До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

9 пар інгредієнтів для шкіри, які не можна поєднувати

Сертифіковані дерматологи розповіли, поєднання яких інгредієнтів загрожує катастрофічними наслідками для шкіри. Хоча, звісно, хочеться, щоб було інакше.

Photo: Getty Images

Деякі речі створені одне для одного. Інші ж найкраще проявляють себе сольно, особливо коли йдеться про певні інгредієнти для шкіри. Потужні інгредієнти, як-от ретинол, вітамін С, перекис бензоїлу і деякі кислоти мають "сяяти" поодинці. Поєднання цих інгредієнтів може призвести до сумних наслідків, зокрема почервоніння, подразнення, тимчасової пігментації чи просто не дати бажаних результатів. "Існує так багато чудових активних інгредієнтів, що може здатися, ніби поєднання якомога більшої їх кількості дасть кращий результат, проте так виходить далеко не завжди", — говорить Егейн Чан, сертифікована дерматологиня із Санта-Барбари в Каліфорнії.

Реклама

Що ж, час перевірити склад улюблених засобів. Ми попросили Чан та інших сертифікованих дерматологів розповісти, які інгредієнти в жодному разі не можна поєднувати в догляді за шкірою, а також про альтернативи, які вони рекомендують.

1. Ретинол і вітамін С

Ці ефективні інгредієнти найкраще допомагають освітлити колір обличчя і усунути темні плями, але в тандемі вони не додадуть вашій шкірі сяяння. У будь-якому разі, вони залишать неприємне відчуття на обличчі. Також, зі слів Чан, обидва ці інгредієнти можуть спричинити подразнення на шкірі. Зведіть до мінімуму можливі почервоніння і лущення, використовуючи сироватки з ретинолом і вітаміном С окремо. Вітамін С використовуйте вранці, тому що, за словами дерматолога, він краще працює в денний час. Ретинол же краще використовувати ввечері, "оскільки світло може посилити деградацію продукту", — пояснює Чан.

Як альтернатива, койєва кислота — найкращий вибір для поєднання з ретинолом і вітаміном С для оптимального освітлення, вважає сертифікована дерматологиня Азаде Ширазі з Ла-Хойя в Каліфорнії. Ця кислота — побічний продукт саке, який творить дива з денним і нічним доглядом, зменшуючи прояви гіперпігментації.

2. Вітамін С і альфа-гідрокислоти (АНА)

В епізоді подкасту The Science of Beauty, присвяченому багатошаровому догляду за шкірою, сертифікована дерматологиня з Кремнієвої долини Мері Джин застерегла слухачів від цього дуету, тому що разом вони можуть спричинити подразнення. Скористайтеся тією ж порадою, що й вище: вітамін С вранці, АНА увечері.

3. Вітамін С і перекис бензоїлу

Якщо ви упродовж якогось часу використовували ці інгредієнти разом, то, напевно, помітили, що ваша шкіра не сяє так, як би вам хотілося. Цьому є пояснення: перекис бензоїлу нейтралізує чарівні властивості вітаміну С, руйнуючи його і окислюючи.

4. Ретинол і перекис бензоїлу

Хоча обидва ці інгредієнти ефективні в боротьбі з акне, ніколи не слід їх поєднувати. Причина в тому, що "перекис бензоїлу сприяє окисленню і розкладанню третиноїну", зазначає Чан. "Ці два інгредієнти нейтралізують одне одного, що знижує ефективність кожного і збільшує ризик подразнення при їх нашаруванні", додає дерматологиня з Чикаго Керолайн Робінсон. Замість цього Робінсон і Чан рекомендують використовувати перекис бензоїлу вранці, а ретинол увечері. Перекис бензоїлу добре поєднується з інгредієнтом під назвою кліндаміцин, який можна купити за рецептом лікаря. "Кліндаміцин чудово працює разом з перекисом бензоїлу для боротьби з бактеріями, що викликають акне", говорить Робінсон. "Ретинол краще поєднується зі зволожувальними формулами на основі гліцерину, гіалуронової кислоти і ніацинаміду", додає вона.

5. Ретинол і альфа-гідрокислоти (АНА)

Ще один спосіб спровокувати подразнення на шкірі — з'єднати ретинол з альфа-гідрокислотами, як-от гліколева, молочна й лимонна. "Обидва ці інгредієнти руйнують шкірний бар'єр", — пояснює Чан. Використовуючи їх разом, ви ризикуєте зіткнутися з надмірною сухістю, почервонінням, чутливістю і висипаннями. Чергуйте дні застосування цих інгредієнтів. Один-два рази на тиждень Чан користується AHA в концентрації від 10 до 20 відсотків. В інші дні — за умови, що шкіра не подразнюється — до справи береться ретинол.

6. Ретинол і саліцилова кислота

Інший союз кислоти і ретинолу, якого слід уникати, поєднання з бета-гідрокислотами (BHA). "Саліцилова кислота, зокрема, сушить і подразнює шкіру", пояснює Ширазі.

Замість ретинолу і саліцилової кислоти Ширазі рекомендує використовувати ніацинамід, тому що він має протизапальні властивості, які допомагають заспокоїти шкіру. З її слів, тандем ніацинаміду й саліцилової кислоти ефективно усуває висипання, регулюючи вироблення шкірного жиру, зменшує закупорені пори та відлущує шкіру. Пептиди колагену, які підвищують еластичність і пружність шкіри, є ще однією гарною заміною саліцилової кислоти, оскільки ретинол підсилює їхнє проникнення в шари шкіри. "Поєднання цих інгредієнтів не спричиняє подразнення і надмірного відлущування, зберігаючи здоровий шкірний бар'єр", — говорить Ширазі.

7. Дапсон (він же акзон) і перекис бензоїлу

Вам знайоме припущення, що якщо з'їсти забагато моркви, можна набути морквяного кольору? Зі слів Чан, одночасне використання дапсону і перекису бензоїлу може призвести до того, що ваша шкіра стане помаранчевою, навіть якщо ви не з'їли жодної морквини. Щоб зберегти природний колір обличчя, використовуйте тільки один інгредієнт за раз. Також пам'ятайте, що саліцилова кислота і перекис бензоїлу — цілком дієздатне поєднання.

8. Перекис бензоїлу і гідрохінон

Одна з важливих порад, якими дерматологи діляться зі своїми пацієнтами, призначаючи гідрохінон, уникати його змішування з перекисом бензоїлу в повсякденному догляді за шкірою. Разом вони створюють повністю протилежний бажаному ефект, тимчасово фарбуючи шкіру.

9. Гідрохінон і альфа-гідрокислоти (AHA)

Зі слів Чан, як і у випадку з ретинолом, гідрохінон з альфа-гідрокислотами здатні призвести до подразнення. Ви можете уникнути небезпеки знайомим способом — розділити ці інгредієнти на ранковий і вечірній догляд або знайти заміну гідрохінону, до прикладу, транексамову кислоту, екстракт лакриці або вітамін С. Також Чан рекомендує використовувати будь-який інгредієнт, що потенційно спричиняє подразнення, самостійно упродовж кількох тижнів. "Якщо певний інгредієнт стає причиною подразнення сам собою, вам, безумовно, не варто його використовувати з іншими потенційно подразнювальними інгредієнтами, — пояснює вона. — Навіть такий поширений інгредієнт, як ніацинамід, може спричинити подразнення шкіри".

До того ж дуже важливо давати шкірі відпочити від активних інгредієнтів, додає Чан. Якщо ви помітили подразнення або сухість, обов'язково порадьтеся із сертифікованим дерматологом, використовуючи тим часом м'який очищувальний засіб і густий зволожувальний крем.

Текст: Devon Abelman

За матеріалами allure.com

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.