Коли патчі під очі з’явилися в широкому продажі й перестали коштувати цілий статок, ми навчилися наклеювати їх на міжбрівні й носогубні складки, на заломи в зоні декольте й просто на ділянки, які страждають від сухості, — чи то через зміну сезонів, чи то від надмірного використання ретинолу й кислот. Ми звикли, що патчі щодня — це не розкіш, а частина рутини.

Сироватка для шкіри навколо очей з роликовим аплікатором Le Lift Flash Eye Revitalizer і патчі, CHANEL

Свято споживання тривало б досі, але тривогу забили екоактивісти: кількість пакувальних матеріалів, якими забезпечені разові патчі, іноді перевершує всі мислимі межі. Неперероблюване індивідуальне паковання з фольги або картон з покриттям, самі аплікації, вміщені між двома листами пластику, — це сет зайвих відходів. Тому тим, хто хоч іноді замислюється про захист довкілля, варто вибирати патчі в чималому пакунку, де пелюстки треба розділяти спеціальною лопаткою. Морочливо, зате менше сміття.

Гідрогелеві патчі під очі Cucumber Hydra Gel Eye Masks, Peter Thomas Roth, 60 шт.

Найбезпечніші для природи — гідрогелеві патчі для зони навколо очей. До складу гідрогелю входить карагінан (або караген) з морських водоростей. Гідрогель, напівпрозорий на вигляд і желеподібний на дотик, вбирає воду подібно до молекули гіалуронової кислоти й може справедливо вважатися біорозкладним.

Гідрогелеві патчі Roselift Collagène Patch Regard, PAYOT

Ще один безпечний для екології матеріал — тривимірна наноцелюлоза, з якої роблять свої маски бренди з прекрасною репутацією і високим цінником, такі як Medik8 і Cellcosmet. Ці маски облягають лице як друга шкіра і діють ефективніше від звичайних.

Патчі під очі CellEctive CellCollagen, Cellcosmet Cellcosmet

Лікарка-дерматокосметологиня, експертка з розроблення косметичних засобів, засновниця Meder Beauty Science Тійна Орасмяе-Медер пояснює, як працюють маски-аплікації — чи то тканинні, чи то целюлозні або гідрогелеві. "Ідея полягає в тому, щоб створити надщільний контакт зі шкірою. Між аплікацією та шкірою є буфер з гелю, що містить активні речовини. У результаті роговий шар злегка розбухає, градієнт води в ньому підвищується, унаслідок цього відчиняється „транспортне вікно" в епідерміс, а гель стає своєрідним біохімічним містком. І те, що в цей гель було введено (загалом кажучи, що завгодно), — „переїжджає" в глибокі шари епідермісу, легко долаючи бар’єр рогового шару".


Набір патчів для обличчя Hydra Sparkling, Givenchy

Цікаво, що завдяки ефекту щільного прилягання спрацьовують навіть силіконові патчі-пустушки, не просочені ніяким особливим складом, — що теж має сенс.

Патчі Bioeffect випускаються у комплекті із сироваткою, але прекрасно працюють і без неї

Професійні візажисти прекрасно про це знають і за браком спеціальних засобів вдаються до подібних трюків. Одним з них ділиться Нік Лухан, офіційний візажист бренду Kevyn Aucoin: треба взяти ватний диск, розрізати його навпіл, щоб вийшли півмісяці, просочити міцелярною водою (наприклад, популярною Bioderma Sensibio) і залишити під очима на 10—15 хвилин. Це освіжає шкіру, відкриває погляд, макіяж потім лягає краще. Ефект, на жаль, триває недовго, але, щоб зробити гарні світлини, часу вистачить.

Патчі для шкіри навколо очей, Institut Esthederm

Суперечки про те, як правильно наклеювати патчі під очі — загостреним кінчиком до перенісся чи скронь, — тривають досі. Насправді мають рацію всі. "Якщо ви хочете позбутися темних кіл і набряклості, — каже Анастасія Мехеда, національна візажистка Lancôme в Україні, — наклеюйте патчі гострим кінчиком до скронь. Якщо треба розгладити дрібні зморшки — то навпаки".

Патчі під очі Genifique Advanced Light Pearl, Lancome

Трапляється, що патчі не дають очікуваного ефекту. Тійна пояснює це тим, що вони досить вимогливі до стану шкіри. "На дуже сухій або занадто жирній шкірі засіб працює гірше: у разі надмірної сухості не виходить досягти потрібного градієнта вологи, а якщо шкіра жирна, то матеріал погано контактує з нею і не створює безперервного містка для проведення корисних речовин". Варто бути обережними й людям із чутливою шкірою: у них патчі здатні викликати подразнення. "А в разі псоріазу чи нейродерміту стан шкіри може навіть погіршитися — це називається феноменом Кебнера", — застерігає лікарка.

Зміцнювальна експрес-маска для очей Vital Perfection, Shiseido

Сама Тійна каже, що застосовувала в професійному догляді аплікації в зонах лоба, "гусячих лапок", під очі, на носогубні складки, над верхньою губою — тільки просочувала їх аргіреліном і матриксилом 3000. А потім вибрала інший формат — гіпербаричне просочування бамбукових волокон і повне покриття ними обличчя, включно з підборіддям, з фіксацією.

Маска-патч для зони підборіддя V Zone Patch, Holika Holika

"Еластичні бамбукові волокна добре прилягають до шкіри, ми просочуємо їх під тиском 15 барів, як у кавомашині Nespresso, насичуємо маску приблизно 30 мл концентрату — фактично повний флакон засобу. Маска створює градієнт вологи в роговому шарі до 90 г/см2 води, що гарантовано проводить у шкіру всі водорозчинні компоненти, а олеїнова кислота в складі гелю — доправить і жиророзчинні. На професійному сленгу це називається „олеїновий" і „водний" мости". Такого роду маски допомагають впливати на обличчя не точково, а глобально: вони зволожують і живлять шкіру й водночас вводять всі різновиди активних інгредієнтів. До того ж без ризику травми — адже маска не приклеюється до шкіри.

Гідрогелева маска RHA, Teoxane

Хоч який зручний і улюблений формат мають патчі, важливо дотримувати інструкції, якою їх забезпечив виробник. Наприклад, не варто залишати патчі на шкірі довше зазначеного часу: висихаючи, вони будуть позбавляти її вологи, а отже давати зворотний очікуваному ефект.

Патчі для пружності грудей Hydro-Patch Treatment Firming Lifting Bust, Collistar

Частота застосування — теж питання неоднозначне. Багато що залежить від складу просочення: патчі з активними, сильнодійними компонентами на зразок вітаміну С і ретинолу потрібно використовувати курсом, згідно з інструкцією. Інакше вони можуть порушити захисний бар’єр шкіри, загострити фоточутливість, спровокувати подразнення. Що стосується тривіальних зволожувальних складів з нешкідливими алое й ромашкою, то вони не завдадуть шкоди навіть у разі щоденного використання.

Текст: Олена Пономаренко

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.