До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що треба знати про рак шкіри

Ми поговорили з людьми, у яких було діагностовано рак шкіри, і дерматологами — про життя із хворобою та профілактику. Цей досвід важливо врахувати кожному, щоб запобігти захворюванню.

Фото: Celeste Sloman

Реклама

Текст: Джихан Форбс

Кількість жителів планети, яким щодня діагностують рак шкіри, обчислюється сотнями — і повністю уникнути ризику захворювання неможливо. Але зробити все, щоб його мінімізувати, нам під силу. І йдеться не лише про нанесення санскріну (ще раз для всіх, хто забуває: користуйтеся сонцезахисним кремом щодня).

Слік Вудс, модель

З надзвичайною Слік Вудс легко розмовляти про все на світі. Але є дещо, про що вона воліє не говорити: діагноз рак шкіри, який їй поставили після планового візиту до стоматолога. Тоді лікар помітив підозрілу пляму на внутрішньому боці її щоки. Насправді дивно розпитувати 25-річну дівчину про її біль, тож я просто кажу: "Давайте говорити про життя". І Слік про це готова говорити без упину. "Щодня я роблю, що хочу, а хочу я бути щасливою щодня, 24/7. У моїй добі — ті самі 24 години, що і у вас, і у Бейонсе. Ми всі живемо тут і зараз. І я просто намагаюся щасливо прожити відведені мені роки. Я тут — доти, доки мене не стане".

Через два роки після діагнозу "меланома ІІІ стадії" Вудс сфокусувалася на родині, друзях та роботі, а також розвиває власний CBD-бренд. Слік Вудс стала затятою прихильницею захисту від сонця, але зізнається, що не в захваті від процесу: "Щиро кажучи, я ненавиджу наносити санскрін". Багато сонцезахисних засобів роблять її блідою — як і інших темношкірих людей. Її улюблений — лосьйон Hawaiian Tropic Silk Hydration SPF 30, що не залишає білих розводів.

Вудс використовує менш традиційний сонцезахисний інструмент. "Я ношу лижну маску щодня, — зізнається вона (зараз це біла маска Ivy Park). — Я отримала її у подарунок від репера Пліса". Він носить свою закоченою. Вудс наслідує його приклад, а за необхідності — натягує до підборіддя, закриваючи обличчя.

Наталі Форназьєр, колумністка, пише про красу і здоровий спосіб життя

"У 20 років мені поставили діагноз "меланома ІІІ стадії". Все почалося з "родимки" на пальці ноги. Його ампутували, але рак поширився, тому була потрібна операція з видалення лімфовузлів. У 2018 році обстеження виявило новоутворення у легенях, і я стала пацієнтом із IV стадією. Сьогодні здоров'я — моя щоденна робота. Мені довелося дізнатися, як це жити у вічному страху. Про це насправді ніхто не говорить, але, за відчуттями, онкологія, наче хижак, який сидить у тебе на спині і готується встромити ікла в шию".

Елісон Боулз, модель і засновниця YOUv Radiance — громадської організації, яка бореться з меланомою

Якось я була в Нью-Йорку, і у ванній готелю висіло подвійне дзеркало, в якому я помітила, що родимка на спині змінила колір. Наступного дня повернулася до Сент-Луїса і вирушила до дерматолога. Мені зробили біопсію — родимка виявилася злоякісною. Після операції залишився величезний шрам, але якби я не спіймала меланому вчасно, все могло б закінчитися набагато гірше".

Профілактика

"Рак шкіри — унікальний вид раку: ми точно знаємо, що він спричинений ультрафіолетом, і можемо обмежити вплив сонця", — каже дерматологиня Елізабет К. Хейл. Але, як підтвердить кожен, хто вилікувався, використання сонцезахисного крему — лише один крок на шляху захисту.

"Я користуюся зволожувальним кремом для обличчя Neutrogena SPF 35 перед нанесенням макіяжу, — каже Кейсі Балком, у якої виявили меланому у 28 років. — А ще змінила звичайний тон на тон із захистом від сонця L'Oréal Paris True Match SPF 17". Також Кейсі наносить Brush On Block, напівпрозору пудру із SPF 30. Проте не можна покладатися лише на макіяж із SPF або сонцезахисні пудри: вони не замінять основного захисту. Санскрін з SPF не менше 30 — передусім.

Багато залежить від часу перебування на сонці. "Я уникаю сонячних променів з 11:00 до 16:00 з огляду на підвищений ризик раку шкіри, — розповідає Софія Б., якій у 31 рік діагностували меланому. — Виходжу на вулицю ненадовго — і ніколи без санскріну".

Нарешті, одяг, що захищає від ультрафіолетового випромінювання, необхідний, коли доведеться провести день на сонці, стверджує Лія Адамс, — бігунка, каякерка і гольфістка, яка пережила меланому. Лія стала посланницею бренду L.U.V. (Low Ultraviolet), що випускає одяг та аксесуари з UPF 50+, включаючи топи з довгими рукавами, крислаті капелюхи і накидки, які можна носити як спідниці чи шалі.

Діагностика

"Діагностика — рятівний вибір, особливо з урахуванням того, наскільки поширений рак шкіри", — каже дерматолог Оріт Марковіц. Щороку в США його діагностують у дедалі більшої кількості людей. Цих випадків більше, ніж решти видів раку, разом узятих. Проте є й добрі новини: "У нас є рідкісна можливість помітити меланому і купірувати рак на ранній стадії, поки він повністю виліковний, — каже доктор Хейл. — Кожен дорослий віком від 18 років має щорічно проходити огляд шкіри у дерматолога, незалежно від сімейного анамнезу". Якщо у вас є прямий родич (батько, брат чи дитина) з меланомою в анамнезі, це потрібно робити кожні півроку.

На відміну від більшості лікарів первинної допомоги, дерматолог має інструменти і кваліфікацію для ретельного обстеження шкіри. "Подібно до кардіолога, який використовує стетоскоп, дерматолог користується дерматоскопом при огляді пацієнтів", — каже Марковіц. Дерматоскоп схожий на ручну лупу, але з поляризованим освітленням, яке дозволяє лікарям бачити глибину, структуру й особливості родимок.

Запідозрити рак шкіри можна і без медичної освіти. Ніхто не знає тіло людини краще, ніж вона сама: кожен куточок, кожен контур і кожну ділянку. Важливо перевіряти себе на ознаки раку шкіри хоча б раз на місяць — за п'ятьма кодовими літерами.

A — означає "асиметрія". Звичайна родимка буває симетричною, овальною або круглою, тому якщо провести лінію посередині, вийдуть рівні половинки.

К — край. Нерівні зубчасті краї – тривожний знак. "Меланома біологічно активна, тому, якщо у вас є ділянка, яка нагадує відгалуження від родимки, це може бути ділянкою активності", — пояснює дерматолог Мішель Анрі.

О — окрас (забарвлення). Доброякісні родимки рівномірно пігментовані, світло- або темно-коричневі. Усі ділянки чорного, червоного чи білого кольору мають викликати занепокоєння.

Р — розмір. Все, що більше за гумку для олівців, має бути оглянуто дерматологом.

Д — динаміка. Це, мабуть, найважливіша літера з усіх. Зміна — показник переродження родимки. Кровотеча, лускаті плями та свербіж — важливі попереджувальні знаки.

Меланома рідше зустрічається у темношкірих, але прогнози менш сприятливі: все тому, що у випадках з сильно пігментованою шкірою рак, як правило, діагностують на більш пізній стадії. Згідно зі звітом Американського онкологічного товариства, опублікованим минулого року, п'ятирічне виживання при меланомі у чорношкірих пацієнтів у період з 2010 до 2016 року оцінювалося у 67 % порівняно з 92 % серед білих пацієнтів. Акральна лентигінозна меланома (ALM) — найпоширеніша форма меланоми серед людей з темнішим відтінком шкіри. Її складніше діагностувати, адже вона локалізується там, де мало кому спадає на думку шукати: під нігтями й на ступнях, між пальцями ніг та на долонях. Незалежно від відтінку шкіри важливо відстежувати всі зміни. Зі слів доктора Хейл, ALM зазвичай є гіперпігментованою ділянкою шкіри неправильної форми, яка спочатку може нагадувати звичайний синець.

Біопсію раніше робили скальпелем. Сьогодні дедалі частіше дерматологи використовують новий підхід: неінвазивна технологія DermTech дозволяє лікарям оцінювати родимки, не пошкоджуючи шкіри. DermTech просто наклеюють, як скотч, і потім знімають. "Це вивільняє частину РНК на верхівці родимки і дозволяє виявити генетичні мутації, які частіше зустрічаються при меланомі, ніж при доброякісних утвореннях", — пояснює доктор Хейл. За даними Фонду раку шкіри, рання діагностика меланоми — запорука успіху: 99% пацієнтів гарантовано виживають.

Лікування та відновлення

Крім меланоми, існують інші типи раку шкіри: базальноклітинна або пласкоклітинна карцинома рідко призводять до летального результату, але можуть зіпсувати зовнішність. Ефективне лікування для обох — операція за методом Моса, при якій тонкі шари шкіри видаляють доти, доки не знімуть повністю уражені тканини. При цьому післяопераційний догляд та відновлення можуть розтягтися на місяці. Радше за все, на місці карциноми буде дірка. Іноді вона "добре закривається", каже дерматологиня Кіра Мінкіс, і гоїться плавно. Але найчастіше потрібні додаткові маніпуляції. Один варіант — клапоть (прооперовану ділянку реконструюють за допомогою шкіри з прилеглої), а інший — графт (використовують шкіру з будь-якої іншої ділянки). Про свіжий шрам треба подбати: шкіра там, як правило, стає сухою, попереджає Мінкіс. Підійдуть усі потужні зволожувальні засоби.

Хоча більшість шрамів гояться самі собою, крем на силіконовій основі допомагає прискорити цей процес і згладжує рубець. "Він створює захисний бар'єр, який зберігає вологу й запобігає надмірному накопиченню колагену", — каже дерматолог Кетлін С. Віскузі. Щоб вирівняти текстуру й колір шраму, потрібні медичні процедури. Ін'єкції стероїдів і дермабразія згладять краї; лазери зменшать почервоніння. Завжди варто радитися з лікарем і пам'ятати: загоєння шраму — тривалий процес, який може тривати до року.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.