До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Косметика з ферментами — модний тренд чи порятунок для шкіри?

Якщо потрібно посилити захисні властивості шкіри й оздоровити її мікробіом, вдалим рішенням може стати косметика з ферментами

Текст: Ханна Коутс

Реклама

Ми обожнюємо ферментовані продукти, від кімчі до комбучі: вони допомагають контролювати здоров'я кишківника. Але раптом вони неймовірно корисні і для здоров'я шкіри? Дедалі більше брендів використовують чудові властивості ферментованих інгредієнтів для створення дієвих засобів догляду за шкірою, що зміцнюють гідроліпідний бар'єр і оздоровлюють мікробіом шкіри — так само, як і кишківника.

Концепція прийшла з Кореї, де ферментовані інгредієнти використовують тисячоліттями, тож, власне кажучи, її навряд чи можна назвати новою. Але разом з тим, як зростає одержимість здоров'ям та благополуччям, зростає і зацікавленість у догляді за шкірою: "Останнім часом skincare-тренди дедалі частіше пов'язані зі здоров'ям шкіри, — підтверджує дерматолог-консультант доктор Анджалі Махто. — Яскравий приклад цього — засоби для догляду з ферментами".

Для початку невеликий екскурс у науку. Ферментація — метаболічний процес, під час якого сполуки розкладаються на більш прості й дрібні елементи з допомогою мікроорганізмів — бактерій і дріжджів. Радше за все, у ваших повсякденних beauty-ритуалах вже є засоби з ферментованими компонентами. Це AHA (альфа-гідроксикислоти) — гліколева, мигдальна, молочна, які одержують із ферментованого цукру, мигдалю і молока відповідно, а також натуральні екстракти червоного женьшеню і чорного чаю.

Тіффані Мастерсон, засновниця Drunk Elephant — бренду, який часто використовує ферментовані екстракти у формулах, — зазначає, що ферментація допомагає синтезу антиоксидантних сполук, фенолів і флавоноїдів. Вони не лише борються з наслідками окислювального стресу, а й ефективно знімають запалення.

Є ще одна причина, з якої Тіффані їх обожнює: "Ферментовані інгредієнти, до прикладу, екстракт саке, — це пробіотики, які при місцевому застосуванні підтримують здоров'я мікроорганізмів, що утворюють мікробіом шкіри", — каже вона. А це, своєю чергою, допомагає зберігати шкірний бар'єр здоровим і цілісним, боротися із запаленнями, підвищеною чутливістю, зневодненням, акне, екземою і розацеа. Загалом вважається, що ферментовані інгредієнти краще проникають через шкіру і, отже, ефективніші.

З яких же продуктів розпочати? У Glossier нещодавно вийшов Cleanser Concentrate — у його складі виноградний фермент із відлущувальними властивостями, молочна і яблучна кислоти, ніацинамід, які допомагають освітлити, розгладити й підтягнути шкіру.

Cleanser Concentrate, Glossier

Зміцнювальна відновлювальна есенція Pink Drink beauty-марки Sunday Riley містить безліч корисних речовин, у тому числі ферментований пребіотиками мед, зелений чай і цераміди, які роблять шкіру пружною, здоровою і сяйливою.

Pink Drink, Sunday Riley

Сироватка Tea Shot Urban Defense від Zelens — ідеальний захисний засіб, у складі якого ферментований чорний чай (він же – комбуча) і ще чотири види чаю для стабільного антиоксидантного захисту.

Tea Shot Urban Defense, Zelens

Ну і, нарешті, ветеран із когорти засобів для догляду на основі ферментів — Black Tea Kombucha Facial Treatment бренду fresh, який можна використовувати після очищення вранці та ввечері для зволоження і здоров'я шкіри.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.